Πήγαν χαμένα 305 τρισ. δραχμές την περίοδο 1981-2009

Ένας απολογισμός, με την ευκαιρία των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου, συνοδεύεται από πολλές μελαγχολικές διαπιστώσεις.

Πράγματι, είναι απογοητευτική η διαπίστωση ότι σε όλη σχεδόν την τελευταία τριακονταετία, και ιδιαίτερα μετά την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981, έγιναν ελάχιστα έργα υποδομής, μολονότι εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία, με τη μορφή κοινοτικών πόρων, φορολογικών εσόδων και δανείων, πάνω από 300 τρισ. δραχμές!

Είναι, επίσης, μελαγχολική η διαπίστωση ότι την ίδια περίοδο κατά την οποία είσερρεε στη χώρα μας πακτωλός κοινοτικών πόρων, αυξανόταν τρομακτικά η φορολογία και υπερακοντιζόταν σε ιλιγγιώδη επίπεδα το δημόσιο χρέος, όχι μόνο δεν προωθήθηκαν οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές για την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την επίσπευση της πραγματικής σύγκλισης, αλλά επιμηκύνθηκε σημαντικά η πορεία προς την πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη.

Τα ελάχιστα μεγάλα έργα που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη ή εγκαινιάζονται αποτελούν απλώς παρηγοριά για την ταλαιπωρία, τα προβλήματα καθημερινότητας και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και του περιβάλλοντος. Αυτό έλειπε να μη γίνει και κανένα έργο με τα 305 τρισ. δραχμές!

Είναι, ακόμα, μελαγχολική η διαπίστωση ότι την ίδια περίοδο στη χώρα μας υπήρχε μόνιμη οικονομική κρίση.

Διότι τα μόνιμα υψηλά δημόσια ελλείμματα, το μόνιμα υψηλό δημόσιο χρέος, ο μόνιμα υψηλός πληθωρισμός, η μόνιμα υψηλή

ανεργία, η μόνιμα χαμηλή ανταγωνιστικότητα, το μόνιμα υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου αποτελούν κραυγαλέα στοιχεία μόνιμης οικονομικής κρίσης.

Την περίοδο 1981-2009 εισέρρευσαν, λοιπόν, στα δημόσια ταμεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 76 δισ. ευρώ ή 26 τρισ. δραχμές.

Επίσης, την ίδια περίοδο εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία από καταθλιπτική φορολογία πάνω από 672 δισ. ευρώ ή περίπου 230 τρισ. δραχμές. Και ενώ εισέρρεαν στη χώρα μας οι ποταμοί αυτοί εσόδων, κάλπαζαν τα ελλείμματα, ο αντίστοιχος δανεισμός, η ανεργία, το δημόσιο χρέος και επιδεινώνονταν τα προβλήματα καθημερινότητας.

Συνολικά, κατά την περίοδο 1981-2009 εισέρρευσαν στη χώρα μας (δεν συμπεριλαμβάνεται το σημερινό δημόσιο χρέος των 238 δισ. ευρώ ή 81 τρισ. δραχμών!) 895 δισ. ευρώ ή περίπου 305 τρισ. δραχμές.


Σχολιάστε εδώ