Ηρεμία πριν από την κρίση στον ΣΥΝ

Του ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς που διακρίθηκε, όπως αναγνώρισαν όλοι, για το ήθος του και τη συνεπή του στράτευση στον χώρο που υπηρετούσε σταθερά για χρόνια.

Στον ΣΥΝ και κατʼ επέκταση στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν ότι τα δημοσκοπικά τους ποσοστά ολοένα και ξεφουσκώνουν όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές με κίνδυνο μη εκλογής ακόμη και δεύτερου ευρωβουλευτή -όχι ορατό βέβαια ακόμα- και έτσι αποφάσισαν να ανακαλέσουν από την εφεδρεία τον έμπειρο Αλέκο Αλαβάνο, που το τελευταίο διάστημα παρακολουθούσε από απόσταση τα τεκταινόμενα στο κόμμα. «Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς» είναι το σλόγκαν που κυριαρχεί στους ανά την Ελλάδα στρατώνες και το θυμήθηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στέλνοντας στο περίφημο «ντιμπέιτ» τον Αλέκο Αλαβάνο και όχι τον Αλέξη Τσίπρα όπως αρχικά προσανατολίζονταν. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να πάρει πάνω του την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας και να λάβει έτσι «το βάπτισμα του πυρός» σε εκλογές ως αρχηγός κόμματος. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες τα επιτελεία του κόμματος είδαν στις δημοσκοπήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί σε αποδοχή στις ηλικίες ψηφοφόρων άνω των 40 ετών και έτσι άλλαξαν τον σχεδιασμό τους επιστρατεύοντας τον Αλέκο Αλαβάνο. Όπως ήταν φυσικό η αλλαγή αυτή προκάλεσε αναταραχή στο εσωτερικό του ΣΥΝ με τα νέα στελέχη του κόμματος που ακολουθούν τον Τσίπρα να θεωρούν ότι στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα «καπελώνονται» από τους «ελέφαντες» του κόμματος και έτσι «ξεθωριάζει» το μήνυμα ανανέωσης που έδωσε το προηγούμενο διάστημα το κόμμα. Δημόσια βέβαια έγινε προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και ο ίδιος ο Τσίπρας έσπευσε να δηλώσει ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τον Αλέκο Αλαβάνο και ότι όλα έγιναν στο πλαίσιο του καταμερισμού δουλειάς που γίνεται στο κόμμα. Χαρακτήρισε δε τον Αλέκο Αλαβάνο «Νέστορα της παράταξης» χαρακτηρισμός όμως που κατά πολλούς παραπέμπει σε αποστρατεία. Ο Α. Αλαβάνος, είπε, άνοιξε τον δρόμο στη νέα γενιά και «δεν διεκδικεί κάτι», αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον ρόλο που θα έχει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια να φανεί ότι όλα βγαίνουν καλώς ανάμεσα στους δύο, Τσίπρας και Αλαβάνος εμφανίστηκαν μαζί σε σύσκεψη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για το πρόβλημα των μεταναστών ενώ ο Τσίπρας έσπευσε να πει ότι ο Αλαβάνος θα κάνει τη διαφορά στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο είναι ανοιχτό το θέμα ποιος θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές αφού ούτε ο ίδιος ο Αλαβάνος έχει ανοίξει τα χαρτιά του ενώ σε κάθε ευκαιρία τα νεαρά στελέχη του πλαισιώνουν τον Τσίπρα υπενθυμίζουν ότι με βάση την ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής του σχήματος είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Τσίπρας επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο την ερχόμενη Κυριακή να εκλέξει τρεις (!) ευρωβουλευτές, εκτίμηση βέβαια που δεν συμμερίζεται κανένας νουνεχής αφού τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ούτε κατά διάνοια προδιαθέτουν για κάτι τέτοιο. Με βάση τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων στον ΣΥΝ βλέπουν ότι παγιώνονται οι διαρροές εν δυνάμει ψηφοφόρων του προς τους Οικολόγους και έτσι προσπαθούν να «στεγανοποιήσουν» τον χώρο τους. Με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν ότι ο ΣΥΝ το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησε σε αγώνες που είχαν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, αγώνες στους οποίους όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας «αισθανθήκαμε εξαιρετικά μόνοι» αφήνοντας έτσι αιχμή για τους «ουρανοκατέβατους» -λίγο πριν από τις ευρεωκλογές- Οικολόγους- Πράσινους.

Πάντως, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που συγκροτούν την Ανανεωτική Πτέρυγα παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, αισθάνονται ότι είναι παραγκωνισμένοι στην προεκλογική εκστρατεία και διαμηνύουν σε κάθε περίπτωση ότι «θα κάνουμε ταμείο» μετά τις ευρωεκλογές. Μπορεί μάλιστα να φανταστεί κανένας τι «ταμείο» θα είναι αυτό, στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που λίγους μήνες πριν προσδοκούσαν τα στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΝ.


Σχολιάστε εδώ