υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Σαν ζαλισμένα κοτόπουλα αισθάνονται οι πρέσβεις της χώρας σε όλον τον κόσμο. Ζητούν και ξαναζητούν οδηγίες για όλα τα θέματα είτε της χώρας διαπίστευσής τους είτε για γενικότερα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και περιμένουν και ξαναπεριμένουν, αλλά απόκριση καμιά. Και όταν τα πράγματα στραβώσουν, τότε, ως είθισται, την πληρώνουν οι ίδιοι. Βλέπετε ποτέ δεν φταίει η… κεφαλή!

Μεγάλη απώλεια για το υπουργείο Εξωτερικών, τη Διπλωματική Υπηρεσία η αποχώρηση του νυν γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Α. Αγαθοκλή. Αμετάπειστος φαίνεται ο κ. Αγαθοκλής στις εκκλήσεις συναδέλφων του για αποδοχή των προτάσεων παράτασης της θητείας του. Έτσι μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου τριμήνου, τον Σεπτέμβριο αποχωρεί οριστικά.

Μπουχτισμένος με όσα συμβαίνουν στο υπουργείο, το μόνο που επιθυμεί είναι να καπνίσει το τσιγάρο του (σε πείσμα των αντικαπνιστικών μέτρων) στο πατρικό του στο Βαθύ της Ιθάκης και να παρακολουθήσει εκ του μακρόθεν τα… επιτεύγματα της ελληνικής διπλωματίας.

Η αντιπαράθεση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις και στις σχέσεις της ΕΕ με τη Μόσχα. Ίσως είναι σύμπτωση, αλλά ο ένας από τους δύο διπλωμάτες που απέλασε το ΝΑΤΟ από τις Βρυξέλλες είναι ο Βασίλι Τσιζόφ. Ο νεαρός αυτός διπλωμάτης είναι ο γιος του Βλαντίμιρ Τσιζόφ, κορυφαίου ρώσου διπλωμάτη, μόνιμου αντιπροσώπου της χώρας του στην έδρα της ΕΕ. Και οι πληροφορίες λένε ότι μάλλον εσκεμμένα επέλεξαν οι Αμερικανοί να απελάσουν τον υιό Τσιζόφ, για να προκαλέσουν την «πατρική αντίδραση» που θα την πληρώσει η ΕΕ.

Τι άλλο θα ακούσουμε… Βορειοηπειρώτης, που βρισκόταν ψηλά στην ιεραρχική πυραμίδα του αλβανικού υποκόσμου, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο, αλλά το αυτοκίνητό του χρησιμοποιείται πλέον από έλληνα παράγοντα που εδρεύει στο Αργυρόκαστρο. Συμπτωματικώς η κόρη του Βορειοηπειρώτη (ο οποίος στην κηδεία του κατόρθωσε να… ενώσει Αλβανούς και Βορειοηπειρώτες του υπόκοσμου με την… αφρόκρεμα των Ιωαννίνων), αν και είναι απόφοιτη ελληνικού λυκείου στα Γιάννενα, με «πειραγμένα» χαρτιά εμφανίσθηκε ως απόφοιτη αλβανικού σχολείου και έτσι πήρε υποτροφία για την Ιατρική.

Συμπαθέστατος ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρήγορης Δελαβεκούρας και με αρκετά πλούσιο για την ηλικία του βιογραφικό (με πέρασμα από το γραφείο του τότε υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη και από το γραφείο του κ. Κουμουτσάκου) παρότι ακόμη είναι γραμματέας πρεσβείας. Δυστυχώς όμως η επιλογή του κ. Δελαβεκούρα (ο οποίος είχε ήδη εξασφαλίσει την «υποτροφία Δαυίδ» για το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στη Βοστόνη, που προσφέρεται κατ’ έτος σε έλληνα διπλωμάτη) θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Δεν είναι εύκολο ένας γραμματέας πρεσβείας να απαιτεί να έχει πλήρη ενημέρωση από έναν πρέσβη με υπηρεσιακή ηλικία είκοσι ετών και βάλε από τη δική του. Πρώτο δείγμα, η συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Άλεξ Ντάουνερ, όπου ο κ. Δελαβεκούρας εκλήθη να ενημερώσει τους διπλωματικούς ρεπόρτερ για τη συνάντηση, στην οποία όμως δεν εκλήθη να λάβει μέρος.

