Μνημεία Εθνικής Αντίστασης σε Δίστομο και Κάνδανο

Το ιστορικό Δίστομο και ο Δήμος Κανδάνου θα επιδοτηθούν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Πολίτες για την Ευρώπη», προκειμένου να δημιουργήσουν Μνημεία Εθνικής Αντίστασης, κατόπιν πρωτοβουλίας του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Μαυρομμάτη. Το έργο υποστηρίζεται και από το υπουργείο Εσωτερικών, ύστερα από απόφαση του υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου και του υφυπουργού Αθ. Νάκου.

Το πρόγραμμα αυτό, που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με συνολικές επιδοτήσεις 215 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, αφορά, μεταξύ άλλων, την ανέγερση μνημείων στους τόπους μαρτυρίου και τη συγκέντρωση προσωπικών αντικειμένων, φωτογραφικού και άλλου υλικού ιστορικής μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής και της φασιστικής κατοχής σε χωριά ή σε πόλεις που καταστράφηκαν ολοσχερώς την περίοδο του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου και δολοφονήθηκαν χιλιάδες γυναικόπαιδα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χτιστεί βάσει ορισμένων θεμελιωδών αξιών, όπως για παράδειγμα η ελευθερία, η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προκειμένου να εκτιμήσουμε τη σημασία των αξιών αυτών, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε την παραβίασή τους στην Ευρώπη από τα καθεστώτα του ναζισμού και του φασισμού», σημειώνεται στο κείμενο της έκθεσης.

Μιλώντας για την πρωτοβουλία του αυτή και το αίσιο αποτέλεσμά της, ο Μ. Μαυρομμάτης τόνισε:

«Ήταν μια ιστορική υποχρέωση για μένα απέναντι στους Έλληνες και τους επιζήσαντες συγγενείς των νεκρών της γερμανικής εισβολής και κατοχής. Η εισήγησή μου περιλαμβάνει ελληνικούς τόπους μαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα, από την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και άλλες νησιωτικές περιοχές. Με βασική αρχή να μην ξεχνούμε και να τιμούμε τα θύματα, μέσω της διατήρησης τοποθεσιών και αρχείων που συνδέονται με τις εκτελέσεις αθώων πολιτών που αντιστάθηκαν στους εισβολείς, διαφυλάττουμε τη μνήμη του παρελθόντος, ακόμα και των πιο σκοτεινών πτυχών του. Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει η διατήρηση αυτή τώρα, όσο είναι εν ζωή πολλοί μάρτυρες. Η ανέγερση των μνημείων αυτών θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τροφοδοσία ενός ευρέως στοχασμού σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και στην προώθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας».


Σχολιάστε εδώ