άλλες τυπολογίες

«New Deal» (www.new-deal.gr) είναι ο τίτλος/όνομα μιας νέας καλαίσθητης ηλεκτρονικής έκδοσης που «βγαίνει στον αέρα» τις αμέσως επόμενες μέρες (συγκεκριμένα την Τετάρτη 3 Ιουνίου). Πρόκειται για μια ανεξάρτητη δημοσιογραφική προσπάθεια, που δίνει έμφαση στην ενημέρωση, την πολιτική, την ποιότητα ζωής, την ανταλλαγή επώνυμων απόψεων πάνω σε μείζονα θέματα της επικαιρότητας και της καθημερινότητας, μέσα από μια «φρέσκια ματιά». Δημιουργοί του «New Deal» δύο έμπειροι και γνωστοί δημοσιογράφοι: ο Αλφόνσος Βιτάλης και ο Παναγιώτης Μαυρίδης.
Το «New Deal» θα λειτουργεί με πλήρη ελευθερία έκφρασης, αλλά και με απόλυτο σεβασμό των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ενώ όλα τα άρθρα και τα σχόλια θα είναι επώνυμα (θα συνοδεύονται μάλιστα με σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα) όπως ακριβώς γίνεται σε όλα τα γνωστά και έγκυρα sites στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο κ.α.
***

Τις επόμενες ημέρες θα γνωμοδοτήσει ο νομικός σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη στήριξη των εφημερίδων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) την περασμένη Κυριακή. Για την τροπολογία σχετικά με τον επαρχιακό Τύπο είπε ότι δεν υπήρξε πρόθεση να επανέλθει το «μπλοκάκι» στην εργασία των δημοσιογράφων και σημείωσε ότι η εφαρμογή του νόμου και η πλήρωση των προϋποθέσεών του για τις κρατικές καταχωρίσεις θα βοηθήσει προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος δικαιούται τι. Ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ Λεωνίδας Βαρουξής τόνισε ότι αν και βρίσκεται στο τέρμα του ο διάλογος μεταξύ εκδοτών και Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης δεν έχει γίνει ακόμη συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα του Τύπου.
***

Δίφωνο FM στη θέση του HiJack . Λίαν συντόμως στους 96,6 θα βγει στον αέρα το «αδελφάκι» του «Διφώνου», παίζοντας μουσική από play list στη θέση του Hi Jack, ο οποίος θα συνεχίσει να εκπέμπει μόνο ιντερνετικά, ως ροκ σταθμός .
***

Νέα επίθεση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη σε βάρος της διοίκησης της ΕΡΤ για τις επιλογές της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών. «Είναι χαρακτηριστικό ότι και η ΕΡΤ» είπε ο Α. Κακλαμάνης «που είναι κρατική και την πληρώνουμε όλοι μας και όχι μόνο ο κ. Καραμανλής ούτε ο κ. Παναγόπουλος –που μεταφέρει την κυβερνητική γραμμή, στην οποία είναι αναγκασμένοι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ή να υπακούσουν ή να “πάνε σπίτι τους”– συμμετέχει σε αυτό το “παιχνίδι”». Ο πρώην πρόεδρος επικαλέστηκε τα στοιχεία του ΕΣΡ για την προβολή των κομμάτων λέγοντας ότι στην ΕΡΤ η παρουσία της ΝΔ υπερβαίνει το 50%, το ΠΑΣΟΚ κινείται στο 30% ενώ περίπου 20% έχουν τα κόμματα της Αριστεράς.
***

RΠρόστιμα για υπέρβαση διαφημιστικού χρόνου, από το ΕΣΡ. Η Αρχή τιμώρησε με 30.000 ευρώ το Mega και με 20.000 ευρώ τον Alpha για τις επιπλέον διαφημίσεις που μετέδωσαν. Η υπέρβαση του διαφημιστικού χρόνου θεωρείται σοβαρή παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
RΑυτήν την εβδομάδα αναμένεται στο ΕΣΡ συζήτηση για τη «Στιγμή της Αλήθειας» το ριάλιτι του ΑΝΤ1 που το τελευταίο διάστημα έγινε πάλι προκλητικό με τις ερωτήσεις και την εικόνα που βγάζει στον αέρα.
RΜε νέες ξένες σειρές καλύπτει το καλοκαιρινό του πρόγραμμα ο ΑΝΤ1. Οι συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν στο Λος Άντζελες, όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Γιάννης Λάτσιος.
RΗ ΕΡΤ ανανέωσε τη συνεργασία της με την AGB Nielsen Media Research. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 598.344 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, αντί ποσού 574.224 ευρώ το 2008. Η ΕΤ1 και η ΝΕΤ θα πληρώσουν το 2009 ποσό ύψους 418.841 ευρώ και η ΕΤ3 179.503 ευρώ.
4 Στην απόλυση 6 δημοσιογράφων που εργάζονταν στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, προχώρησε η διοίκηση του σταθμού. Το βράδυ της Παρασκευής συνεκλήθη εκτάκτως γενική συνέλευση, παρουσία του μέλους της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμμη.
***

ξΣυνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου, το πρωί της Δευτέρας, στο Mega και στους Καμπουράκη-Οικονομέα.
RΝα «επιδεικνύουν τη μέγιστη προσοχή σε ό,τι αφορά την πληρωμή τιμολογίων που επιβάλλουν “de facto” αγγελιόσημο, σε διαφημίσεις ή και δημοσιεύσεις στο Internet» καλεί τα μέλη της η ΕΔΕΕ, μετά τη γνωμοδότηση της ΠΟΕΣΥ. Η ΕΔΕΔΕ υπενθυμίζει πως οι διαφημιστικές εταιρείες μπορούν «να προσβάλουν με διοικητική προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια κάθε εκτελεστή πράξη καταλογισμού αγγελιοσήμου».
RΝέα εκδοτική εταιρεία περιοδικών. Ονομάζεται Fast media, έχει μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν οι Σταύρος Παπασπύρου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Βασίλης Ντούρος και Θωμάς Ριζόπουλος.
RΟνομάζεται Ψηφιακή Ψυχαγωγία και έχει ως στόχο την εκμετάλλευση των ευρυζωνικών δικτύων για την αναμετάδοση ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων. Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και στο διοικητικό της συμβούλιο συμμετέχουν οι: Σταύρος Δαφνομήλης, Διονύσης Ακτύπης, Μανόλης Εμμανουηλίδης και Ηλίας Λάσκαρης.
RΤην είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Upstream ΑΕ ολοκλήρωσαν η Alpha Ventures, θυγατρική της Alpha Bank, το αμοιβαίο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Alpha ΤΑΝΕΟ ΑΚΕΣ (με επενδυτές την Alpha Bank και το ΤΑΝΕΟ) και η TLcom Capital LLP με έδρα το Λονδίνο. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε σε 11 εκατομμύρια ευρώ. Παγκοσμίως, η Upstream κατέχει ηγετική θέση στον χώρο του mobile marketing με συνεχή παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες.
***

ξΟι εκλογές για το Πρωτοβάθμιο και το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο θα επαναληφθούν μεθαύριο Τρίτη και την Τετάρτη γιατί κανείς υποψήφιος δεν πήρε το 50% συν 1. Στο Πρωτοβάθμιο πρώτος με 643 ψήφους ήρθε ο Χρ. Αξελός και δεύτερος με 623 ο Πάνος Τσίρος, ενώ στο Δευτεροβάθμιο πρώτη η Ελένη Τραΐου με 1.042 και δεύτερη η Μιμή Τουφεξή με 966 ψήφους.
***

ξ Σοκ προκάλεσε το παραπλανητικό πρωτοσέλιδο της «Espresso» για τη σύζυγο του πρωθυπουργού. Η εφημερίδα εκμεταλλευόμενη το γεγονός της παρουσίας της Ν. Καραμανλή σε ένα ιατρικό σεμινάριο στο «Ιασώ», με το πρωτοσέλιδο της χωρίς να λέει ψέματα, έδινε μια διαφορετική εντύπωση για την υγεία της.
Στην εφημερίδα επικρατούσε πανικός από το πρωί και ο Γ. Φιλιππάκης,
σε τηλεφωνική συνομιλία
που είχε με την ιδιοκτησία ζήτησε συγγνώμη. Όμως όπως είναι φυσικό ζητήθηκαν ευθύνες, για το πρωτοσέλιδο και επισημάνθηκε πως αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος θα είχε καταθέσει αγωγή. Στη συνέχεια
η εφημερίδα ανακοίνωσε την παραίτηση του Χρίστου Μουλίνου από τη θέση του διευθυντή των εφημερίδων «Espresso» και
«Espresso Κυριακής», για «προσωπικούς λόγους».
***

