Και η άλλη άποψη…

Στην Ελλάδα μας, ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και η πολιτική ηγεσία της χώρας κρυφό καμάρι, ότι οι εταιρείες χρηματοδοτούν τα κόμματα (και άλλους, σχεδόν πάντα έχοντες σχέση με τα χρηματοδοτούμενα κόμματα ή τη χρηματοδότηση των κομμάτων). Αυτό το στηρίζω στα λεχθέντα το 1989 ή 1990 (δεν ενθυμούμαι καλώς) για όλα τα τότε κόμματα.

Έτσι, εδώ και χρόνια, δεν προχώρησαν σε σύστημα παρόμοιο με τις ΗΠΑ, όπου επιτρέπεται η χρηματοδότηση των κομμάτων φτάνει να γίνεται φανερά με ανακοίνωση κάθε χρηματοδότη (π.χ. χρηματοδότηση ακόμα και ιδρύματος Μπίλ Κλίντον, εν αναμονή εκλογής της συζύγου του ως Προέδρου των ΗΠΑ). Και φαίνεται ότι συνέχιζαν το ελληνικό σύστημα.

Εγράφη και ελέχθη στα ΜΜΕ ότι παραμονές ευρωεκλογών η Δικαιοσύνη της χώρας μας θα έπρεπε να δείξει την αυστηρότητά της σε θέματα όπως αυτά ηθικής και δεν έπρεπε να περιμένει ούτε λεπτό, π.χ. μετά τις ευρωεκλογές. Θα μπορούσα να πω καλώς.

Όπως όμως γράφτηκε, στον λογαριασμό του Εμμανουήλ Σταυριανού, συνταξιούχου διευθυντικού στελέχους της Siemens, βρέθηκε ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο κ. Σταυριανός δεν κατηγορήθηκε για χρηματισμό οιουδήποτε ούτε βρέθηκε κάποια ύποπτη κίνηση του λογαριασμού του. Μόνον εκλήθη να αιτιολογήσει την προέλευση των χρημάτων. Ισχυρίστηκε ότι αυτά αποτελούσαν «μπόνους» της εταιρείας του για την πολυετή υπηρεσία του σ’ αυτήν.

Όμως ο κ. ανακριτής δεν επείσθη (αλλά υποψιασθείς «έξυπνα», αλλά χωρίς αποδείξεις, από ό,τι άκουσα και αν αυτό ισχύει) και προφανώς θεώρησε ότι ίσως τα χρήματα αυτά αποτελούσαν «εφεδρεία για χρηματοδοτήσεις» και έτσι με ομοφωνία ανακριτή και εισαγγελέα αποφασίστηκε η προφυλάκιση του Εμμανουήλ Σταυριανού, 78 ετών, με καρδιακά προβλήματα, τρία μπάι πας και πρόσφατες άλλες ενοχλήσεις στην καρδιά του, σύμφωνα με υπόμνημα που είχε υποβάλει στον εισαγγελέα ο δικηγόρος του.

Μετά την προφυλάκισή του, ο κ. Σταυριανός υπέστη έμφραγμα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των φυλακών.

Χωρίς άλλα σχόλια για το θέμα: Η Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της φοβούμενη φαίνεται (όποιος καεί στον χυλό, έστω και ίσως ηθελημένα, φυσάει και το γιαούρτι, λέει η παροιμία) «μήπως βρισκόταν ξαφνικά στη Γερμανία» και ο ελληνικής υπηκοότητας κ. Σταυριανός, όπως βρέθηκε ο τέως γενικός διευθυντής της Ζήμενς Ελλάδος κ. Χριστοφοράκος, κάτοχος και γερμανικής υπηκοότητας, ο οποίος λέγεται αλλά είναι και σίγουρο ότι γνωρίζει τα πάντα για τα κόμματα.

Ερώτηση: Γιατί δεν τολμούν να διευκρινίσουν τα λεχθέντα του κ. Τσουκάτου; Χωρίς να σημαίνει ότι αναφέρομαι μόνον στο κόμμα του κ. Τσουκάτου. Επίσης η Δικαιοσύνη μας λέτε να είναι τόσον αυστηρή και με πολιτικούς μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας από τον κ. Σταυριανό, σε περίπτωση που, πράγμα μάλλον απίθανο, βρεθούν στον λογαριασμό τους π.χ. ένα εκατομμύριο ευρώ;

Ευριπίδης Μπίλλης
τ. επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ


Σχολιάστε εδώ