Μετά τις 16 Ιουνίου θα… πιάσουν δουλειά τα θερινά τμήματα της Βουλής

Σε αντίθεση με τον παρατηρούμενο στο παρελθόν συνωστισμό στο τελευταίο τμήμα, όταν δηλαδή έχουν τελειώσει οι καλοκαιρινές διακοπές, φέτος ο Σεπτέμβριος μοιάζει να μένει στα αζήτητα, υπό το φόβο προφανώς της προκήρυξης πρόωρων εκλογών που θα στερούσε από τους βουλευτές ένα υπολογίσιμο οικονομικό όφελος. Είναι μάλιστα η τελευταία επιλογή δραστήριων βουλευτών της ΝΔ, πολλοί από τους οποίους (περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου) έχουν το προνόμιο να μετέχουν σε δύο τμήματα για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός 50-51 βουλευτών που έχει η πλειοψηφία στα 100μελή θερινά τμήματα διακοπής.

Από τους 42 βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στη σύνθεση δύο τμημάτων (αν εξαιρέσουμε το προεδρείο, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη που μετέχουν και στα τρία) οι 17 επιλέγουν το α΄ και το β΄, οι 7 το α΄ και το γ΄, και 16 το β΄ και γ΄. Έξι μόνο βουλευτές μετέχουν στη σύνθεση δύο θερινών τμημάτων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Από τους… βιαστικούς του α΄ και β΄ τμήματος είναι ο Γ. Βουλγαράκης, ο Λ. Ζαγορίτης, ο Γ. Καλαντζής, η Α. Μπενάκη, ο Β. Πολύδωρας, ο Χ. Φώλιας, η Φ. Πατριανάκου και αρκετοί από τους πρωτοκλασσάτους του ΠΑΣΟΚ: Β. Βενιζέλος, Α. Κακλαμάνης, Χ. Καστανίδης, Β. Παπανδρέου, Δ. Ρέππας, Α. Λοβέρδος, Χ. Παπουτσής, Γ. Ραγκούσης.

Ειδικότερα στο πρώτο τμήμα όπου δεν προβλέπεται να σηκώσει κρίσιμο νομοθετικό έργο έχουν στριμωχτεί οι «αντάρτες» Θ. Γιαννόπουλος, Γ. Μανώλης αλλά και ο δυσαρεστημένος Α. Παυλίδης.

Από τους 151 βουλευτές της ΝΔ οι 25 δεν ανησυχούν για την αποζημίωση και θα επιστρέψουν στη Βουλή μετά τρεις μήνες, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ανάμεσά τους απογοητευμένοι, αποστασιοποιημένοι ή και… ψύχραιμοι χαρακτήρες όπως ο Θ. Ρουσόπουλος, ο Γ. Αλογοσκούφης. ο Σ. Κεδίκογλου, ο Μ. Λιάπης, ο Γ. Γιακουμάτος, ο Π. Δούκας, ο Κ. Μητσοτάκης, ο Μ. Εβερτ.

Το Σεπτέμβριο επιστρέφουν επίσης στη Βουλή οι πρόεδροι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης Α. Αλαβάνος, Α. Παπαρήγα και Γ. Καρατζαφέρης.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο πρόεδρος της Βουλής το α΄ τμήμα ολοκληρώνει τις εργασίες του στις 9 Ιουλίου, το β΄ θα λειτουργήσει από 14 Ιουλίου έως 3 Σεπτεμβρίου (θα μεσολαβήσουν και οι διακοπές του Αυγούστου) και το γ΄ από τις 8 Σεπτεμβρίου έως την 1 Οκτωβρίου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου στις 5 του μηνός θα συνέλθει η ολομέλεια και θα ξεκινήσουν οι εργασίες της γ΄ συνόδου της παρούσας περιόδου της Βουλής.

Με την έναρξη εξάλλου των θερινών τμημάτων επανέρχονται στη Βουλή τρεις παλιοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: ο Αν. Μακρυπίδης (Αιτωλοακαρνανίας) στην θέση του παραιτηθέντος Χρ. Βερελή, και οι Θ. Τσούρας (Α΄ Αθήνας) και Γ. Βλατής (Κοζάνης) στη θέση της Συλβ. Ράπτη και του Γ. Παπακωνσταντίνου, που πρόκειται να μετακομίσουν στην Eυρωβουλή. Τη θέση του εκλιπόντα Μ. Παπαγιαννάκη καταλαμβάνει στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ η Σοφία Ανδριοπούλου.


Σχολιάστε εδώ