•Τα ανοιχτά μέτωπα του ΑΝΤ1 με τα συμβόλαιά του αναμένεται να κλείσουν από την ερχόμενη εβδομάδα. Πιο κοντά στη συμφωνία φέρονται ο Θέμος Αναστασιάδης και η Τατιάνα Στεφανίδου, πιο δύσκολα τα πράγματα με τον Νίκο Ευαγγελάτο, εξαιτίας των συζητήσεων για το κόστος των «Αποδείξεων», αλλά και των περικοπών στις ειδήσεις.
•Υπό τον πλήρη έλεγχο του ΔΟΛ, το «Marie Claire». Ο οργανισμός ανακοίνωσε την Παρασκευή πως απέκτησε το υπόλοιπο 50% της Marie Claire Hellas, αντί ποσού 300.000 ευρώ. Η μεταβίβαση τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Θυμίζουμε πως το «Π» πριν από περίπου δυόμισι μήνες, στις 8/3/2009 έγραφε πως «το σύνολο των μετοχών της Marie Claire Hellas απέκτησε ο ΔΟΛ, εξαγοράζοντας το 50% που κατείχε η γαλλική εταιρεία» και πως «το τίμημα ανήλθε σε 300.000 ευρώ».
•Επιχείρηση διακοπής λειτουργίας τηλεοπτικού πομπού στα Ιωάννινα έγινε από την ΕΕΤΤ έπειτα από αγωγή της αεροπορικής εταιρείας British Airways! Η υπόθεση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και τα στοιχεία δημοσιεύονται στο http://epirusgate.blogspot.com/. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση εναντίον του σταθμού από το ΕΣΡ για παρεμβολές στις συχνότητες της αεροπορίας ελήφθη το 2004, η υπόθεση επανήλθε το 2005 και μόλις το 2009 έγινε η διακοπή του πομπού. Αιτία γι’ αυτό οι «γαλάζιες πιέσεις», όπως αποκαλύφθηκε, για τη σωτηρία του σταθμού. Όμως η βρετανική αεροπορική εταιρεία έκανε αγωγή για διαφυγόντα κέρδη!
•Σε ανώνυμη εταιρεία αναβαθμίζεται η Public Issue του Γιάννη Μαυρή. Η εταιρεία που συνεργάζεται με τον ΣΚΑΪ έχει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 90.000 ευρώ το οποίο προήλθε από την απορρόφηση της Public Issue ΕΠΕ κατά 70.154,38 ευρώ και με καταβολή μετρητών, ύψους 19.845,62 ευρώ από τον μοναδικό μέτοχο Γιάννη Μαυρή. Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν πλην του Γ. Μαυρή και οι Γιάννος Κατσιριντάκης και Χρυσούλα Πρέζα.
•Συμφωνία για την παραμονή του Χ. Παναγόπουλου στην ΕΡΤ ως τις εθνικές εκλογές. Την απόφαση αυτή φαίνεται πως έλαβε ο πρωθυπουργός και την παρουσίασε στους στενούς του συνεργάτες.
•Σχέδιο ενοποίησης του αθλητικού τμήματος του «Goal News» και του «ΕθνοΣπόρ». Το σενάριο επανήλθε την περασμένη Πέμπτη και προκάλεσε έντονες ανησυχίες. Κάποιοι μιλούσαν για 12-15 απολύσεις ενώ την παραίτησή του υπέβαλλε ο Στάθης Βαρυτιμιάδης. Από την πλευρά της διεύθυνσης λεγόταν ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ανακοινωθούν αύριο Δευτέρα.
•Αλλεπάλληλες οι συναντήσεις του Γιώργου και του Φώτη Μπόμπολα με τον Σταύρο Ψυχάρη. Σύμφωνα με ενδείξεις, αντικείμενο είναι η οικονομική πορεία των ΜΜΕ και οι λύσεις που πρέπει από κοινού να αναζητηθούν, είτε με απολύσεις είτε με ενισχύσεις.

3Στην εταιρεία που εκδίδει τη «Real News» μεταφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το μάνατζμεντ της ημερήσιας αθλητικής εφημερίδας «Ο φίλαθλος», που ανήκει στην Kouris Media Group.
***


Σχολιάστε εδώ