Κάνουν διχοτόμηση για να χωρέσουν όλοι!

Αν και ως Μητροπολίτης Θηβών ο Ιερώνυμος διαφωνούσε με το σενάριο της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αττικής, τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει ρότα. Τα δεδομένα άλλαξαν και επειδή τα κουκιά δεν βγαίνουν και οι πιέσεις για την ανάδειξη των «εκλεκτών» στη μητρόπολη – φιλέτο είναι μεγάλες, ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να τη χωρίσει στα δύο (και αν γινόταν ακόμη και στα τρία, για να «χωρέσουν» όλοι οι υποψήφιοι!).

Η πρόταση για τη διχοτόμηση είχε υποβληθεί από τον Μακαριστό Χριστόδουλο πριν από περίπου τρία χρόνια. Ο Μακαριστός είχε διαβλέψει το αρνητικά φορτισμένο όνομα της Μητρόπολης (και φυσικά το τέλος της εκκλησιαστικής καριέρας του Μπεζενίτη) και πίστευε ότι η καλύτερη λύση ήταν η εκκλησιαστική αυτή περιφέρεια να χωριστεί στα δύο και να μην κουβαλά το «παρελθόν» των πρώην. Όμως η Μ. Γιαννάκου στύλωσε τα πόδια και με δικαιολογίες ότι «τα έξοδα είναι πολλά» κ.λπ. κ.λπ. δεν προχώρησε ποτέ στην υλοποίηση του αιτήματος.

Ως γνωστόν, τα αισθήματα που έτρεφε για τους αρχιερείς δεν ήταν τα καλύτερα, συνεπώς το αίτημα παρέμεινε στο συρτάρι της. Στην άρνηση της διχοτόμησης επέμεινε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που τη διαδέχτηκε, ο οποίος δεν ήθελε να δείξει ότι κάνει τα χατίρια των ιεραρχών και επιπλέον δεν υπήρχε ανάλογη πίεση από την πλευρά της Εκκλησίας λόγω της ασθένειας του Μακαριστού και των δικαστικών υποθέσεων που εκκρεμούσαν με τον πρώην Αττικής. Τελικά τα πράγματα ήρθαν έτσι, ώστε τον υπουργικό θώκο να τον καταλάβει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Γνωρίζοντας ότι δεν θα μείνει και εσαεί στο υπουργείο και επειδή επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με την Αρχιεπισκοπή, λέγεται ότι αποφάσισε να «περάσει» το χατίρι του κ. Ιερωνύμου. Αν και, όπως λένε εκκλησιαστικές πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος αρχικά δεν… καιγόταν ιδιαίτερα για να διχοτομηθεί η μητρόπολη, μετά τις συνομιλίες που είχε με αρχιερείς (Ζακύνθου, Μεσογαίας, Σπάρτης, Πειραιώς κ.ά.) διαπίστωσε ότι οι υποψήφιοι που του προτείνουν είναι πολλοί και η μοναδική λύση κρυβόταν στην πρόταση που είχε υποβάλει πριν από χρόνια ο Χριστόδουλος.

Όπως λένε στους διαδρόμους της συνόδου, η Μητρόπολη Αττικής είναι τεράστια και η διχοτόμησή της δεν θα τη χωρίσει σε «πλούσιες» και «φτωχές» ενορίες, αλλά θα γίνει ένας γεωγραφικός καταμερισμός που να μην κάνει τη μία να υστερεί από την άλλη. Το υπουργείο Παιδείας προχωρά κανονικά τις διαδικασίες και στο θερινό τμήμα της Βουλής, όπως όλα δείχνουν, θα οριστικοποιηθεί η διχοτόμηση. Το υπουργείο συμφωνεί, η Εκκλησία το ζητά επίμονα και ο μοναδικός που μπορεί (κάτι που θεωρείται δύσκολο για ευνόητους λόγους) να βάλει «φρένο» στο συγκεκριμένο σενάριο είναι το Μαξίμου.

Η άρση του επιτιμίου

Το ζήτημα της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αττικής και η άρση του επιτιμίου του Νικόδημου Γκατζιρούλη (για να ανοίξει ο δρόμος για τη διαδοχή και να ικανοποιηθεί και ο γηραιός ιεράρχης που πάντοτε μπορεί να κάνει τη ζημιά, όπως λένε) πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συζητηθούν στις συνεδριάσεις της συνόδου της προσεχούς εβδομάδας. Ο Ζακύνθου πιέζει ασφυκτικά για να αρθεί το επιτίμιο που έχει επιβάλει η Εκκλησία στον «ιερωνυμικό» Νικόδημο τον προσεχή Οκτώβριο κατά την τακτική συνεδρίαση της ολομέλειας των ιεραρχών. «Με την άρση του επιτιμίου», λέει ιεράρχης που έχει άριστη γνώση του θέματος, «μπορεί να δικαιωθεί ο Νικόδημος. Ίσως και να αξίζει να δικαιωθεί. Ωστόσο, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα του δοθεί το δικαίωμα να πάρει πίσω τη μητρόπολη που πιστεύει ότι του ανήκει. Και αν μέχρι τότε έχει εκλεγεί άλλος Μητροπολίτης στην Αττική, τότε τα πράγματα θα μπερδευτούν πολύ…».

Αμέσως μετά την άρση του επιτιμίου, πράγματι σχεδιάζεται, όπως λένε, να διεξαχθούν εκλογές για την κάλυψη των κενών θέσεων στις δύο μητροπόλεις που θα προκύψουν από τη διχοτόμηση της Αττικής. Ίσως μέχρι τότε προκύψουν και άλλες κενές μητροπόλεις και καλυφθούν όλοι οι «μνηστήρες» της Αττικής, άλλοι με καλύτερες και άλλοι με λιγότερο καλές μητροπόλεις.


Σχολιάστε εδώ