Το 2004 συνελήφθησαν περίπου 36.000 αλβανοί λαθρομετανάστες και επαναπροωθήθηκαν στη γειτονική χώρα. Μπορείτε να μαντέψετε πόσες έγιναν οι συλλήψεις το 2008; Έφθασαν τον αριθμό των 75.000! Πέραν όλων των άλλων προβλημάτων και της εξάντλησης στην οποία οδηγούνται οι διωκτικές αρχές, θα θέσω ένα απλό ερώτημα: Δεν θα στοιχίζει έστω και 5 ευρώ την ημέρα ο καθένας από τους συλληφθέντες; Και τέσσερις με πέντε ημέρες μέχρι να επαναπροωθηθεί, καταλαβαίνετε το τεράστιο ποσό που απαιτείται… Και το τραγικό είναι ότι κανένας δεν ασχολείται με την κατάρτιση συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής…

Την 1η Ιουνίου πραγματοποιείται στην Αθήνα συνάντηση της κοινής ελληνοαλβανικής επιτροπής για την προώθηση της αναμενόμενης εδώ και χρόνια μορφωτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι Αλβανοί επιμένουν να διεκδικούν καθεστώς αμοιβαιότητας στα θέματα εκπαίδευσης. Ό,τι δηλαδή ισχύει για την αναγνωρισμένη διεθνώς ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, να ισχύει για τους οικονομικούς μετανάστες της Αλβανίας στην Ελλάδα. Ξέρετε τη ρήση: «Μάθαμε ότι …, πλάκωσαν και οι Αλβανοί;».

Οι… ωραίοι τύποι που με όχημα το «Ουράνιο Τόξο», επιχειρούν ανεπιτυχώς για χρόνια τώρα να παίξουν το παιχνίδι των Σκοπιανών στράφηκαν στις… διεθνείς σχέσεις.

Μάθαμε λοιπόν ότι πήγε μια αντιπροσωπεία τους στο συνέδριο του… πολιτικού κόμματος με το όνομα Μακεδονική Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση που εκφράζει, όπως ισχυρίζονται, τη «μακεδονική» μειονότητα στην Αλβανία. Με την ευκαιρία που βρέθηκαν στα Τίρανα, έκαναν συνάντηση με το κόμμα των «Τσάμηδων». Και, όπως καταλάβατε, αποφάσισαν να συνεργασθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να διεκδικήσουν την επίλυση των κοινών προβλημάτων τους (έναντι της Ελλάδας).

Τους συγκεκριμένους Τσάμηδες συμπεριέλαβε στον συνασπισμό του, με τον οποίο θα διεκδικήσει την επανεκλογή στις εκλογές της Αλβανίας, ο νυν πρωθυπουργός Σ. Μπερίσα. Το ακόμη πιο ωραίο είναι ότι η απόφαση για τη συνεργασία Μπερίσα – Τσάμηδων, που οδήγησε στο “διαζύγιο” της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ από την κυβέρνηση του κ. Μπερίσα, έγινε γνωστή λίγες ημέρες μετά την (ανεξήγητη) επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στα Τίρανα. Κάποιοι τον έπεισαν ότι πρέπει να παραστεί στη «σημαντική στιγμή» της κ. Μπακογιάννη, όπου υπέγραψε τη (γνωστή) συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα και να στηρίξει έτσι τον κ. Μπερίσα που μέχρι τότε συνεργαζόταν με το μειονοτικό ΚΕΑΔ. Το αποτέλεσμα το είδαμε, ενώ μας λύθηκε και η απορία γιατί δεν τέθηκε καμία ερώτηση στους κ. Μπερίσα και Καραμανλή για «θέμα Τσάμηδων»… Συγχαρητήρια σε όσους είχαν αυτήν την έμπνευση στον αʼ όροφο του νεοκλασικού της Βασ. Σοφίας.

