172 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

Το δε εργασιακό κόστος, τουλάχιστον για το 2008, αποτελεί το 53,82% του λειτουργικού κόστους της ΕΡΤ, δείχνοντας πως ελάχιστα ουσιαστικά πράγματα έγιναν όλα αυτά τα χρόνια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μετά πέντε χρόνια η διοίκηση του Χρήστου Παναγόπουλου ομολογεί δημόσια πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι το κόστος εργασίας, χωρίς ωστόσο να στέκεται στις δικές της ευθύνες. Κεντρικής βαρύτητας για το μέλλον της ΕΡΤ, όπως δείχνουν τα νούμερα, ήταν η απόφαση πρόωρης συνταξιοδότησης που φαίνεται πως επιβάρυνε τα οικονομικά της ΕΡΤ, ενώ αντιθέτως έμπειροι υπάλληλοι, λαμβάνοντας την αποζημίωσή τους, στελέχωσαν την ιδιωτική τηλεόραση!

Μέχρι και το εξάμηνο του 2002 το εργασιακό κόστος έφτασε ως και τα 91 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια άρχισε να αυξάνεται προοδευτικά. Την περίοδο ’02-’03 πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια το επόμενο έτος αυξάνεται στα 109 εκατ. ευρώ και σε αυτό το επίπεδο παραμένει την περίοδο 2004-05. Τη χρονιά 2005-06 το κόστος αυξάνεται στα 116 εκατ. ευρώ και αναλογικά την περίοδο 2006-07 στα 146 εκατ. ευρώ. Στην οικονομική χρήση 18μηνου (1/7/06-31/12/07) το ποσό αυτό έφτασε τα 233 εκατ. ευρώ και το 2008 το εργασιακό κόστος έφτασε τα 172 εκατ. ευρώ!

Τα γεγονότα που συνέβησαν κατά το χρονικό αυτό διάστημα δεν φθάνουν για να εξηγήσουν τη ραγδαία άνοδο. Στην ΕΡΤ εντάχθηκαν ως μόνιμο προσωπικό 1.480 πρώην συμβασιούχοι και 143 τεχνικοί υπάλληλοι που προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ. Ειδικότερα για τους πρώην συμβασιούχους, η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης αρνήθηκε επίμονα την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι θα υπάρχει μεγάλο κόστος για την εταιρεία. Έτσι εργαζόμενοι με σύμβαση συνεχώς στην ΕΡΤ επί 15 και 18 χρόνια αμείβονται ως τακτικοί υπάλληλοι με την πρώτη ή δεύτερη κλίμακα, δηλαδή ο μισθός τους δεν ξεπερνάει τα 1.200 ευρώ. Κάτι που παραδέχθηκε και ο πρόεδρος – διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ στην πρόσφατη παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού.

Η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας για τους πρώην συμβασιούχους δεν αύξησε το κόστος της εργασίας. Αντιθέτως αυτό έγινε με τη διατήρηση υψηλού ποσού για τις αμοιβές των νυν συμβασιούχων. Εμφανίζεται το εξής φαινόμενο. Ενώ στην ΕΡΤ εντάχθηκαν οι πρώην συμβασιούχοι, συνεχίζουν να απασχολούνται περίπου 1.100 άτομα με σύμβαση έργου.

Οι περισσότεροι από αυτούς, η συντριπτική πλειονότητα, αμείβεται με χαμηλούς μισθούς, από 500 ευρώ ως και 1.500 ευρώ. Ωστόσο το κόστος εργασίας για τους συμβασιούχους υπολογίζεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Στο κόστος αυτό υπολογίζονται οι αμοιβές των εξωτερικών συνεργατών, των χαρακτηριζόμενων ως golden boys της κρατικής τηλεόρασης, για τους οποίους όμως δεν δίνονται αναλυτικά στοιχεία.


Σχολιάστε εδώ