Άξιος της πατρίδας και φωτεινό παράδειγμα για τις ερχόμενες γενιές
«Αυτός ο τόπος θα συνεχίσει να ζει όσο υπάρχουν ηγέτες σαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο που ενάντια στους ανέμους των καιρών αρνούνται να μηδίσουν», τόνισε με βροντερή φωνή ο καθηγητής και πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Παπαδάτος, κατά την τελετή αναγόρευσης του αξέχαστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, είπε ο ομιλητής, απέδειξε με τα έργα του ότι η λευτεριά κερδίζεται με αγώνες με το ντουφέκι στον ώμο και με την ψήφο στις κάλπες. Ο ίδιος στο ιστορικό του διάγγελμα για την καταψήφιση του Σχεδίου Ανάν τόνισε: «Κάθε λαός διαμορφώνει και γράφει τη δική του ιστορία. Άλλοτε με απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες, άλλοτε με δημοκρατικές διαδικασίες διά της ψήφου του… …Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω κοινότητα, χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα».
Ο Ελληνισμός στη μακραίωνη διαδρομή του μπόρεσε να αντέξει στις θύελλες της ιστορίας και να κρατηθεί όρθιος, γιατί το υπαρξιακό έρμα των αναζητήσεών του, το βαρύ φορτίο του πολιτισμού του, είχε την τύχη να το σηκώσουν στους ώμους του άνδρες με περίσσιο θάρρος και σπάνια νοητική δύναμη. Ένας τέτοιος άνδρας υπήρξε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, που αρνήθηκε τον δυτικό κοσμοπολιτισμό των ριψάσπιδων.
«Βουλιάζει όποιος σηκώνει
τις μεγάλες πέτρες.
Τούτες τις πέτρες τις εσήκωσα
όσο βάσταξα
Τούτες τις πέτρες τις αγάπησα
όσο βάσταξα
Τούτες τις πέτρες, τη μοίρα μου»
Η Κύπρος πληρώνει ακόμα την αδυναμία της ηγετικής τάξης της Ελλάδας να υπερασπιστεί στην πράξη τα ιστορικά δικαιώματα των ελληνικών εστιών, υποτασσόμενη στο ηττοπαθές διπλωματικό δόγμα ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει πατριωτικούς αγώνες μόνο κάτω από τη σκέπη των Μεγάλων Δυνάμεων.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του υπηρέτησε με αυταπάρνηση, οξυδέρκεια και παρρησία τις αξίες του οικουμενικού Ελληνισμού και υπήρξε γι’ αυτό άξιος της πατρίδας και φωτεινό παράδειγμα για τις ερχόμενες γενιές. Το μήνυμα της θυσίας και του αγώνα χαρακτήριζε όλη την ιστορική του διαδρομή.
Στην εκδήλωση, που έγινε στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι δύο υφυπουργοί Παιδείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Σπύρος Ταλιαδούρος.