Όλο το παρασκήνιο για το πράσινο ευρωψηφοδέλτιο

Σʼ έναν βαθμό το κατάφερε, υποστηρίζουν στην Ιπποκράτους, αλλά μέχρις εκεί. Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά κινείται στο ίδιο περίπου επίπεδο με αυτό της ΝΔ. Κανένα από τα δύο δεν έχει κάποια έκπληξη.

Ωστόσο, άλλα στελέχη θεωρούν ότι μπορεί ο Παπανδρέου αυτήν τη φορά να μην έκανε το λάθος, αλλά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, το ψηφοδέλτιο είναι άχρωμο και άοσμο. «Δεν είναι ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ», λένε, αν βγάλει κανείς ορισμένα στελέχη όπως τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τη Συλβάνα Ράπτη και τον Κώστα Τάτση, ο οποίος προέρχεται από τον απόδημο Ελληνισμό και είναι από μικρό παιδί στις οργανώσεις του κόμματος.

Για την επιλογή της Ράπτη στη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου μέτρησε και το ότι έτσι μπαίνει στη Βουλή ο στενός συνεργάτης του Παπανδρέου Θανάσης Τσούρας, που απέτυχε να εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές και τώρα θα ορκιστεί στη θέση της, βάζοντας τις βάσεις για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Παράλληλα ο Γιώργος δείχνει προς τα έξω ότι κλείνει τα εσωκομματικά μέτωπα, συμφιλιώνεται με το στρατόπεδο των Βενιζελικών και δεν δίνει αφορμές να τον κατηγορούν ότι έφτιαξε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο όλοι οι υποψήφιοι είναι δικοί του. Ωστόσο, υποστηρικτές του Βαγγέλη Βενιζέλου και της εκσυγχρονιστικής τάσης επιμένουν ότι και πάλι ο Παπανδρέου δεν έκανε κανένα σοβαρό άνοιγμα, αφού στους 22 υποψηφίους έβαλε μόνο ένα στέλεχος που δεν πρόσκειται και σʼ αυτόν.

Ωστόσο με την υποψηφιότητα της Ράπτη πέτυχε να προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις στο μπλοκ του Βενιζέλου, αφού ως γνωστόν για μια θέση στο πράσινο ευρωψηφοδέλτιο ενδιαφερόταν και ο άλλος εκλεκτός του Βενιζέλου, ο Πάρης Κουκουλόπουλος, ο οποίος δεν είδε με καλό μάτι την επιλογή της Συλβάνας. Λέγεται μάλιστα ότι πλέον οι σχέσεις της με το μπλοκ του Βενιζέλου έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση, αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ίδια γνώριζε την απόφαση του Παπανδρέου πολύ νωρίς, από την Τετάρτη, και ο λόγος που δεν πήγε στη συγκέντρωση του Βενιζέλου στο Μουσείο Μπενάκη ήταν αυτός. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Βενιζέλος ενημερώθηκε από τον Γιώργο μόλις μία ώρα πριν ανακοινωθούν επίσημα από τον πρόεδρο του κόμματος οι υποψήφιοι, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, την περασμένη Κυριακή. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η Ράπτη θυσίασε προς όφελος της προσωπικής της εξέλιξης τη σχέση της με τον Βενιζέλο. Προσθέτουν μάλιστα οι ίδιοι ότι με την τοποθέτησή της σε εκλόγιμη θέση ο Παπανδρέου έπαιξε το χαρτί συγκεκριμένου ιδιοκτήτη Μέσου Ενημέρωσης.

Εκείνο όμως που δημιουργεί πιο μεγάλη αναστάτωση είναι ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν επέλεξε κάποιον συνδικαλιστή ως υποψήφιο, δείχνοντας έτσι την εκτίμηση που έχει γιʼ αυτούς. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, που ακουγόταν όλο το προηγούμενο διάστημα, τελικά ατύχησε. Εμφανίζεται πλέον οργισμένος με την απόφαση του Παπανδρέου να μην τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο και σκέφτεται ακόμη και να παραιτηθεί από την ΑΔΕΔΥ ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στις συζητήσεις που είχαν γίνει ο πρόεδρος του είχε προσφέρει μια θέση μετά την όγδοη, ενώ ο ίδιος επιθυμούσε εκλόγιμη και να αναλάβει το «χαρτοφυλάκιο» της Μαίρης Ματσούκα, δηλαδή τα εργασιακά. Τελικά δεν έγινε τίποτε και φαίνεται πως σʼ αυτό συνέβαλε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, επειδή στην ΑΔΕΔΥ ο Παπασπύρος κρατάει τη δική του γραμμή, που δεν εναρμονίζεται μʼ εκείνη της ΓΣΕΕ. Με μια λέξη δεν είναι δεδομένος, γιʼ αυτό και κρυφό όνειρο είναι η ανατροπή του. Και να σκεφθεί κανείς ότι στην εσωκομματική αναμέτρηση με τον Βενιζέλο ο Παπασπύρος στήριζε τον Γιώργο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον…

Επίσης και η υποψηφιότητα του Γιώργου Σταυρακάκη έχει προκαλέσει αναταράξεις στους κόλπους του κόμματος, καθώς αρκετοί πιστεύουν ότι μπήκε στο ψηφοδέλτιο επειδή πήγαινε στο ίδιο σχολείο με τον Νίκο Αθανασάκη. Ο «Αρκούδος» πάντως διαψεύδει ότι είχε κάποια ανάμειξη. Πληροφορίες λένε επίσης ότι έντονα δυσαρεστημένος για την επιλογή Σταυρακάκη δεν είναι μόνο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, αλλά όλοι οι σεισμολόγοι που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ είναι οργισμένοι με το «βόλεμα» του Σταυρακάκη, όπως λένε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χουλιάρας υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