Δεν άντεξε ο Λάμπρος…

Δεν άντεξε τελικά ο Λάμπρος Παπαντωνίου, ο καλός μας φίλος, ο φλογερός και παθιασμένος Έλληνας. Εκεί που πιστεύαμε ότι είχε κερδίσει μια ακόμη μάχη, έφυγε ξαφνικά… Εκεί στην Ουάσινγκτον, όπου πάλεψε για τον Ελληνισμό και τα δίκαια της πατρίδας του, όπου μεγάλωσε σε παιδούπολη και κατόρθωσε να τον ξέρουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στον Λευκό Οίκο και να τον αποκαλούν με σεβασμό και αγάπη «Lambros the Greek», έπαψε τα ξημερώματα της Πέμπτης να κτυπά η καρδιά του. Όμως η ψυχή του, ο ίδιος είναι εδώ. Και την άλλη βδομάδα θα τον δεχθεί η γη που τον γέννησε. Η Ξάνθη του.

Ήταν απώλεια για την Ελλάδα ο χαμός του! Και αυτό το διαπιστώνει ο καθένας διαβάζοντας τη θερμή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια:

«Για τον θάνατο του Λάμπρου, που για πάνω από τρεις δεκαετίες υπηρέτησε τη δημοσιογραφία και τα εθνικά θέματα με απαράμιλλη αγωνιστικότητα, αξιοπρέπεια και επιμονή, εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη. Θα μας λείψουν το πάθος και ο λόγος του».

Γνώρισα τον Λάμπρο στο Τορόντο το 1984, που ήταν ο τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στον Καναδά. Εκεί, στους καταρράκτες του Νιαγάρα, συναντηθήκαμε. Και από τότε δεθήκαμε. Ήταν γεμάτος καλοσύνη. Πάντα με το χαμόγελο, τίμιος, ντόμπρος και παθιασμένος με τη δημοσιογραφία. Και ασυμβίβαστος. Ανυποχώρητος. Πάντα με τον καλό λόγο. Ποτέ δεν ζήτησε τίποτε. Του χρώσταγαν πολλοί πολλά. Όμως ποτέ δεν παραπονέθηκε. Και ποτέ δεν σταμάτησε να μάχεται για τις χαμένες πατρίδες μας, την Κύπρο, την Ελλάδα, τον Ελληνισμό. Λάμπρο, ήμουν τυχερός που περπατήσαμε μαζί!

Ο Λάμπρος Παπαντωνίου γεννήθηκε στη Δυτική Θράκη (στο χωριό Μάνδρα Ξάνθης), στις 4 Ιουλίου 1945, από γονείς πρόσφυγες, που ήλθαν στην Ελλάδα από τη Μικρά Ασία στη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922.

Το 1973 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου σπούδασε νομικά (J.D.), πολιτικές επιστήμες (B.A.), δημόσια διοίκηση (Μ.Α.) και διεθνείς σχέσεις (Μ.Α.). Από το 1975 εργάστηκε ως δημοσιογράφος, με κύρια έμφαση στα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές και ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Έλαβε μέρος σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στην Αμερική και την Ευρώπη, σε συνέδρια, σεμινάρια και άλλες διασκέψεις…


Σχολιάστε εδώ