«Είμαι περήφανη που είμαι ελληνίδα Πομάκα»!

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, ο πρόεδρος του οποίου Ν. Μεμέτ στην ομιλία του ζήτησε να ιδρυθεί έδρα πομακικής γλώσσας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Την… παράσταση, όμως, έκλεψε η γραμματέας του συλλόγου Ν. Μολλά, η οποία σε μια ομιλία-εξομολόγηση, που συγκίνησε τους πάντες, ανέφερε πώς αισθάνεται για το γεγονός ότι χάνεται η πομακική γλώσσα. Συγκεκριμένα είπε:

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων έγινε για να σταματήσουμε επιτέλους να φοβόμαστε, να κρυβόμαστε, να ντρεπόμαστε να πούμε την αλήθεια, να ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε Πομάκοι. Όλοι αυτοί που μας λένε “μη μιλάτε πομάκικα, είναι μια άχρηστη γλώσσα”, σε αυτούς εμείς απαντάμε: “Η γλώσσα μας είναι η ψυχή μας, είναι ο εαυτός μας, πώς είναι δυνατόν να μην αγαπάμε και να μη σεβόμαστε τον εαυτό μας;”.

Ποιοι είναι αυτοί που παίζουν με τον εαυτό μας και δεν μας δίνουν το δικαίωμα να μάθουμε τη γλώσσα που ακούμε μόλις γεννιόμαστε;

Ποιοι είναι αυτοί που ούτε καν τα ελληνικά δεν μας μαθαίνουν σωστά;

Ποιοι είναι αυτοί που μας μαθαίνουν τα τουρκικά με το ζόρι;

Γιατί είναι χρήσιμη αυτή η γλώσσα σε εμάς;

Εμείς δεν έχουμε ανθρώπινα δικαιώματα; Μόνο όσοι μιλούν τουρκικά έχουν ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτή τη χώρα;

Δεν φοβάμαι. Ξέρω τι κάνω και είμαι σίγουρη γι’ αυτά που κάνω. Παλεύω για τις ρίζες μου, για την ιστορία μου.

Καμία δύναμη δεν μπορεί να με κάνει να αλλάξω τις ιδέες μου. Δεν θα λυγίσω. Αν λυγίσω εγώ, θα δώσω το κακό παράδειγμα και σε άλλους.

Χρειαζόμαστε όμως και τη δική σας υποστήριξη.

Μετά την εκδήλωση αυτή οι πιο πολλοί από αύριο το πρωί θα επιστρέψετε στην καθημερινή σας ζωή.

Για εμάς όμως θα αρχίσει μια κόλαση και για αυτό σας θέλουμε δίπλα μας.

Με εσάς δίπλα μας αισθανόμαστε πιο δυνατοί.

Είμαι περήφανη που έγινα μέλος του συλλόγου, είμαι περήφανη που είμαι ελληνίδα Πομάκα».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο πρόεδρος της Μηχανικής και υποστηρικτής της όλης προσπάθειας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο οποίος ευχήθηκε όπως «ο νέος σύλλογος να συσπειρώσει τους νέους Πομάκους όχι μόνο στη Θράκη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, να μπορούν τα παιδιά να μαθαίνουν την πομακική γλώσσα και όλοι μαζί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων. Η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει όχι μόνο στα λόγια αλλά με πράξεις», κατέληξε.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης προβλήθηκαν πρωτότυπα αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ με θέμα τους Πομάκους, ευγενική προσφορά του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

Τέλος, στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης υπήρχε μια μεγάλη έκπληξη, αφού παρουσιάστηκε εννεαμελές γυναικείο πομακικό συγκρότημα, με παραδοσιακές πομάκικες στολές. Με μαγικές φωνές τραγούδησαν με τη συνοδεία γκάιντας πομάκικα τραγούδια της Ροδόπης (ελληνικής και βουλγαρικής), ξεσηκώνοντας όλους τους θεατές.


Σχολιάστε εδώ