Μουσείο της Ακρόπολης: Σκιές στα λαμπρά εγκαίνια;

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα ανοίξει στις 20 Ιουνίου με μια εβδομάδα λαμπρών εκδηλώσεων.

Αρχηγοί κρατών, πολιτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και οι γνωστοί κοσμικοί των γκαλά και της πασαρέλας θα είναι εκεί μαζί με τα διεθνή ΜΜΕ. Το βασικό όμως θα λείπει: τα κλεμμένα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Αυτά εδώ και 200 χρόνια είναι πίσω από τα κάγκελα του Βρετανικού Μουσείου στην αίθουσα Duveen.

Το Μουσείο της Ακρόπολης θα έχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Συνήθως τα μουσεία εγκαινιάζονται με τα εκθέματα για το οποία κατασκευάστηκαν. Το Μουσείο της Ακρόπολης αντιθέτως, ενώ κτίστηκε για να στεγάσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, θα έχει να δείξει μια σειρά από αντίγραφα, εκεί όπου έπρεπε να είναι τα δεκάδες κλεμμένα Μάρμαρα του Παρθενώνα του Βρετανικού Μουσείου.

Ο σκοπός της κατασκευής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης ήταν να πείσουμε τους Άγγλους ότι δεν υπάρχουν επιχειρήματα πια για τη μη επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα και πράγματι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πια για τη βρετανική κυβέρνηση. Αυτή και ΜΟΝΟΝ αυτή έχει το νομοθετικό κλειδί της επιστροφής. Ο νόμος για τα μουσεία της Βρετανίας δεν επιτρέπει την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών, ακόμα και εάν αυτά δεν έχουν νόμιμο τίτλο ιδιοκτησίας ή είναι κλεμμένα, όπως τα δικά μας Μάρμαρα.

Γνωρίζοντας τη νοοτροπία των Βρετανών (πολύ καλύτερα δυστυχώς, από τους τρεις πρώην υπουργούς μας που έπεσαν στην παγίδα να πουν στους Βρετανούς ότι το «ιδιοκτησιακό είναι άσχετο», «χωρίς σημασία», και «νερό κάτω από τη γέφυρα»), απευθύνθηκα στις βρετανικές αρχές: στον βρετανό πρέσβη στην Αθήνα Dr. Landsman, στο Foreign Office, στην (πρώην τώρα) υπουργό Πολιτισμού κ. Jowell, και στον ελληνολάτρη κλασικιστή δήμαρχο του Λονδίνου, Boris Johnson, για να μάθω τη θέση τους τώρα που το μουσείο μας είναι έτοιμο και εάν θα βοηθούσαν την Ελλάδα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το έκανα αυτό για λογαριασμό της διαδικτυακής ομάδας δράσης που ίδρυσα πριν από 4 μήνες και που σήμερα αριθμεί 88.000 εγγεγραμμένα μέλη, τα 70.100 από αυτά στην Ελλάδα. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα νούμερα των μελών δεν μπορούσαν να αγνοηθούν και σύντομα λάβαμε απαντήσεις από τους Βρετανούς.

Οι απαντήσεις ήταν ίδιες σε ό,τι αφορούσε την άρνηση των επίσημων φορέων της Βρετανίας να επιστραφούν ΚΑΠΟΤΕ τα Μάρμαρα στην Ελλάδα. Τα γράμματα διέφεραν μόνο στον βαθμό της αγένειας και της περιφρόνησης για τους Έλληνες. Αυτό ας είναι μάθημα στους ρομαντικούς που δεν γνωρίζουν το σκληρό και κτητικό πρόσωπο του επίσημου αγγλικού κράτους που δεν παραχωρεί ΠΟΤΕ τίποτε εάν δεν προηγηθεί σκληρός αγώνας. Το είδαμε με την Ινδία και με 120 αποικίες, και με την Κύπρο μας, όταν οι Άγγλοι ισχυρίζονταν σε όλους ότι οι αποικίες αυτές ήταν βρετανικές «ιδιοκτησίες».

