Σε κινούμενη άμμο…

ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ άμμο θυμίζει το πολιτικό σκηνικό μία εβδομάδα μόλις πριν από τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Τρεις είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πολιτική ατμόσφαιρα και προκαλούν εφιάλτες σε όλα σχεδόν τα κόμματα ως προς τα τελικά αποτελέσματα. Παράγων πρώτος η αποχή που, κατά τα φαινόμενα, θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, παράγων δεύτερος η συσπείρωση που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και τρίτος οι μετακινήσεις ψηφοφόρων, καθώς όλοι χάνουν προς όλους και όλοι παίρνουν από όλους!.. Μετά και το «ντιμπέιτ» κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται για τις τελευταίες μεγάλες συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στη συνέντευξή του στο Μega ο Κ. Καραμανλής απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δήλωσε ότι δεν είναι «κουρασμένος» και θα δώσει τη μάχη. Ως προς τη συμμετοχή ή μη στα ψηφοδέλτια όσων στελεχών έχουν εμπλακεί σε «σκάνδαλα» σημείωσε ότι όλοι κρίνονται και ο ίδιος θα αποφασίσει την κατάλληλη στιγμή, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να κλείσει τη Βουλή, καταγγέλλοντας παράλληλα το ΠΑΣΟΚ για σκανδαλολογία και καταστροφολογία.

Στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ο Γ. Παπανδρέου λανσάρησε το νέο δίλημμα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις. Απέφυγε να βάλει πήχη για το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι όσο μεγαλύτερη η νίκη, τόσο καλύτερα. Επανέλαβε ότι θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα διότι δεν χρωστάει σε κανέναν, ενώ προανήγγειλε ουσιαστικά ότι θα προκαλέσει εθνικές εκλογές τον Μάρτιο του 2010 με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Τιμούμε τον Κ. Παπούλια, αλλά το συμφέρον της χώρας προηγείται», ανέφερε.

Έχουν στόχους…

ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ τα δύο μεγάλα κόμματα με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές, ζήτησε από τους πολίτες η Αλέκα Παπαρήγα στην τελευταία συνέντευξη Τύπου πριν από την 7η Ιουνίου. Παράλληλα άσκησε έντονη κριτική και στα μικρότερα κόμματα, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει «πότε Δεξιά και πότε Αριστερά», ενώ για τους Οικολόγους είπε ότι πρόκειται για «διάττοντες αστέρες» που κάνουν «εμπόριο προβολής». Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι στόχος του Κόμματος είναι η εκλογή τριών ευρωβουλευτών (από δύο που διαθέτει σήμερα). Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ,στη συνέντευξή του στο Ζάππειο, δήλωσε αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τρίτη πολιτική δύναμη στις ευρωεκλογές, ενώ εκτίμησε ότι μετά τις 7 Ιουνίου το τοπίο θα είναι εντελώς διαφορετικό, αφού –όπως είπε– τα δύο μεγάλα κόμματα θα συγκεντρώσουν το μικρότερο ποσοστό των τελευταίων χρόνων. Στο μεταξύ, τριβές σημειώνονται στο εσωτερικό του κόμματος με αφορμή την πτώση των ποσοστών στις δημοσκοπήσεις και την απόφαση στο «ντιμπέιτ» να πάει ο Αλ. Αλαβάνος αντί του Αλ. Τσίπρα. Αντίθετα, κλίμα ευφορίας επικρατεί στις τάξεις των Οικολόγων, καθώς οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν σε ανοδική τάση με σίγουρη την εκλογή ενός ευρωβουλευτή.

Πρόσθετα μέτρα

ΗΛΘΑΝ, είδαν και απήλθαν οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πλην όμως η… παρακαταθήκη που άφησαν προκαλεί ισχυρό πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μέτρα μονίμου χαρακτήρα ζήτησαν, το οποίο στην πράξη σημαίνει… πάγωμα μισθών, μείωση συντάξεων, αύξηση των έμμεσων φόρων, αποκρατικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου επαναλαμβάνει ότι παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% μέχρι το τέλος του 2010. Αυτό προϋποθέτει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ορισμένα από τα οποία θα ανακοινωθούν κατά πάσα πιθανότητα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Μιλώντας στο Συνέδριο του «Εκόνομιστ» ο Κ. Καραμανλής προανήγγειλε νέο «κύμα μεταρρυθμίσεων» αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση. Έκανε λόγο για «δύσκολες αποφάσεις» και «αναγκαίες αλλαγές». Μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής ο Γ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε τη συγχώνευση-κατάργηση 255 Οργανισμών-Φορέων στο πλαίσιο της κυβερνητικής δέσμευσης για περιορισμό του κράτους. Περί τα 1.000 μέλη διοικητικών συμβουλίων χάνουν τις θέσεις τους, αλλά για το προσωπικό των Οργανισμών δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Αντιδράσεις

ΑΙΣΘΗΣΗ και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε «φασιστικές» τις διώξεις των μειονοτήτων που έγιναν κατά το παρελθόν στη γειτονική χώρα. Η αντιπολίτευση άσκησε δριμύτατη κριτική, ενώ τα Μέσα Ενημέρωσης διατυπώνουν το ερώτημα αν πρόκειται για «πυροτέχνημα» ή θα υπάρξει και συνέχεια. Στο μεταξύ, η σουηδική κυβέρνηση πριν καλά καλά αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκδηλώνει τα… φιλοτουρκικά αισθήματά της. Ο υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα νησί κοντά στη Συρία (εννοώντας την Κύπρο) και να μην είναι η Τουρκία.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ προκαλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι κινητοποιήσεις των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας, μετά το πρόσφατο επεισόδιο όπου αστυνομικός κατέστρεψε ένα Κοράνι. Προχθές οργανώθηκε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας με τους επικεφαλής των μουσουλμάνων να απαιτούν τη δημόσια συγγνώμη του αστυνομικού. Από την άλλη, ξένες υπηρεσίες προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν στο άμεσο μέλλον αυτού του είδους οι αντιδράσεις. Πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των λαθρομεταναστών.

ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ της Ζήμενς, οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να ξεπεράσουν τον σκόπελο της ενδεχόμενης παραγραφής –μέσω Γερμανίας– των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται ο Μιχ. Χριστοφοράκος. Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί από πέρυσι, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους γερμανούς εισαγγελείς, οι οποίοι θα μελετήσουν όλα τα στοιχεία με τον φάκελο που απέστειλαν οι ελληνικές αρχές.


Σχολιάστε εδώ