Βγαίνουν στο Αιγαίο τα πρώτα 4 από τα 30 υπερσύγχρονα F-16

Με τα 30 αυτά σύγχρονα μαχητικά ενισχύεται η Αεροπορία μας και φυσικά η άμυνα της χώρας. Η αξία του κάθε αεροσκάφους ανέρχεται σε 45.000.000 δολάρια, που αντιστοιχούν σε 33.500.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ) πραγματοποιήθηκε ο πλήρης εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Αράξου, από όπου θα επιχειρούν τα νέα μαχητικά. Η εταιρεία Lockheed Martin Aeronautics ολοκλήρωσε όλα τα έργα υποδομής που είχε αναλάβει στην 116 ΠΜ εντός των προδιαγραφών και σε χρόνο σημαντικά συντομότερο από την άφιξη των νέων μαχητικών.

Στον κατάλογο των έργων υποδομής εντάσσονται τα διοικητήρια και τα υπόστεγα συντήρησης αεροσκαφών των 335 και 336 Πολεμικών Μοιρών και το συνεργείο κινητήρων. Μέσα σε 18 μήνες (από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Φεβρουάριο του 2009) πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις σε 56.000 τετραγωνικά μέτρα, εκσκαφές της τάξης των 300.000 κυβικών μέτρων, κατεδαφίστηκαν παλαιά κτίρια 17.000 τετραγωνικών μέτρων και δαπανήθηκαν 52.000 ανθρωποημέρες εργασίας, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια οικονομική ανάσα στην ευρύτερη περιοχή της πολύπαθης Κάτω Αχαΐας.

Στον πλαίσιο των ΑΩ πραγματοποιήθηκαν επίσης πολύ σημαντικές επενδύσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία: Συμπαραγωγή σημαντικών δομικών τμημάτων του αεροσκάφους F-16 από την ΕΑΒ, για την παγκόσμια παραγωγή της Lockheed Martin, μεταφορά τεχνογνωσίας και κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στην ΕΑΒ, η οποία κέρδισε σε διεθνή διαγωνισμό το συμβόλαιο αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 USAF που σταθμεύουν στην Ευρώπη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαπραγμάτευση και η τελική συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση είχε γίνει από τον τότε υπουργό Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος στη Βουλή μάλιστα είχε πει:

«Εμείς υπογράφουμε:

=Την πλέον συμφέρουσα σύμβαση μαχητικών αεροσκαφών που έγινε ποτέ.
=Με το καλύτερα εξοπλισμένο αεροσκάφος 4ης γενιάς.
=Με την πληρέστερη δυνατή υποδομή υποστήριξης.
=Με όλες τις δυνατότητες σε σύγχρονα όπλα που θα φέρει ενσωματωμένες από την αρχή.
=Με ενσωμάτωση του συστήματος αυτοπροστασίας στη γραμμή παραγωγής των αεροσκαφών.
=Με αυξημένα ΑΩ.
=Με εγγυημένη παράδοση από τον Μάιο του 2009».


Σχολιάστε εδώ