Ίδια γεύση…

Οι μεν πρώτοι εμφανίσθηκαν «σφιγμένοι», επανέλαβαν τις πάγιες απόψεις τους στα τρέχοντα -αλλά όχι αναγκαστικά κρίσιμα- ζητήματα και ήταν έκδηλη η προσπάθειά τους να αποφύγουν το λάθος που ίσως θα ήταν «μοιραίο» δέκα μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές. Αν οι προσδοκίες των κομματικών επιτελείων ήταν να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, μάλλον θα μείνουν με τις… προσδοκίες. Όσο για τους δημοσιογράφους, κινήθηκαν σε «ρηχά νερά», αφού δεν… κατάφεραν να βάλουν στην ατζέντα των ερωτήσεων κανένα από τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως π.χ. το πανεπιστημιακό άσυλο, τα Ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό, το πρόβλημα της ακρίβειας κ.ά. Παράλληλα, υπέκυψαν στον πειρασμό του «λαϊκισμού», θέτοντας προς απάντηση ερωτήματα όπως οι αμοιβές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ και οι άδειες δακτυλίου για τα ΙΧ των στελεχών του Συνασπισμού!

Κερδισμένος κατά γενική ομολογία από την αναμέτρηση, κάτι που αποτυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια και στη δημοσκόπηση της «RASS» για «Το ΠΑΡΟΝ», ο Κ. Καραμανλής. Πέρα από την έμφυτη ικανότητα στον χειρισμό του λόγου, εμφανίσθηκε πειστικός, σίγουρος για τις απόψεις του και την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει. Ταυτόχρονα ήταν ειλικρινής, εξήγησε στους πολίτες ότι η περίοδος είναι κρίσιμη, τα προβλήματα είναι σημαντικά και απαιτούν δύσκολες αποφάσεις και δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Στη Ρηγίλλης πιστεύουν βάσιμα ότι το δίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα» θα εκτιμηθεί από τους πολίτες που βλέπουν στο πρόσωπο του κ. Καραμανλή τον ηγέτη που μπορεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα του τόπου. Στη διάρκεια του «ντιμπέιτ» ο πρωθυπουργός όπου χρειάστηκε ήταν «επιθετικός», ενώ ήταν ευθείες οι αιχμές του για τον Γ. Παπανδρέου όσον αφορά το σύνθημα «σοσιαλισμός η βαρβαρότητα», αλλά και για την κυβέρνηση Σημίτη, υπενθυμίζοντας το επεισόδιο με τους άνδρες των ΜΑΤ να διαλύουν βίαια συγκέντρωση συνταξιούχων έξω από το Μαξίμου. Η σύγκρισή του με τον Γ. Παπανδρέου ήταν καταλυτική για τον τελευταίο, γεγονός που επισημάνθηκε και από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έλεγαν χαρακτηριστικά για τον πρωθυπουργό: «Νικητής μεταξύ των τυφλών ο μονόφθαλμος»!

Ο Παπανδρέου

Από την άλλη πλευρά, ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε μεν το «μεγάλο λάθος» που… έτρεμαν στην Ιπποκράτους, ωστόσο ήταν γενικόλογος και ασαφής στις απόψεις του, ακόμη και σε ζητήματα που αποτελούν υποτίθεται προνομιακό για εκείνον πεδίο, όπως η «πράσινη ανάπτυξη», ενώ δεν απάντησε πειστικά στο ερώτημα από πού θα αντλήσει τα τεράστια ποσά που απαιτούνται για την υλοποίηση των προτάσεών του. Ταυτόχρονα άφησε αναπάντητες τις περισσότερες ερωτήσεις («άλλα τον ρωτούσαν, άλλα απαντούσε» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο), αλλά, το κυριότερο, δεν παρουσίασε ένα όραμα, δεν έδωσε την εικόνα ενός ηγέτη που είναι έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Οι άλλοι αρχηγοί

Ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο κ. Παπανδρέου ήταν υποτονικός, δεν ήταν αρκετά επιθετικός έναντι του κ. Καραμανλή και άφησε ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Αρνητικές ήταν οι εντυπώσεις που άφησε η Αλ. Παπαρήγα. Εμφανίσθηκε απολογούμενη, χωρίς απαραίτητα να πείθει, σε ορισμένα ζητήματα όπως η υπόθεση με τις καταγγελίες για εμπλοκή του ΚΚΕ στην εταιρεία «Γερμανός», επιχείρησε να δημιουργήσει την εικόνα ότι υπάρχει «οργανωμένο σχέδιο» σε βάρος του κόμματος. (Την επομένη άλλωστε κατήγγειλε ότι βρίσκεται στα σκαριά «προβοκάτσια» που θα εκδηλωθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες). Στο μεταξύ η άρνησή της για έλεγχο των οικονομικών του Περισσού ζημιώνει την εικόνα του ΚΚΕ και απλώς ενισχύει τις καταγγελίες (ακόμη και τις εικασίες) όσων κάνουν λόγο για «μαύρα ταμεία» και… μυστικές επιχειρήσεις.

Μαγκωμένος και εμφανώς εκνευρισμένος σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης, ο Αλ. Αλαβάνος διέψευσε τις προσδοκίες των περισσότερων, καθότι υπήρχε το προηγούμενο της πολύ καλής εμφάνισής του στο αντίστοιχο ντιμπέιτ παραμονές των εκλογών του 2007.

Εκνευρισμός που πρέπει να αποδοθεί στη δυσκολία που είχε να εξηγήσει την καθοδική πορεία των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη διαρκώς μειούμενη αποδοχή του Αλ. Τσίπρα στην κοινή γνώμη της χώρας. Ο τελευταίος αποτελεί προσωπική επιλογή του και σε ένα ανεπιτυχές αποτέλεσμα στις 7 Ιουνίου θα χρεωθεί και ο ίδιος τις ευθύνες. Ο κ. Αλαβάνος έβγαλε και μια επιθετικότητα έναντι των δημοσιογράφων, θέτοντας, χωρίς να προηγηθεί σχετική ερώτηση, ζήτημα με τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. Ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν απογοητευμένοι με τη συνολική εμφάνιση του κ. Αλαβάνου, κάνοντας λόγο για έναν «εκνευρισμένο» και «γερασμένο» άνθρωπο.

Τέλος, ο Γ. Καρατζαφέρης δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον μέσο όρο, ήταν εμφανής η προσπάθειά του να μην προκαλέσει και να μη φοβίσει τους ψηφοφόρους με τις απόψεις του. Με την τακτική του αυτή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επιχείρησε να… ενταχθεί στο πολιτικό σύστημα, να μην υφίσταται την κριτική περί «άκρων», γεγονός που μπορεί να του κοστίσει σε ψήφους στις προσεχείς εκλογές.

Δυσκολεύθηκε να εξηγήσει την ανακολουθία της τακτικής από τη μια δηλαδή να καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης και από την άλλη να δηλώνει ανοιχτός σε συνεργασία με τη Ν. Δημοκρατία. Τέλος, δεν ήταν ακόμη σαφής και πειστικός στις θέσεις του για τους μετανάστες και τα δικαιώματά τους στην Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