Μελλοντικές προκλήσεις 2009 – 2014

Οικονομικά και νομισματικά θέματα
Η κρίση των χρηματοπιστωτικών αγορών, η οποία οδήγησε το τραπεζικό σύστημα στα πρόθυρα της κατάρρευσης το φθινόπωρο του 2008, έχει τώρα αντίκτυπο στην υπόλοιπη οικονομία, καθώς ο περιορισμός των πιστώσεων επηρεάζει τις δαπάνες των νοικοκυριών και τις βιομηχανικές επενδύσεις Η βελτίωση του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα είναι μείζον ζήτημα για το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απασχόληση και κοινωνική προστασία στην Ευρώπη
Η καταπολέμηση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και του αντικτύπου των δημογραφικών μεταβολών και η προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου είναι προκλήσεις στις οποίες οφείλουν να αντεπεξέλθουν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές. Πρέπει επίσης να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη συνέχεια που θα δοθεί σε σειρά θεμάτων τα οποία έχουν συζητηθεί κατά την κοινοβουλευτική περίοδο 2004 – 2009.

Αλλαγή του κλίματος – Ενέργεια
Η αλλαγή του κλίματος είναι μια κρίσιμη πρόκληση για την ανθρωπότητα. Η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας με σκοπό την καταπολέμησή της θα είναι δύσκολη, όμως δεν είναι αρκετή. Η ΕΕ πρέπει παράλληλα να διεξαγάγει συνομιλίες όσον αφορά το καθεστώς στον τομέα του κλίματος μετά την εκπνοή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, επί του οποίου αναμένεται συμφωνία στην Κοπεγχάγη έως τα τέλη του 2009.

Εξωτερικές υποθέσεις
Οι προκλήσεις στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων περιλαμβάνουν την αντικατάσταση της λήξασας συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας με τη Ρωσία, με σκοπό να αποτραπεί η διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, να καταργηθούν οι μη δασμολογικοί φραγμοί στο εμπόριο με την Κίνα, να αναζητηθεί λύση στη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστινίων, και να παρακολουθηθεί η πρόοδος όσον αφορά τη σύναψη συμφωνιών σύνδεσης με τη Λατινική Αμερική.

Διεύρυνση
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι οποίες προσχώρησαν στην ΕΕ το 2007, δεν θα είναι οι τελευταίες χώρες που εντάσσονται στην Ένωση. Η Κροατία η Τουρκία και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι επίσημες υποψήφιες χώρες. Άλλες χώρες, όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο, έχουν επίσης «ενταξιακή προοπτική». Οι συζητήσεις για το κατά πόσον είναι έτοιμες να ενταχθούν, καθώς και για τις πιθανές ημερομηνίες ένταξης, θα βρεθούν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης του Κοινοβουλίου τα προσεχή έτη.

Μετανάστευση
Η άφιξη, συχνά υπό τραγικές συνθήκες, πολυάριθμων μεταναστών κάθε έτος στην ΕΕ υποχρεώνει τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων. Στον εν λόγω τομέα, κάθε πολιτική που εφαρμόζεται από ένα κράτος μέλος έχει αντίκτυπο στις γειτονικές χώρες, ιδίως στη νότια Ευρώπη. Ο σχεδιασμός μιας ισορροπημένης πολιτικής για τη μετανάστευση πρέπει να ωφελεί εξίσου τον Βορρά όπως και τον Νότο.
Ο οργανισμός FRONTEX, ο οποίος συστήθηκε τον Οκτώβριο του 2005 με σκοπό τη διευκόλυνση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ όσον αφορά την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, πρέπει να αποκτήσει μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική, όπως ζητείται σε έκθεση του Κοινοβουλίου η οποία υιοθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι βουλευτές εκτιμούν ότι ο οργανισμός πάσχει από το γεγονός ότι εξαρτάται από την καλή θέληση των κρατών μελών για την εξασφάλιση του αναγκαίου υλικού (αεροσκάφη, πλοία κ.ο.κ.). Πρέπει λοιπόν να αποκτήσει ίδια μέσα ή να συνεχίσει να αποτελεί μια πλατφόρμα συνεργασίας; Οι βουλευτές εξετάζουν ένα σύστημα «υποχρεωτικής και αμετάκλητης αλληλεγγύης», το οποίο θα υποχρεώνει τα κράτη μέλη να παρέχουν υλική υποστήριξη στον FRONTEX.

Τρομοκρατία – Ασφάλεια
Στη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη και το Λονδίνο, τα κράτη μέλη ενίσχυσαν τη συνεργασία τους στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων χάρη σε πλατφόρμες συνεργασίας όπως οι Europol και Eurojust. Κατά τη διάρκεια της προσεχούς κοινοβουλευτικής περιόδου θα μελετηθούν νέα μέτρα με σκοπό την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών. Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ασφάλειας και προστασίας, αφενός, και εγγύησης του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αφετέρου, θα αποτελέσει επίσης σημαντική πρόκληση για τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική περίοδο.

Γεωργία
Οι βουλευτές που θα εκλεγούν τον Ιούνιο του 2009 θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία της επόμενης μεγάλης μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2013. Τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης αυτής θα εξαρτηθούν εν μέρει από την αναμενόμενη δημοσιονομική μάχη μεταξύ των κρατών μελών για την περίοδο μετά το 2013 και από άλλους παράγοντες, όπως η εξέλιξη της αλλαγής του κλίματος. Η Συνθήκη της Λισσαβώνας, εφόσον κυρωθεί, θα προσφέρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρμοδιότητα συναπόφασης με τους υπουργούς Γεωργίας στο συγκεκριμένο πεδίο.

Η Συνθήκη της Λισσαβώνας
Εάν και όταν κυρωθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Συνθήκη της Λισσαβώνας θα προσφέρει το νομικό πλαίσιο και τα μέσα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών προκλήσεων ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ευρώπη. Παρέχοντας στο άμεσα εκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυξημένες αρμοδιότητες στο πλαίσιο των διαδικασιών λήψης αποφάσεων της ΕΕ σε πεδία όπως οι εσωτερικές υποθέσεις, η γεωργία και ο προϋπολογισμός, θα βελτιωθεί η δημοκρατική λογοδοσία στην ΕΕ συνολικά.


Σχολιάστε εδώ