Κατεβάζει τους διακόπτες η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Σε εκατομμύρια μετριούνται οι ώρες υπερωρίας ετησίως. Αριθμός που σοκάρει, καθώς μαθαίνουμε ότι πρόκειται για «αναγκαστικές» υπερωρίες με τους κινδύνους αλλά και το κόστος που συνεπάγεται το φαινόμενο… Συμβαίνει στη ΔΕΗ και αφορά στο εργατοτεχνικό προσωπικό της επιχείρησης. Έξι οι νεκροί της ΔΕΗ από τις αρχές του χρόνου, ενώ η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καταγγέλλει ότι 7.000 θέσεις εργατοτεχνικού προσωπικού παραμένουν κενές, παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι «όπου να ‘ναι θα καλυφθούν».

Τολμηρή η πρόταση του προέδρου της Ομοσπονδίας Νίκου Φωτόπουλου, προς τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΗ: «Τα χρήματα που δίνετε για υπερωρίες να τα διαθέσετε τώρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να συμβάλετε και στη μείωση της ανεργίας…».

Καζάνι που βράζει ο εργασιακός χώρος της ΔΕΗ. Πολλά τα προβλήματα που απαιτούν λύσεις και βρίσκουν τους εργαζόμενους όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΓΕΝΟΠ συσπειρωμένους για τη μαχητική προώθησή τους.

Κρίσιμες οι αποφάσεις για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, που θα λάβει την Τρίτη η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΕΝΟΠ.

• Σε πολύ σκληρές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, ενώ είναι πολύ πιθανόν οι κινητοποιήσεις αυτές «να φτάσουν μέχρι και το σβήσιμο μονάδων, όπως προειδοποιούν στελέχη απ’ όλες τις παρατάξεις. Παράλληλα δε με τις κινητοποιήσεις θα διοργανωθούν διαδοχικές παρεμβάσεις για την ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού.

Ευθείες οι καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατά του προέδρου της επιχείρησης Τ. Αθανασόπουλου και μάλιστα σε υπόμνημα που εγγράφως έχει υποβληθεί. Ο κ. Αθανασόπουλος «κατηγορείται» ότι δεν προασπίζει τα συμφέροντα της ΔΕΗ, ενώ αντιθέτως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ιδιωτών εργολάβων. Και είναι σαφής ο υπαινιγμός που διατυπώνεται από κορυφαίο συνδικαλιστή που αναφέρει ότι «όταν οι δουλειές φεύγουν για τους ιδιώτες δημιουργούνται και άλλα ζητήματα»…

Προς τον κ. Αθανασόπουλο σκληρές οι αιχμές – έστω και με αδόκιμους όρους: «Αφήσατε τη ΔΕΗ… ξεβράκωτη από προσωπικό. Από το 1993 και μετά από 8.000 προσλήψεις που αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το προσωπικό της ΔΕΗ είχε φτάσει τα 36.670 άτομα. Το 2008 και ενώ προστέθηκαν χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύου υπερδιπλασιάστηκαν τα εργοστάσια της ΔΕΗ κ.λπ., εν τούτοις το προσωπικό ανέρχεται μόλις στα 23.561 άτομα». Σημειώνεται επίσης:

– Από το 2005 μέχρι σήμερα αποχώρησαν από τη ΔΕΗ (συνταξιοδοτήθηκαν) 5.500 εργαζόμενοι που «αντικαταστάθηκαν» από 500 άτομα… Στους 23.561 εργαζόμενους μόνον 250 άτομα είναι ηλικίας από 20 έως 30 χρόνων, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 48 χρόνια. Ήδη σήμερα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα 2.420 άτομα και μέχρι το 2011 το δικαίωμα αυτό θα έχουν αποκτήσει 4.200 εργαζόμενοι.

Εδώ και δύο χρόνια δημοσιεύτηκε προκήρυξη για πρόσληψη 2.035 εργαζομένων. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας, ενώ προς τους ιδιώτες – εργολάβους ηλεκτρικής ενέργειας κατευθύνεται η νέα γενιά των 500 – 600 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