Άγριος καβγάς για τα 25 εκατ. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

Έτσι, προκύπτει πολιτικό ζήτημα εξαιτίας της διαφωνίας, τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς την εμπλοκή των συνδικάτων στη συνδιαχείριση των πόρων. Δηλώσεις καταδίκης έκαναν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και το στέλεχος του ΣΥΝ Δημ. Στρατούλης, ενώ και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΜΕ, που μάλιστα με κινητοποίηση στελεχών του ματαίωσε εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας, Αυτόνομη Παρέμβαση, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ υπεραμύνονται της επιλογής τους να παρεμβαίνουν στα πεδία της κατάρτισης και της ανεργίας.

Προκύπτει όμως και θεσμικό ζήτημα, γιατί η όλη διεκδίκηση μεριδίου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο έγινε στο όνομα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, χωρίς όμως το επιστημονικό του προσωπικό να γνωρίζει το παραμικρό για την όλη μεθόδευση και διαδικασία που ακολουθήθηκε. Πληροφορούμαστε σχετικά (αν και αρνούμαστε να το πιστέψουμε) ότι ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας Σάββας Ρομπόλης παρέλαβε την πρόταση του Ινστιτούτου, στο οποίο υποτίθεται ότι προΐσταται από σύμβουλο εργοδοτικού φορέα!

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη το βράδυ ξέσπασε μεγάλος καβγάς μεταξύ εκπροσώπου της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας (δεν μάθαμε τα ονόματα των πρωταγωνιστών) ποιος φορέας θα αξιοποιήσει τελικά το ποσό των 25 εκατ. ευρώ (άλλοι μιλούν για 30 εκατ. ευρώ) που θα δοθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Φαίνεται πως η ηγεσία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) ευνοεί την αξιοποίησή τους από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), δομή όμως που υπάγεται στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Διευθυντής στο ΚΕΚ είναι ο Βασ. Παπαδόγαυρος, με τον οποίο οι σχέσεις των υπεύθυνων του ΙΝΕ δεν είναι και οι καλύτερες.

Πριν υπάρξουν παρατράγουδα, καθώς ήδη οι «κακές γλώσσες» μιλούν για διασπάθιση των κονδυλίων και διάθεσή τους σε ρουσφέτια κ.λπ., οι επικεφαλής της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος και Κ. Πουπάκης (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αντιστοίχως) οφείλουν να δεσμευτούν για πλήρη διαφάνεια στην αξιοποίηση των 25 εκατ. ευρώ, με προτεραιότητες που συλλογικά θα θέτουν τα όργανα της ΓΣΕΕ.

Η ανάγκη για διαφάνεια είναι επιτακτική, γιατί, από το 1994 έως σήμερα, οι ενισχύσεις από τον ΛΑΕΚ και τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας προς τη ΓΣΕΕ (μέσω ΙΝΕ) έχουν δώσει αφορμές για πολλές επικρίσεις και αρνητικούς σχολιασμούς, αφού ουδέποτε δημοσιοποιήθηκαν οι σκοποί διάθεσής τους. Και μιλάμε για ποσά που ξεπερνούν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πολύ τα 250 εκατ. ευρώ. Βέβαια δεν μιλάμε για τη μισθοδοσία και τα λειτουργικά έξοδα της ΓΣΕΕ, καθώς ο υπεύθυνος και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Φίλ. Θωμάς φροντίζει εγγράφως να ενημερώνει κάθε μήνα τόσο τους άμεσα ενδιαφερόμενους όσο και τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Με την προγραμματική συμφωνία, τα συνδικάτα αλλά και οι εργοδοτικές οργανώσεις δεσμεύονται να διαθέσουν τα 52 εκατ. ευρώ που συνολικά έλαβαν σε δράσεις κατάρτισης διά βίου εκπαίδευσης αλλά και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων.

Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά θεωρεί τη συμφωνία μεγάλη τομή που θα ενδυναμώσει τους κοινωνικούς εταίρους, υπογραμμίζοντας ότι με τους πόρους αυτούς ενισχύεται η δυνατότητα να συγκεκριμενοποιηθούν τα επαγγελματικά προγράμματα και στη συνέχεια να πιστοποιηθούν από τις διαδικασίες του ΕΚΕΠΙΣ.

Εκ μέρους της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος Γ. Παναγόπουλος μιλώντας για την προγραμματική συμφωνία υποστηρίζει ότι επί χρόνια τα συνδικάτα προσπαθούσαν να ενδυναμωθεί η θεσμική τους ικανότητα να παρεμβαίνουν σε όλα τα πεδία που αφορούν στην απασχόληση και στις πολιτικές καταπολέμησης των ανισοτήτων και της φτώχειας. Η συμφωνία αυτή, συνεχίζει ο κ. Παναγόπουλος, «ενισχύει και τη δυνατότητα εμπειρογνωμοσύνης των συνδικάτων και κυρίως τη δυνατότητα να προτείνουν και να λαμβάνουν υπόψη τους πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης».

Απέναντι σε αυτήν τη μεγάλη θεσμική πρωτοβουλία που αποτελεί κανόνα σε όλα τα συνδικάτα της Ευρώπης, καταλήγει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επετέθη απρόκλητα μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών του ΚΚΕ.

Άμεση ήταν η απάντηση της ηγεσίας του ΠΑΜΕ προς τον κ. Παναγόπουλο. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση:

•«Απύθμενο θράσος διαθέτει το πρώτο συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της ΓΣΕΕ με τις δηλώσεις περί απρόκλητης επίθεσης και παρεμπόδισης της υπογραφής της προγραμματικής συμφωνίας. Μιας συμφωνίας που αφήνει κέρδη στους κοινωνικούς εταίρους περίπου 60 εκατ. ευρώ. Δεν φτάνει που στέλνουν με τις υπογραφές τους χιλιάδες άνεργους στα ψευδοπρογράμματα της κατάρτισης χωρίς μέλλον και ελπίδα κατ’ εντολήν του κεφαλαίου, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «σκούζουν» και από πάνω.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στρατούλης καταγγέλλει ότι:

•«Τη στιγμή που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μαλώνουν για “παπαγάλους” και βαρβάρους, κορυφαία στελέχη και των δύο κομμάτων, είτε με πολιτική – κυβερνητική ιδιότητα είτε με κοινωνική – συνδικαλιστική, συνυπογράφουν προγραμματική συμφωνία για τη συνδιαχείριση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών “αντιμετώπισης” της ανεργίας. Τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκαν να συνδιαχειρίζονται στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας τις ίδιες πολιτικές κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και μάλιστα με χρήματα της ΕΕ αλλά και εθνικούς πόρους…»

Ποιο ΙΝΕ;

Με δεδομένη τη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και ΚΕΚ, αναζητείται η πατρότητα της ανακοίνωσης του Ινστιτούτου Εργασίας (με πρόεδρό του τον εκάστοτε πρόεδρο της ΓΣΕΕ και εκπροσώπους στη διοίκησή του όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων) στην οποία δηλώνονται οι δράσεις που θα αναπτυχθούν με την πρώτη δόση των 25 εκατ. ευρώ, για το 2009-2010. Σε αυτές περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες και ενέργειες, με σκοπό:

•Την αντιμετώπιση προβλημάτων διατήρησης της απασχόλησης και συγκράτησης της ανεργίας, τη συγκρότηση και ενεργοποίηση τοπικών δικτύων στήριξης της απασχόλησης και αντιμετώπισης της επαπειλούμενης ανεργίας και την ανάπτυξη και ενεργοποίηση δικτύου συνδικαλιστών, που θα παρεμβαίνουν σε ζητήματα όπως προώθηση απασχόλησης και κατάρτισης ανέργων κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