Αθήνα, ώρα μηδέν

Το γεγονός ότι μεταξύ των μεταναστών από τις ασιατικές και αφρικανικές χώρες κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο είναι και αυτό γνωστό. Η συσπείρωση για θρησκευτικούς λόγους νομίμως και παρανόμως διαβιούντων μουσουλμάνων οδήγησε πρόσφατα σε σοβαρά επεισόδια στο κέντρο και στις συνοικίες της Αθήνας. Λυπούμεθα που θα διατυπώσουμε την άποψη ότι αυτή είναι μόνον η αρχή.

Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας είναι αυτονόητος σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Ατυχείς ενέργειες μπορεί να υπάρχουν. Τα αίτια όμως των επεισοδίων είναι πολύ βαθύτερα.

Το γνωρίζουν αυτό οι Αρχές. Το γνωρίζουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γνωρίζουν και χώρες εκτός αυτής. Εξέφρασαν ποικιλοτρόπως τις ανησυχίες τους για τα γεγονότα.

Χρειάζεται λοιπόν χάραξη και εφαρμογή σαφούς πολιτικής. Είναι προφανές ότι η υπάρχουσα, στην καλύτερη περίπτωση, δεν επαρκεί. Αν επαρκούσε δεν θα είχαν μεταβληθεί σε πραγματικά γκέτο ολόκληρες περιοχές της Αθήνας. Δεν θα γίνονταν επεισόδια στο κέντρο και στις συνοικίες. Δεν θα φοβούνταν οι κάτοικοι και οι δημότες να κυκλοφορήσουν σε αυτήν. Δεν θα υπήρχαν δεκάδες ξένοι, νέοι άνδρες στην πλειοψηφία τους, να στέκονται απειλητικά στους δρόμους και στις πλατείες.

Και ακόμη, δεν θα κυκλοφορούσαν τόσο προκλητικά ελεύθερα τα ναρκωτικά, δεν θα είχε τέτοια έξαρση η πορνεία και η γενικότερη εγκληματικότητα. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ είναι υποχρεωμένος στη δύσκολη αυτή περίοδο, πρωτόγνωρη στη χώρα, να δράσει άμεσα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, δυσεπίλυτο. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Κι ας έχουν υπόψη τους οι πάσης φύσεως κρατούντες ότι αν δεν λάβουν εγκαίρως τα απαιτούμενα και τόσο καθυστερημένα μέτρα, τότε ο λαός δεν πρόκειται να μείνει απαθής. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού και πώς θα ξεσπάσει η λαϊκή αγανάκτηση. Η απαξίωση περιουσιακών στοιχείων, η έλλειψη ασφάλειας, η άσκηση παράνομου εμπορίου, η ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών, η υποβάθμιση των συνθηκών υγιεινής στην πόλη και γενικότερα η ραγδαία πτώση της ποιότητας ζωής σε αυτήν, ασφαλώς και δεν μπορούν να αποδοθούν στους λαθρομετανάστες και μόνο. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για τη συμβολή τους στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, για να μην πούμε παγιωθεί, στην πάλαι ποτέ όμορφη Αθήνα.

Πολιτική λοιπόν χρειάζεται ολοκληρωμένη, γενναία και αποφασιστική. Όχι ημίμετρα και ψοφοδεείς απολογίες.

Σε τελευταία ανάλυση, αν κάποιοι δεν μπορούν για διαφόρους λόγους να ανταποκριθούν στις περιστάσεις, ας παραιτηθούν. Υπάρχουν και άλλοι.

Ένα πάντως δεν μπορεί να συνεχιστεί: Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Αθήνα.

ΑΤΡΟΠΟΣ


Σχολιάστε εδώ