Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Λογικό και αναμενόμενο ήταν να εκδηλωθούν τάσεις ρευστοποίησης στο ΧΑ μετά την εντυπωσιακή επίδοση της αγοράς μας τις προηγούμενες εβδομάδες. Λογικό και αναμενόμενο να είναι οι τράπεζες αυτές που πρώτες μπήκαν στο στόχαστρο των επενδυτών που θέλησαν να κατοχυρώσουν τις όποιες υπεραξίες τους. Το να θεωρήσει κανείς πως αυτή η εξέλιξη είναι κάτι που δεν θα ξανασυμβεί στο εγγύς μέλλον, είναι τόσο παράλογο όσο το να πιστεύει ότι η τάση των αγορών μπορεί να αλλάξει από την επίδοση μίας και μόνο συνεδρίασης.

Γιατί καλώς ή κακώς -η συνέχεια θα δείξει- η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά πως οι όποιες διορθώσεις παρατηρηθούν εφεξής θα είναι «βραχύβιας διάρκειας», αφού μοιάζει να έχουμε μπει σε μια νέα φάση, ανοδική όχι μόνο για το ΧΑ αλλά για το σύνολο των αγορών.

Αγορών που αποτιμούν πλέον όχι τα δεδομένα, αλλά τα σενάρια για τους επόμενους μήνες και προβλέπουν ακόμα πιο ισχυρές ανοδικές τάσεις.

Ακόμα και η συνεδρίαση της Τρίτης, μια αρκετά πτωτική συνεδρίαση για το σύνολο των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, χαρακτηρίστηκε μεν από τεράστιο -τηρουμένων των αναλογιών- όγκο εντολών στις τράπεζες. Ωστόσο κανείς δεν φάνηκε να πτοήθηκε, τουναντίον αρκετοί έσπευσαν να επωφεληθούν από το πισωγύρισμα -έστω και μικρό- πολλών τίτλων και να τοποθετηθούν!

Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι αναλυτές οι οποίοι ακόμα και τώρα θεωρούν πως παρά τα αρνητικά αποτελέσματα που συνεχίζουν να ανακοινώνουν μεγάλες εισηγμένες, τα πράγματα είναι καλύτερα των αναμενομένων! Το μη χείρον βέλτιστον δηλαδή, κάτι που μόνον ως «καύσιμο» για περαιτέρω άνοδο μπορεί να εκληφθεί.

Στον αντίποδα υπάρχουν και οι φωνές εκείνων που επισημαίνουν πως μια νέα διόρθωση στα επίπεδα τιμών της αγοράς δεν πρέπει να αποκλεισθεί. Ακόμα κι αυτοί, όμως, δεν «βλέπουν» διόρθωση μεγαλύτερη του 10%. Πρακτικά, δηλαδή, κάνουν λόγο περισσότερο για μια νέα ευκαιρία τοποθετήσεων, παρά για αιτία προβληματισμού…

ΥΓ.: Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται από την ερχόμενη Δευτέρα η επαναφορά του θεσμού του short selling. Μετά 8 μήνες απαγόρευσης του καθεστώτος των ανοικτών πωλήσεων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να δώσει ξανά τη δυνατότητα στους επενδυτές να δανείζονται μετοχές και πρακτικά να πηγαίνουν κόντρα στον Δείκτη. Το ερώτημα είναι κατά πόσον ήταν σωστή η απόφαση αυτή, δεδομένης και της συγκυρίας διεθνώς. Οι αρχές υποστηρίζουν πως έχουν εκλείψει πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην αναστολή του short selling. Οι περισσότεροι επαγγελματίες εκτιμούν πως δεν υπάρχει πια λόγος ανησυχίας, πλην όμως προειδοποιούν πως βραχυπρόθεσμα υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθεί η μεταβλητότητα στην αγορά. Μένει να δούμε το τελικό αποτέλεσμα…


Σχολιάστε εδώ