Αίσχος…

Ήταν, θυμάμαι, λίγο πριν από το δημοψήφισμα για το επαίσχυντο και διαλυτικό Σχέδιο Ανάν, που ο κύριος Χρήστος Πουργουρίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) της Κύπρου, μας καλούσε να το υπερψηφίσουμε, εάν είναι δυνατόν και με τα είκοσι, αφού το θεωρούσε ως την τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία της Κύπρου από τα δεινά της κατοχής! Τις ίδιες ακριβώς συμβουλές, μεταξύ άλλων, μας έδιναν και ο πρόεδρος του κόμματος του Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και ο ιδρυτής του Γλαύκος Κληρίδης. Ο κ. Κληρίδης, μάλιστα, εύδακρυς και συναισθανόμενος, σύμφωνα πάντα με το ίδιο, υψίστη εθνική ευθύνη, προτιμούσε να αποδημήσει εις κύριον παρά να απορρίψουμε το Σχέδιο Ανάν… Ήταν, βλέπετε, ένας από τους συνδιαμορφωτές εκείνου του Σχεδίου λύσεως. Και υπό αυτήν την έννοια, ευτυχώς που δεν του δώσαμε άλλους δεκαέξι μήνες διακυβέρνησης που μας ζήτησε. Τόσο χρειαζόταν, φαίνεται, για να κλείσει όπως όπως το Κυπριακό.

Ας τα αφήσουμε, όμως, όλα αυτά, αφού αποτελούν παρελθόν. Και το παρελθόν είναι χρήσιμο μόνο ως πηγή διδαγμάτων για να γινόμαστε καλύτεροι και σοφότεροι. Αρκεί την ιστορία να τη γράφουν έγκριτοι και έγκυροι ιστορικοί και όχι οι κομματάρχες και τα κομματόσκυλα. Αρκεί ακόμα, κοινό στόχο όλων να αποτελεί η διερεύνηση της αλήθειας, σε συνδυασμό πάντα με την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και επιδιώξεων. Και κοινό εθνικό στόχο για την Κύπρο του σήμερα αποτελεί μόνο η εξασφάλιση της εθνικής και φυσικής επιβίωσής μας, στη γη των Πατέρων μας.

Έλα, όμως, που ο κύριος Πουργουρίδης απασφάλισε άλλη μια χειροβομβίδα. Από του βήματος μάλιστα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Εκεί όπου άφησε εκτεθειμένη τη μητέρα πατρίδα (έτσι τον άκουσα να αποκαλεί την Ελλάδα, και πολύ ορθώς βέβαια, στα εθνικά μνημόσυνα), προσυπογράφοντας σχετικό σχέδιο ψηφίσματος το οποίο αφήνει εκτεθειμένη την Ελλάδα, για δήθεν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ανύπαρκτης «τουρκικής μειονότητας» στη Ρόδο και στην Κω. Ποιος; Ο κύριος Πουργουρίδης, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε σημαία της κυπριακής εθνικοφροσύνης.

Και να τα προβλήματα από εκεί που δεν υφίστανται, κυρίες και κύριοι. Από έναν εθνικόφρονα Έλληνα της Κύπρου. Και παρακαλώ να μην παρεξηγηθεί ο χαρακτηρισμός. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι για κάθε έλληνα Κύπριο, η λέξη εθνικοφροσύνη σημαίνει απλά και μόνο την προσήλωση στο όραμα του Ελληνισμού και της Ελλάδας. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Τώρα, αν κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν τα πιστεύω της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων της Κύπρου για να την καταστρέψουν, παραδίνοντάς την ουσιαστικά στα χέρια του τουρκικού επεκτατισμού, είναι μια άλλη απίστευτα θλιβερή ιστορία, που καμία σχέση δεν έχει με τα όνειρα και τις επιδιώξεις εκείνων των απλών ανθρώπων που έδωσαν τα πάντα για τις ανόθευτες και δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Η πράξη αυτή του κ. Πουργουρίδη στρέφεται κατάφωρα κατά της Ελλάδας και ολόκληρου του ελληνικού λαού. Και βεβαίως καταδικάζεται ανεπιφύλακτα από κάθε έλληνα πατριώτη όπου και να βρίσκεται. Το Έθνος των Ελλήνων ανάδελφο και προδομένο από φίλους και συμμάχους βάλλεται και από εκείνους που οφείλουν να το προστατεύουν με κάθε τρόπο από τα κατευθυνόμενα παγκόσμια συμφέροντα. Σε μια στιγμή μάλιστα όπου κρίνονται τα πάντα σε ότι αφορά τα μεγάλα εθνικά μας ζητήματα. Αιγαίο-Θράκη-Κύπρος. Μέχρι και τη Γαύδο διεκδικούν οι προστατευόμενοι του Ομπάμα και υποψήφιοι ευρωπαίοι γείτονες. Και εμείς τους δίνουμε τα όπλα για να μας εξουδετερώσουν. Εμείς που περιμένουμε δικαίωση. Εμείς που περιμένουμε μια λύση στην Κύπρο που να καταργεί τον μόνιμο διαχωρισμό και της συνέπειες της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. Εμείς που αντιμετωπίζουμε επί καθημερινής βάσεως τις προκλήσεις των στρατηγών της Άγκυρας στο Αιγαίο και αλλού.

Εν τω μεταξύ, χλιαρότατες ήσαν στην Κύπρο οι αντιδράσεις και σε επίπεδο ηγεσίας και σε επίπεδο κυβέρνησης. Για ένα θέμα που προσβάλλει τους αδελφούς Ελλαδίτες και δημιουργεί μέγα πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση και που υποβοηθάει και ενισχύει αφάνταστα την τουρκική προπαγάνδα και τις τουρκικές επιδιώξεις. Και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων ενεργειών εκ μέρους ελλήνων Κυπρίων, που προσβάλλουν με τον πλέον επαίσχυντο τρόπο την Αθήνα, το μοναδικό στήριγμα του αγώνα μας για απελευθέρωση. Και έρχεται μετά το ΕΛΛΑΣ-ΕΛΛΑΣ σκέπασε και μας, που εντελώς αναίτια ενόχλησε το προεδρικό και τους συνοδοιπόρους του… Να τους χαιρόμαστε όλους, κυρίες και κύριοι.


Σχολιάστε εδώ