ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ… ΓΚΟΛ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ!

Πάντως, μολονότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Γιώργος Παπανδρέου -για την ώρα τουλάχιστον- δεν φαίνεται να «χάνουν κάτι από τα δημοσκοπικά κεκτημένα», ωστόσο αυτή «η σφιχτή στάση» δημιουργεί προβληματισμό και κάποιες γκρίνιες σε στελέχη και βουλευτές που εκτιμούν ότι «τώρα δεν μπορεί να παίζουμε άμυνα ζώνης. Πρέπει να περάσουμε γερά στην επίθεση και να μην αφήσουμε τον Καραμανλή και τη ΝΔ να σηκώσουν κεφάλι».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι βουλευτές και στελέχη τόνιζαν μετά το ντιμπέιτ ότι «έπρεπε να τελειώσει σήμερα με τον Καραμανλή ο Γιώργος. Δεν είχε τίποτα να πει ο πρωθυπουργός και προσπαθούσε να σταθεί μόνο με την άνεση που έχει στον τηλεοπτικό φακό και την ευφράδειά του. Έπρεπε σήμερα να του είχε βάλει το γκολ. Έπαιξε όμως αμυντικά, δεν έχασε, αλλά δεν έβγαλε νοκ άουτ τον αντίπαλό του, αφού μπορούσε να τον στριμώξει με επιθέσεις για το Βατοπέδι, τα ομόλογα, το κλείσιμο της Βουλής και την οριστική παραγραφή των σκανδάλων, την κακή κατάσταση στην οικονομία κ.ά.».

Πάντως προβληματισμός διατυπώνεται από αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για το πόσο εύκολα το Μέγαρο Μαξίμου -και χωρίς ουσιαστική και αποτελεσματική αντίδραση από την Ιπποκράτους- επέβαλε μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη γι’ αυτό συγκυρία τον πήχυ του 3% για το ΠΑΣΟΚ (δηλαδή ότι η αντιπολίτευση θα πρέπει να έχει διαφορά πάνω από τρεις μονάδες από την κυβέρνηση για να μπορεί να πει πως κέρδισε), κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στη συνέχεια στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Μάλιστα, κοινή είναι η εκτίμηση πως το ντιμπέιτ της περασμένης Πέμπτης ήταν ένα κρίσιμο και κομβικό σημείο της προεκλογικής εκστρατείας. Για τον λόγο αυτό τα κομματικά επιτελεία έπεσαν αμέσως στη μάχη για να περάσουν τις «δικές τους ερμηνείες» για το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε, αλλά και να παραγγείλουν αμέσως ειδικές ποιοτικές μετρήσεις που να δείχνουν πώς πέρασε στον κόσμο.

Πολιτικοί αναλυτές, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούσαν πως ο Κώστας Καραμανλής είχε μπροστά του πολλά προβλήματα και μια εξαιρετικά δύσκολη γι’ αυτόν ατζέντα να διαχειριστεί και να πείσει γι’ αυτήν. Ήλθε ως απολογούμενος πολλών αρνητικών καταστάσεων, αναγκάστηκε να απολογηθεί για πολλές απ’ αυτές, δεν είχε να πει κάτι ουσιαστικό και κυρίως να δώσει προοπτική, ωστόσο -όπως λένε οι ανωτέρω κύκλοι- αξιοποίησε την επικοινωνιακή του ευχέρεια και απέφυγε μια βαριά τηλεοπτική ήττα. Όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, με την ευχέρειά του ο κ. Καραμανλής μετρίασε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που είχε μπροστά του, αν και επί της πολιτικής ουσίας δεν είπε κάτι ουσιαστικό και δεν κατάφερε πάντα με επιτυχία να αποφύγει τους σκοπέλους. Όπως σημειώνουν, «έβγαλε λάδι» όλα τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στις διάφορες «γκρίζες» υποθέσεις των τελευταίων ετών, τονίζοντας πως είναι βέβαιος ότι ουδείς εξ αυτών σκοπίμως έβλαψε το Δημόσιο, ενώ προανήγγειλε νέους φόρους, επικαλούμενος το μαύρο οικονομικό τοπίο και την «υπευθυνότητα» που είναι αποφασισμένος να επιδείξει «αγνοώντας το πολιτικό κόστος».

Ο τρόπος και η ένταση, όπως λένε, που ο Κ. Καραμανλής έθεσε υπηρέτώντας και στο ντιμπέιτ μέχρι τέλους το κεντρικό προεκλογικό δίλημμα της ΝΔ «υπευθυνότητα ή λαϊκισμός», του έδωσε μια μικρή ανάσα, χωρίς όμως να πείσει ότι τα όσα έχουν γίνει από την κυβέρνηση μέχρι τώρα ήταν ωφέλιμα και χρήσιμα.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ίδιους πολιτικούς αναλυτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ξεκινούσε με το πλεονέκτημα πως είχε να διαχειριστεί μια πιο εύκολη ατζέντα σε σχέση με τον Κώστα Καραμανλή και ταυτόχρονα είχε στη διάθεσή του σειρά προτάσεων που του δίνουν προγραμματικό πλεονέκτημα. Πήγε, όπως λένε, στο ντιμπέιτ με στόχο κατ’ αρχάς την αποφυγή του λάθους και τη διατήρηση των κεκτημένων.

Αν και δεν ανέπτυξε πλήρως και με την ανάλογη έμφαση -όπως έχει κάνει σε άλλες ευκαιρίες- τις προγραμματικές θέσεις του, ωστόσο κατάφερε να διατηρήσει το κεκτημένο και να μη χάσει κάτι απ’ αυτό.

Δεν είχε εξαιρετικά εντυπωσιακές στιγμές που θα του επέτρεπαν να υπερκεράσει τον βασικό αντίπαλό του, δηλαδή τον Κ. Καραμανλή, ωστόσο έδειξε πως δουλεύει ένα σχέδιο για τη χώρα Επίσης, έδωσε έμφαση στην πολιτική αυτονομία του έναντι συμφερόντων και εξωθεσμικών κέντρων, επαναλαμβάνοντας την έκφραση «θα συγκρουστώ, γιατί δεν χρωστάω σε κανέναν».

Όπως λένε μάλιστα χαρακτηριστικά, «είχε την πρόταση, το σχέδιο και την προοπτική που δεν είχε ο βασικός του αντίπαλος, όμως δεν την επικοινώνησε στον κόσμο με την ένταση που θα έπρεπε». Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που λένε πως «αν έβαζε περισσότερη ένταση ο Γ. Παπανδρέου και ανέβαζε τους τόνους θα είχε πρόβλημα να στείλει το όποιο μήνυμα έξω από το στενό κομματικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ και αυτές τις ώρες τον ενδιαφέρει να προσεγγίσει τους ταλαντευόμενους και τους αναποφάσιστους».

Ωστόσο, οι επόμενες κομβικές μάχες για Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή θα δοθούν στις συγκεντρώσεις, με έμφαση στις μεγάλες της Αθήνας (Πέμπτη Παπανδρέου, Παρασκευή Καραμανλής) και Θεσσαλονίκης (Τρίτη Παπανδρέου, Τετάρτη Καραμανλής), ενώ ο Παπανδρέου θα κλείσει με ομιλία την Παρασκευή στο Ηράκλειο.


Σχολιάστε εδώ