Το Foreign Office μάλιστα μας δήλωσε -εν όψει εγκαινίων του Μουσείου Ακρόπολης- ότι «δεν προτίθεται η βρετανική κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο για τα μουσεία». (Πριν αλέκτωρ…) Έβαλαν και έναν δύστυχο Έλληνα να μας συντάξει το γράμμα για να δείξουν την περιφρόνησή τους στην Ελλάδα.

Η υπουργός Πολιτισμού έγραψε περίπου τα ίδια και ο κλασικιστής κ. Johnston απάντησε ότι «έπειτα από σκέψη θεωρώ ότι τα Μάρμαρα τα βλέπουν καλύτερα εδώ που τα έχουμε 200 χρόνια και έτσι θα υποστηρίξω τα συμφέροντα του Λονδίνου». Το χειρότερο απ’ όλα ήταν η δήλωση του σκοτσέζου διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Neil Macgregor, που είπε στην «Telegraph» πριν από λίγες μέρες: «ΔΕΝ θα επιτρέψω σε κανέναν να οικειοποιηθεί την οικουμενικότητα των εκθεμάτων και να χρησιμοποιήσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ως εθνικιστικό ιστορικό σύμβολό του»! Ένας υπάλληλος ενός ξένου μουσείου απαγορεύει στους Έλληνες να θεωρήσουν τα ελληνικής κατασκευής και ιδιοκτησίας αριστουργήματα του Παρθενώνα ως εθνικά τους σύμβολα – δείτε και τη συνέχεια.

Ο κ. Macgregor είναι καλεσμένος μας στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, όπως είναι και ο άγγλος πρέσβης Dr Landsman που μας έγραψε ότι ΔΕΝ θα ΑΛΛΑΞΕΙ ο νόμος για τα βρετανικά μουσεία και έτσι τα Μάρμαρα ΔΕΝ θα μας επιστραφούν. Το θέμα της παρουσίας των δύο αυτών Βρετανών στα εγκαίνια ως τιμούμενα πρόσωπα της ελληνικής Πολιτείας μας έχει προβληματίσει σοβαρά.

Το θέμα το συζήτησα με βουλευτές στο Λονδίνο, στη Βουλή των Κοινοτήτων την προηγούμενη εβδομάδα, και 12 μέλη του ΔΣ της BCRPM, φιλέλληνες Βρετανοί με πολλά χρόνια στον αγώνα τις επιστροφής των Μαρμάρων. Δυστυχώς στα 30 χρόνια της ύπαρξης της ομάδας τους οι βρετανικές αρχές δεν τους έχουν τιμήσει έστω και με μία δήλωση ότι τα Μάρμαρα θα επιστραφούν κάποτε.

Οι συνομιλητές μου στο Λονδίνο ήταν αντίθετοι (ίσως αναμενόμενο) με οποιαδήποτε αντίδραση από τα χιλιάδες μέλη του κινήματός μας στην παρουσία του κ. Macgregor και του Dr. Landsman στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, εκεί όπου αναμένεται ότι θα τους υποδεχτεί όλο το Υπουργικό Συμβούλιο, μαζί και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Δ. Παντερμαλής και η πνευματική και κοινωνική ηγεσία της χώρας. Το ερώτημα είναι: Ποιο το ιστορικό μας χρέος; Να είμαστε καλοί οικοδεσπότες, όπως πάντα στο παρελθόν, ή να διαμαρτυρηθούμε κατά χιλιάδες ώστε να μάθουν όλοι οι λαοί ότι εμείς οι Έλληνες, που δώσαμε τον πολιτισμό στην Ευρώπη, θα κλείσουμε οριστικά το τελευταίο αυτό κεφάλαιο της Βικτωριανής Βρετανικής Αυτοκρατορίας;

Αλέξης Μανθεάκης
Πολιτικός Αναλυτής,
www.greekmarbles.webs.com


Σχολιάστε εδώ