Κινδυνεύει να γίνει… χαβούζα η θάλασσα στον βόρειο Ευβοϊκό

Με βιολογική καταστροφή απειλείται η θαλάσσια περιοχή της ιστορικής Αιδηψού, αλλά και τα παράλια των τουριστικών περιοχών της βορείου Εύβοιας, δηλαδή της Λίμνης, των Ροβιών και των Ηλίων, αφού το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Αιδηψού στον οποίον καταλήγουν όλα τα λύματα του Δήμου Αιδηψού, έχει σταματήσει από το 2001 και έκτοτε δεν έχει γίνει καμία συντήρηση, με αποτέλεσμα σήμερα να δίνει την εικόνα εγκαταλειμμένης μονάδας!

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει στο «ΠΑΡΟΝ» ο πρώην υπουργός Βασίλης Κεδίκογλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

«Ο Βιολογικός Καθαρισμός Αιδηψού, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει 3.346.103 ευρώ, τέθηκε σε λειτουργία το 2000 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2001, όσο καιρό δηλαδή είχε την εποπτεία του ο ανάδοχος, λειτουργούσε άψογα.

Μετά την αποχώρηση του αναδόχου ο δήμος εγκατέλειψε την εγκατάσταση στην τύχη της, διέκοψε τη συντήρηση και ασχολήθηκε με την είσπραξη τελών καθαρισμού από τα βυτιοφόρα. Τα λύματα λοιπόν ανεπεξέργαστα, με ποικίλους κινδύνους από την ανάπτυξη αερόβιων μικροβίων, διοχετεύονταν στη θάλασσα. Αποτέλεσμα ήταν να παρέμβει η

Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι με έκθεσή τους διαπίστωσαν την καταστροφή της εγκατάστασης και όλες τις παραβάσεις του δήμου και εισηγήθηκαν την αποκατάσταση της λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ με εργασίες συντήρησης αλλά και την επιβολή προστίμου (το οποίο και επεβλήθη) ύψους 65.000 ευρώ από την Περιφέρεια.

Το έργο της συντήρησης δημοπρατήθηκε, οι εργασίες συνεχίζονται και το κόστος υπολογίζεται περί τις 500.000 ευρώ.

Η δαπάνη αποκατάστασης γίνεται με επιχορήγηση από το πρόγραμμα ”Θησέας” και ΣΑΤΑ, κάτι που δεν είναι νόμιμο. Τα κονδύλια του προϋπολογισμού επενδύσεων δεν επιτρέπεται να καλύπτουν δαπάνες συντήρησης, πολλώ δε μάλλον όταν οι δαπάνες προήλθαν από παραβατικές πράξεις του δήμου, όπως διαπιστώνει η έκθεση των επιθεωρητών και επιπλέον η συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει τους δικούς της πόρους. Κάθε βυτιοφόρο προκαταβάλλει τίμημα καθαρισμού. Το κόστος αποκατάστασης πρέπει να καταλογιστεί σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου.

Ως προς τον ΒΙΟΚΑ να έχουμε υπόψη μας ότι ο δήμος αδιαφόρησε για ένα έργο κόστους 3.346.103 ευρώ. Αφέθηκε έξι χρόνια χωρίς συντήρηση και πλην των ζημιών απαξιώθηκε. Στην έκθεση των επιθεωρητών γράφεται:

”Η κατάσταση της μονάδας επεξεργασίας κατά την ημέρα του ελέγχου έδινε την εντύπωση μονάδας ουσιαστικά μη λειτουργούσας, χωρίς την απαιτούμενη συντήρηση και το απαιτούμενο προσωπικό για την παρακολούθησή της, κατά παράβαση των απαιτήσεων της παραγράφου (δ) της ΚΥΑ 74970/29/7/97, η οποία ανανεώθηκε με την με αρ. πρωτ. 17242/3/12/2007 ΑΕΠΟ της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Κατά δήλωση του υπευθύνου δεν έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση στην υπό έλεγχο μονάδα τα τελευταία έξι χρόνια (!)”.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στο ελεγκτικό συνέδριο.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι δημότες της Αιδηψού ότι ο ανάδοχος διεκδικεί με εφετειακές αποφάσεις, καθώς ισχυρίζεται, ποσόν 2.083.432,28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 642.626,96 είναι τόκοι.

Το ελληνικό Δημόσιο εμπιστεύτηκε στον Δήμο Αιδηψού συνολικά 13,028 εκατ. ευρώ από την 2/8/1996 με αρχική έναρξη εργασιών την 14/3/1997 και έργο ωφέλιμο έως σήμερα δεν υπάρχει. Το έργο είναι έτοιμο και σε έναν μήνα μπορεί να λειτουργήσει. Οι οικονομικές διαφορές δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα και θα λυθούν από τα δικαστήρια. Ο δήμαρχος όμως το κρατά δέσμιο, φορτώνοντας τον δήμο με τόκους».


Σχολιάστε εδώ