Πέντε σημαντικά επιτεύγματα του Κοινοβουλίου, 2004 – 2009

1
Με τη νομοθεσία REACH για την καταχώριση, αξιολόγηση και αδειοδότηση χημικών ουσιών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατάφερε να διασφαλίσει την καταγραφή των δεκάδων χιλιάδων χημικών ουσιών που υπάρχουν σήμερα, την άρση από την κυκλοφορία πολλών επικίνδυνων και τοξικών ουσιών και τη χρηματοδότηση εναλλακτικών λύσεων. Μεγάλοι κερδισμένοι; Η δημόσια υγεία και το Περιβάλλον!

2
Όσον αφορά τα δικαιώματα των επιβατών, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν νέους κανόνες που έχουν στόχο την αποζημίωση των επιβατών αεροπλάνων και τρένων σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης, και την αποσαφήνιση των τιμών των εισιτηρίων (που αγοράζονται, για παράδειγμα, από το διαδίκτυο), χάρη στη σαφή ένδειξη των τελών και λοιπών φόρων που καταβάλλουν οι πολίτες.

3
Με την περίφημη «οδηγία για τις υπηρεσίες», τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέσπισαν σαφείς και δίκαιους κανόνες που επιτρέπουν στους παρόχους μεγάλων και μικρών υπηρεσιών να ασκούν ελεύθερα το επάγγελμά τους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4
Ενέκριναν επίσης μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που θέτει στόχο την κατά 20% μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, την κατά 20% ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και τη διασφάλιση μεριδίου 20% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και όλα αυτά μέχρι το 2020.

5
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν και νομοθεσία που καθιστά τα τηλεφωνήματα από και προς το εξωτερικό φθηνότερα. Τα γραπτά μηνύματα και το κατέβασμα ηλεκτρονικών αρχείων στο κινητό δεν θα κοστίζουν πλέον υπερβολικά στο εξωτερικό: Θα χρεώνονται στο μέλλον λιγότερο χάρη στην ίδια νομοθεσία.


Σχολιάστε εδώ