Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Η παγκοσμίως γνωστή φινλανδική εταιρεία Nokia, στο πλαίσιο εφαρμογής προγράμματος περιορισμού δαπανών, αποφάσισε την άμεση κατάργηση 500 θέσεων εργασίας στο τμήμα υποστήριξης της παραγωγής και φυσικά την απόλυση ισάριθμων εργαζομένων. Στην ίδια γραμμή κινείται και η βρετανική πολυεθνική εμπορική εταιρεία Marks & Spencer, η οποία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της σερ Στιούαρτ Ρόουζ, λόγω μείωσης των κερδών της αποφάσισε το κλείσιμο 27 καταστημάτων και την απόλυση 1.200 εργαζομένων, σε μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων της. Σημειώνουμε ότι η Marks & Spencer διαθέτει συνολικά 296 καταστήματα σε χώρες εκτός Βρετανίας. Ο ολλανδικός όμιλος ABN Amro ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προβεί σε μείωση του προσωπικού του κατά 500 εργαζομένους, στο πλαίσιο της συγχώνευσής του με τις τραπεζικές δραστηριότητες της Fortis. Στις ΗΠΑ η American Express ανακοίνωσε την απόλυση 4.000 υπαλλήλων της (περίπου το 6% του προσωπικού) καθώς μειώνονται τα κέρδη της λόγω αύξησης του αριθμού των κατόχων πιστωτικών καρτών που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Ο όμιλος Air France-KLM, που προέκυψε από τη συγχώνευση των αεροπορικών εταιρειών, της γαλλικής Air France και της ολλανδικής KLM, με αφορμή τις ζημίες ύψους 814 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε την περασμένη χρονιά, ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε άμεση απόλυση 2.700 εργαζομένων και επεσήμανε ότι οι περικοπές εργατικού δυναμικού είναι αναπόφευκτες. Άσχημα τα νέα από το μέτωπο της απασχόλησης την τελευταία εβδομάδα.

2
Αν η αύξηση της ανεργίας σε όλες σχεδόν τις χώρες είναι η πλέον δυσάρεστη επίπτωση από την οικονομική κρίση, υπάρχουν εν τούτοις και οι αρνητικές συνέπειες στην άλλη όχθη, στην πλευρά του κεφαλαίου, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι. Δύο παραδείγματα ρεαλιστικής εκτίμησης των επιπτώσεων: α) Η βρετανική DSG International, που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών με τα γνωστά καταστήματα Electro World, αποφάσισε να πουλήσει τα εννέα καταστήματα που έχει στην Ουγγαρία στην EW Electro Retail έναντι ποσού (συμβολικού) 0,87 στερλίνας, δηλαδή ενός ευρώ περίπου! Η «Wall Street Journal» δημοσιεύει την πληροφορία με τη διευκρίνιση ότι η κρίση και η καθίζηση των αγορών έφερε και σημαντική οικονομική απαξίωση του επενδυμένου κεφαλαίου. β) Από τη «Wall Street Journal» δανειζόμαστε και τη δεύτερη είδηση: Οι μέτοχοι των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών σε εξέγερση για τον περιορισμό των κερδών, που τον αποδίδουν στα πακέτα υψηλότατων αποδοχών των ανωτέρων στελεχών. Έτσι η πλειοψηφία των μετοχών της Royal Dutch Shell με ποσοστό 59,4% απέρριψε τα πακέτα αποδοχών για τα ανώτατα στελέχη του πετρελαϊκού ομίλου, της γνωστής μας Shell, με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούν να δοθούν μπόνους, καθώς την προηγούμενη χρονιά δεν εκπληρώθηκαν οι στόχοι του ομίλου. Πολύ σωστά. Όμως το γεγονός δείχνει ότι οι αδικαιολόγητα υψηλές αποδοχές των «χρυσωμένων παιδιών» άρχισαν να πλήττονται από την κρίση. Οι ισχνές αγελάδες κατέφθασαν για όλους. Με τη διαφορά ότι οι άνεργοι εξοντώνονται, ενώ οι μέτοχοι, οι επενδυτές και τα χρυσωμένα παιδιά ζουν πολυτελώς με τα κέρδη προηγούμενων ετών.

3
Πότε θα αρχίσει η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας; Πότε θα υποχωρήσει η σημερινή κρίση; Πότε η ανεργία θα μειωθεί; Πότε ο φτωχός θα χορτάσει ψωμί; Είναι ερωτήματα που πρέπει να μας βασανίζουν. Στα ζωτικά αυτά ερωτήματα οι γνώμες των αρμοδίων παραγόντων διίστανται. Στο βασικό ερώτημα για τον χρόνο της ανάκαμψης, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «ο ρυθμός συρρίκνωσης της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να μετριάζεται και η ανάκαμψη θα αρχίσει στα τέλη του τρέχοντος έτους» (δήλωσή του στα ισπανικά ΜΜΕ). Με την άποψη αυτή συμφωνεί απόλυτα και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος που μας είπε ότι διαβλέπει σημεία ανάκαμψης. Αντιθέτως η κ. Γερτρούδη Τούμπελ-Γκούγκερελ και ο Μάρκο Κράνγεκ, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, διαφωνούν και δηλώνουν ότι είναι ακόμη νωρίς να κηρύξουμε το τέλος της κρίσης ή να πούμε ότι πλησιάζει η ανάκαμψη. Οι πάντα απαισιόδοξοι κορυφαίοι παράγοντες του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου άλλα φρονούν. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι σε ομιλία του στο Τόκιο είπε: «Είμαστε περισσότερο ανήσυχοι για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομία». Διαλέγετε και παίρνετε. Πάντως η αισιοδοξία δεν βλάπτει!


Σχολιάστε εδώ