Ράπισμα 600 εκατ. ευρώ σε κυκλώματα φοροκλοπής!

Το υπουργείο Οικονομικών κήρυξε (επιτέλους!) τον πόλεμο στους μεγάλους φοροφυγάδες, διαπιστώνοντας ότι μόνο με τον έλεγχο της φοροδιαφυγής θα ξεφύγουν από το τέλμα τα δημόσια έσοδα, ενώ παράλληλα δημιουργεί κρυφό «μαξιλάρι» 4 δισ. ευρώ για τη συγκράτηση των ελλειμμάτων, με εκτεταμένες τιτλοποιήσεις δανείων και κρατικών ακινήτων.

Το τελευταίο και εντυπωσιακότερο «χτύπημα» της ΥπΕΕ στα κυκλώματα των εικονικών τιμολογίων, που «ροκανίζουν» τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων, αφορούσε ομάδα επιχειρήσεων-φαντασμάτων, που μόνο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2007 διακίνησαν εικονικά τιμολόγια αξίας 130 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να επιστραφεί παράνομα σε επιχειρήσεις ΦΠΑ ύψους 10 εκατ. ευρώ. Η ΥπΕΕ συνεχίζει την προσπάθεια προσδιορισμού του συνολικού ύψους της φοροδιαφυγής από το συγκεκριμένο κύκλωμα, στο οποίο εκτιμάται ότι τελικά θα επιβληθούν συνολικά πρόστιμα άνω των 360 εκατ. ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι «πελάτες» του εν λόγω κυκλώματος ήταν και επτά μεγάλες αλυσίδες εμπορίου ηλεκτρονικών ειδών, στοιχείο που αποδεικνύει ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή με εικονικά τιμολόγια έχει ξεφύγει πλέον από το περιθώριο της επιχειρηματικής ζωής και «αγγίζει» ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα. Δυστυχώς, η ΥπΕΕ δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία των επιχειρήσεων που εμπλέκονται, παρότι σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχει τόση «ευαισθησία» για την προστασία της ταυτότητας των παραβατών (για παράδειγμα, τα στοιχεία των πρατηρίων καυσίμων που εμπλέκονται σε νοθεία δημοσιοποιούνται πάντα, μέσω της ιστοσελίδας του υπ. Ανάπτυξης).

Ξεπερνώντας την απόλυτη αδράνεια της περιόδου Αλογοσκούφη, η ΥπΕΕ έχει καταφέρει μέσα σε λίγους μήνες σημαντικά πλήγματα στα κυκλώματα των εικονικών τιμολογίων, αλλά τα στελέχη της παραδέχονται ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ακόμη για να επιβληθεί στοιχειωδώς η τάξη στην αγορά.

Σε κύκλωμα που εξαρθρώθηκε στην Αττική επιβλήθηκαν πρόσφατα πρόστιμα ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ άλλο κύκλωμα… φιλοδωρήθηκε με κυρώσεις ύψους 57 εκατ. ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη εξαρθρώθηκε άλλο μεγάλο κύκλωμα εικονικών τιμολογίων και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 110 εκατ. ευρώ, ενώ στην «τσιμπίδα» της ΥπΕΕ έπεσαν και απατεώνες που υπερτιμολογούσαν μέσω Κύπρου εμπορεύματα από τρίτες χώρες και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 15 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε όλα τα κυκλώματα που έχουν εξαρθρωθεί φέτος εκτιμάται ότι προσεγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π».

Νέο μοντέλο εγκλήματος

Όπως έχουν διαπιστώσει οι ειδικοί της ΥπΕΕ, το νέο μοντέλο οικονομικού εγκλήματος, αυτό της έκδοσης πλαστών εικονικών τιμολογίων, τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάζει την εξής ιδιαιτερότητα: στις συσταθείσες εταιρείες οι πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοι ή διαχειριστές είναι «αχυράνθρωποι» ενός «εγκεφάλου» του κυκλώματος, ο οποίος παραμένει αφανής. Στις περισσότερες περιπτώσεις αχυράνθρωποι είναι κυρίως συνταξιούχοι και παλιννοστούντες, οι οποίοι είναι «καθαροί» στις αρμόδιες ΔΟΥ και στον «Τειρεσία», ώστε να έχουν δυνατότητα έκδοσης μπλοκ επιταγών κ.λπ. Συνήθως αμείβονται μηνιαίως με ποσόν το οποίο κυμαίνεται από 1.500 έως 3.000 ευρώ, ανάλογα με τον τζίρο της επιχείρησης.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση 75χρονου συνταξιούχου ο οποίος ήταν ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος τα τελευταία δύο χρόνια πέντε ελληνικών εταιρειών και δύο κυπριακών off shore. H ΥπΕΕ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ΔΟΥ εξετάζει αυτήν την περιπτωσιολογία, έχοντας ήδη προγραμματίσει σειρά ελέγχων σε εταιρείες, με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά και κοινοποιεί στοιχεία των εταιρειών αυτών σε άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες. Στο στόχαστρο της υπηρεσίας είναι όλα τα εμπλεκόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα που υποστηρίζουν αυτές τις εταιρείες όπως δικηγόροι, λογιστές και φοροτεχνικοί, ενώ ταυτόχρονα θα ελέγχεται αν έχουν συμμετοχή στελέχη των ΔΟΥ, ασφαλιστικών οργανισμών ή άλλων κρατικών υπηρεσιών.


Σχολιάστε εδώ