Νέο «καμπανάκι» του ΔΝΤ για τα ελληνικά ομόλογα

Νέο «καμπανάκι κινδύνου» για τα ελληνικά χρεόγραφα σημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω μελέτης κορυφαίου στελέχους του, από το ευρωπαϊκό τμήμα, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το «Π».

Η μελέτη του οικονομολόγου Ασόκα Μόντι εστιάζει στις διαφορές επιτοκίων δανεισμού δέκα χωρών της Ευρωζώνης, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, από την εποχή του «σπασίματος της φούσκας» στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2009. Τα συμπεράσματα για την Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, καθώς:

Η χώρα μας κάνει… θλιβερό πρωταθλητισμό στις διακυμάνσεις της διαφοράς επιτοκίων δανεισμού, σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, καθώς αυτές οι διακυμάνσεις είναι υπερδιπλάσιες του μέσου όρου των δέκα χωρών που εξετάζονται και μακράν υψηλότερες ακόμη και από τις αντίστοιχες της Ιρλανδίας, στοιχείο που αποτυπώνει τις έντονες ανησυχίες των αγορών για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.

Στην επικίνδυνη ζώνη

Μαζί με την Ιρλανδία και την Ισπανία, η Ελλάδα κατατάσσεται στην επικίνδυνη ζώνη των χωρών που έχουν υποστεί βαριές απώλειες ανταγωνιστικότητας, με συνέπεια να αναμένεται σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, που θα δυσκολέψει τη μείωση του χρέους.

Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να εμφανίζει και τεράστιο δημόσιο χρέος, που ξεπερνά κατά πολύ τα αντίστοιχα μεγέθη των άλλων δύο χωρών της «επικίνδυνης ζώνης». Το μόνο θετικό στοιχείο για τα ελληνικά χρεόγραφα, σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση, είναι η σχετικά καλή κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, που απομακρύνει τον κίνδυνο να χρειασθούν νέες μεγάλες παρεμβάσεις του Δημοσίου για διάσωση τραπεζών.

Αυτές οι επισημάνσεις από το στέλεχος του ΔΝΤ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, υπό το φως των επισημάνσεων της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ, που υπογραμμίζει τους κινδύνους από την υπερχρέωση, τονίζοντας ότι «οι διαφορές στα επιτόκια των ελληνικών χρεογράφων σε σχέση με αυτά άλλων χωρών μειώνονται στην παρούσα χρονική στιγμή, αλλά δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν στα χαμηλά επίπεδα που επικρατούσαν πριν από την κρίση, ενώ οι κίνδυνοι για νέες αυξήσεις παραμένουν εάν οι πολιτικές (σ.σ.: για τη μείωση των ελλειμμάτων) δεν ενισχυθούν».

Την ίδια ώρα, στον ορίζοντα της παγκόσμιας οικονομίας μαζεύονται ήδη τα απειλητικά σύννεφα του δεύτερου γύρου της κρίσης, που αναμένεται ότι θα αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους και ήδη τα πρώτα σημάδια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αμερικανική αγορά ομολόγων.

Οι κυβερνήσεις, με πρώτη την αμερικανική, ανέλαβαν τεράστια βάρη για να στηρίξουν τις τράπεζες και να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και ο βασικός κίνδυνος που εμφανίζεται τώρα στον ορίζοντα είναι η μετεξέλιξη της πιστωτικής κρίσης σε δημοσιονομική, που με τη σειρά της θα προκαλέσει ένα νέο πιστωτικό ντόμινο, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού των κρατών θα προκαλέσει σημαντικές επιβαρύνσεις στο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αυξάνοντας εκ νέου τις πιέσεις στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία.

Οι φόβοι για τη μετεξέλιξη της πιστωτικής σε δημοσιονομική κρίση εκφράζονται και στην Ευρώπη και δημιουργούν έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, στον απόηχο των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μεγάλη αύξηση του ελλείμματος στην Ελλάδα (πάνω από 7% του ΑΕΠ το 2010), τόνισε αυτή την εβδομάδα ότι το συνολικό έλλειμμα των οικονομιών της Ευρωζώνης θα εκτιναχθεί από το 1,8% το 2008, στο 6,5% το 2010 και κάλεσε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν με αυστηρότητα το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Αλλιώς», τόνισε χαρακτηριστικά, «ίσως αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να εξελιχθεί η σημερινή οικονομική κρίση τα επόμενα χρόνια σε μια δημοσιονομική κρίση μεγάλων διαστάσεων».


Σχολιάστε εδώ