ΥΓ.: Παράκληση: αφού γίνονται… οικονομίες από δω και από κει για τη «μάζωξη της Κέρκυρας», μήπως στον συγκεκριμένο κωδικό θα πρέπει να μπουν και οι αποζημιώσεις των διπλωματικών εν ενεργεία και συνταξιούχων που απασχολούνται στην ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ; Μια από τις γιγάντιες ανθοδέσμες του προθάλαμου της υπουργού (που αλλάζουν κάθε δυο-τρεις ημέρες) αν καταργηθεί, τότε μπορεί κάποιο λουλουδάδικο να φαλιρίσει, αλλά δυο-τρεις διπλωμάτες θα πληρωθούν… (το χιούμορ το… δανειστήκαμε από φίλο στα έγκατα της Διπλωματικής Υπηρεσίας).

• Θα σας το ξαναπούμε: Θαυμάζουμε τη Σλοβενία για τη μεγάλη μάχη που δίνει στην ΕΕ, κόντρα σε όλους τους μεγάλους, προκειμένου να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντά της έναντι της υποψήφιας προς ένταξη Κροατίας. Φυσικά η Τουρκία είναι άλλο μέγεθος από την Κροατία, αλλά το να έχουμε καταστεί με την κοντόφθαλμη τακτική του υπουργείου Εξωτερικών, την οποία όμως επιβραβεύει και το Μέγαρο Μαξίμου, οι μοναδικοί (μαζί με τους Σουηδούς και τους Βρετανούς) φανατικοί υποστηρικτές της τουρκικής ένταξης, έναντι θεωρητικών και ασαφών ανταλλαγμάτων, είναι μάλλον θλιβερό. Κυρίως όταν το μέτρο σύγκρισης είναι η μικρή Σλοβενία…

• Αληθεύει ότι πρόξενος από τη Νότιο Αφρική, με ιδιαίτερη συμπάθεια στο ΠΑΣΟΚ λόγω προϋπηρεσίας, έχει εγκαταλείψει τη θέση του, παρά τον εκλογικό νόμο που το απαγορεύει, και βρίσκεται στην Αθήνα όπου τον πήρε το μάτι μας, προκειμένου να βοηθήσει στον προεκλογικό αγώνα του Κινήματος;
Το αστείο θα είναι να του έχει πληρώσει το ΥΠΕΞ και τα εισιτήρια.

• Το ΑΣΕΠ μήπως έχει ακούσει για την περίφημη «διαδικασία επιλογής» (και όχι φυσικά διαγωνισμού) εμπειρογνωμόνων που γίνεται με τον γνωστό τρόπο, των επιτροπών που τα μέλη της διορίζονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών; Κι αν δεν άκουσε για τους εμπειρογνώμονες, μήπως τουλάχιστον μυρίστηκε τίποτα από τη διαδικασία πρόσληψης 198 διοικητικών υπαλλήλων τον Σεπτέμβριο;

• Το υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι δεν γνώριζε επακριβώς τη συμφωνία για την εναλλαγή έλληνα και τούρκου διοικητή στο νατοϊκό στρατηγείο CAOC-4 της Λάρισας. Αλλά όλοι οι… «αξιωματούχοι» του υπουργού Εξωτερικών και του ΥΕΘΑ είναι έτοιμοι να πανηγυρίσουν ότι… κρατήσαμε στη νέα δομή της Συμμαχίας ένα αναβαθμισμένο CAOC (Combined Air Operations Centre) με το αντάλλαγμα κάθε δύο χρόνια ο νατοϊκός διοικητής του, που θα ελέγχει επιχειρησιακά για νατοϊκούς σκοπούς όλον τον εναέριο χώρο, από Βαλκάνια μέχρι τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας, να είναι… Τούρκος. Και άντε να τον πείσουν τον τούρκο διοικητή του CAOC-4 ότι τα μαχητικά της πατρίδας του παρανομούν όταν εισέρχονται απροειδοποίητα στο ΦΙΡ Αθηνών και επομένως δικαιολογημένα αναγνωρίζονται και αναχαιτίζονται από τα ελληνικά…


Σχολιάστε εδώ