Θα αλλάξει ο αριθμός των ευρωβουλευτών

Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 οι έλληνες πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να αναδείξουν τους 22 έλληνες ευρωβουλευτές. Δεδομένου ότι οι προσεχείς ευρωεκλογές θα διεξαχθούν βάσει της Συνθήκης της Νίκαιας, ο συνολικός αριθμός των ευρωβουλευτών που θα εκλεγούν είναι 736. Αν, όμως, μεταξύ των ευρωεκλογών του 2009 και του 2014 η Συνθήκη της Λισσαβώνας κυρωθεί, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να απαρτίζεται από 751 ευρωβουλευτές. Ωστόσο, αν η εν λόγω Συνθήκη τεθεί σε ισχύ το 2010, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαθέτει 754 μέλη!

Ο λόγος είναι ο εξής: Εν αντιθέσει προς τη Συνθήκη της Νίκαιας που θέτει ως μέγιστο αριθμό των ευρωβουλευτών ενός κράτους μέλους στους 99, η Συνθήκη της Λισσαβώνας θέτει στους 96 τον αντίστοιχο αριθμό. Μέχρι στιγμής, ως το πολυπληθέστερο κράτος μέλος η Γερμανία είναι αυτή που διαθέτει 99 ευρωβουλευτές. Τόσοι Γερμανοί ευρωβουλευτές αναμένονται, εξάλλου, να εκλεγούν και στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

Σε περίπτωση κύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβώνας, η αύξηση του αριθμού των ευρωβουλευτών ορισμένων κρατών μελών, συνδυασμένη με το γεγονός ότι είναι αδύνατο να σταλούν στα σπίτια τους οι τρεις υπεράριθμοι γερμανοί ευρωβουλευτές θα έχει συνέπεια ότι από τότε που θα τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβώνας ως τις ευρωεκλογές του 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαθέτει τρεις ευρωβουλευτές περισσότερους από όσους προβλέπεται επίσημα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Συνθήκη της Λισσαβώνας δεν τροποποιεί τον αριθμό των ελλήνων ευρωβουλευτών (22) που προβλέπει η Συνθήκη της Νίκαιας.


Σχολιάστε εδώ