Όργιο κρατικής σπατάλης και… πάρτι φοροδιαφυγής!

Η κυβερνητική δέσμευση για μείωση κατά 10% των ελαστικών δαπανών, δηλαδή των δαπανών εκτός εξόδων προσωπικού και τόκων, στο σύνολο του δημοσίου τομέα μένει μετέωρη, καθώς κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους τα επίσημα στοιχεία έδειξαν αύξηση του συνόλου των δαπανών κατά 25%. Ούτε τον Απρίλιο φάνηκε να κινείται η κυβέρνηση πιο κοντά στους στόχους για τις δαπάνες, καθώς τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το ταμειακό έλλειμμα αυξήθηκε μόνο αυτόν τον μήνα κατά 4,4 δισ. ευρώ και συνολικά κατά το πρώτο τετράμηνο έχει τριπλασιασθεί σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φθάνοντας τα 9,15 δισ. ευρώ (ποσοστό 3,6% του ΑΕΠ)!

Φαινόμενα γενικευμένης
«ανταρσίας» των υπουργείων

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της «φυσικής» αύξησης των δαπανών λόγω της ύφεσης, που διογκώνει αρκετές δαπάνες (επιδόματα ανεργίας, κ.ο.κ.), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντιμετωπίζει φαινόμενα γενικευμένης «ανταρσίας» των υπουργείων, τα οποία αρνούνται να συμμορφωθούν με τις εντολές για περικοπές, ενδεχομένως και λόγω του προεκλογικού κλίματος χαλάρωσης που έχει καταλάβει τον δημόσιο τομέα.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος ανησυχούν ιδιαιτέρως για την απερίγραπτη κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, καθώς μάλιστα αυτήν την περίοδο «σφυρίζουν» στον… αέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πιστοληπτικές υποβαθμίσεις ακόμη και οικονομικών υπερδυνάμεων, όπως η Βρετανία, που είδε αυτήν την εβδομάδα τη Standard & Poor’s να προειδοποιεί ότι θα «τσεκουρώσει» την κορυφαία βαθμολογία της (ΑΑΑ), εξαιτίας της απότομης διόγκωσης του δημοσίου χρέους.

Ανησυχία

Στελέχη της ΤτΕ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τεράστιο κόστος που θα έχει τους επόμενους μήνες η κάλυψη των δανειακών αναγκών του Δημοσίου, ιδιαίτερα αν μετά τις ευρωεκλογές υπάρξει νέο «χτύπημα» από τους οίκους πιστοληπτικών αξιολογήσεων.

Και τονίζουν ότι ήδη από τον Φεβρουάριο ο κ. Γ. Προβόπουλος έδειξε στην κυβέρνηση τον δρόμο των θεαματικών περικοπών κρατικής σπατάλης, με σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του δημοσίου τομέα, υπενθυμίζοντας μάλιστα τη μελέτη που είχε δημοσιευθεί από το 2003 στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες στους πολίτες, με 30% λιγότερες δαπάνες!

Κρεσέντο φοροδιαφυγής

Η κυβέρνηση φαίνεται, πάντως, να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις συστάσεις Προβόπουλου για περιορισμό της φοροδιαφυγής και επιχειρεί να χτυπήσει μέσω της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων την αχαλίνωτη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης εικονικών τιμολογίων, που έχουν αυξήσει δραματικά τις επιστροφές ΦΠΑ και «ροκανίζουν» τις εισπράξεις φόρου εισοδήματος από τις επιχειρήσεις. Υπό την ηγεσία του κ. Πασχάλη Μπουχώρη, που ανέλαβε τους τελευταίους μήνες να… ξανακουρδίσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών, η ΥΠΕΕ έχει μέσα σε λίγους μήνες επιβάλει συνολικά πρόστιμα άνω των 200 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε διακίνηση εικονικών τιμολογίων, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες ηλεκτρονικών διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

Όμως, στελέχη του υπουργείου παραδέχονται ότι τα φαινομενικά εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα αποδεικνύουν το τεράστιο βάθος των κυκλωμάτων φοροδιαφυγής, που φάνηκε και από τον διπλασιασμό των επιστροφών ΦΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο.

Το έργο της ΥΠΕΕ πρέπει να συνεχισθεί και να ενταθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, για να «κλείσουν οι πληγές» που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της παράλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι την ίδια ώρα που η ΥΠΕΕ έχει κηρύξει… ανένδοτο κατά των απατεώνων, ορισμένοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διακινούν σενάρια ευνοϊκής μεταχείρισης των παραβατών, κάνοντας λόγο για μείωση των προστίμων, με το πρόσχημα ότι είναι ιδιαίτερα υψηλά και δύσκολα θα εισπραχθούν!


Σχολιάστε εδώ