Μετά το ντιμπέιτ

Στις εκλογές του 2007, μετά το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ακολούθησαν πάμπολλες αναλύσεις και δημοσκοπήσεις προκειμένου να αναδειχθούν οι κερδισμένοι ή οι χαμένοι της τηλεμαχίας. Μάλιστα ορισμένοι αναλυτές των τηλεοπτικών παραθύρων εξέφραζαν τη βεβαιότητα πως «κέρδη ή ζημίες» της τηλεμαχίας θα επηρέαζαν τη λαϊκή ψήφο. Ωστόσο άλλα έδειξε το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης το 2007. Συγκεκριμένα, 15 ημέρες πριν από τις εκλογές και 7 ημέρες πριν από το ντιμπέιτ δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση της VPRS (με εκτίμηση ψήφου) η οποία «έπιασε» τα πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα, για

όλα τα κόμματα, μέχρι πρώτου δεκαδικού ψηφίου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως το ντιμπέιτ, καθώς και οι μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις, ουδόλως επηρέασαν την ψήφο του εκλογικού σώματος.

•Γενικά το ντιμπέιτ, έτσι όπως γίνεται, μπορεί να παράγει πρόσκαιρες εντυπώσεις, όπως πρόσκαιρες εντυπώσεις παράγουν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, χωρίς όμως να επηρεάζεται η ψήφος των πολιτών. Συγκεκριμένα οι πολίτες είτε ψηφίζουν παραδοσιακά είτε (εάν είναι αναποφάσιστοι) υπό το κράτος της λεγόμενης «κρυφίας επίγνωσης». Δηλαδή, πραγματικοί αναποφάσιστοι δεν υπάρχουν κι όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι είναι «αποφασισμένοι στο πεδίο του υποσυνείδητου». Με άλλα λόγια, η «κρυφία επίγνωση» είναι μια διαλεκτική εσωτερική διεργασία μνήμης-κρίσης που καθοδηγεί τον αναποφάσιστο την κρίσιμη στιγμή να συνειδητοποιεί τι έχει υποσυνείδητα αποφασίσει και εκεί να ρίχνει την ψήφο του.

•Γι’ αυτό από τούτο το βήμα έχουμε υποστηρίξει ότι αρκετές δημοσκοπήσεις παράγουν σύγχυση και μόνο σύγχυση. Πραγματικές και ουσιαστικές δημοσκοπήσεις είναι εκείνες που καταγράφουν εκτίμηση ψήφου χωρίς αναποφάσιστους και με αναγωγή στα έγκυρα.

Όπως για παράδειγμα κάνει ο κ. Μαυρής της Public Issue (σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκλογές). Με άλλα λόγια, οι πραγματικές δημοσκοπήσεις είναι εκείνες που προβλέπουν πραγματικά αποτελέσματα. Ευτυχώς μετά τις ευρωεκλογές θα έχουμε αρκετές αποδείξεις για να ξεχωρίσουμε τους ικανούς ερευνητές από τους άλλους…


Σχολιάστε εδώ