Τρόμαξε την Ντόρα το ρεύμα του Σαμαρά

Η εντυπωσιακή προσέλευση υπουργών και βουλευτών, αλλά και οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι μεγάλων εφημερίδων, που έκαναν λόγο για «αρχηγική εμφάνιση» και «επίδειξη δύναμης», ήταν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η «μάχη της διαδοχής», όταν αυτή ξεκινήσει, θα είναι σκληρή και κανείς από τους πιθανούς διεκδικητές δεν θα έχει ουσιαστικό προβάδισμα. «Κανείς δεν μπορεί να μας θεωρεί δεδομένους», σημειώνουν βουλευτές που δεν είναι ενταγμένοι σε συγκεκριμένο «στρατόπεδο».

Κλίμα έντονης ανησυχίας επικρατούσε στο επιτελείο της Ντόρας, επειδή πιθανόν πίστευαν ότι η διεκδίκηση της αρχηγίας θα ήταν «περίπατος». Υπό το κράτος του πανικού την επομένη της ομιλίας Σαμαρά η υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας για τους εκφράσει τις έντονες διαμαρτυρίες της για τη «μαζική παρουσία» τους στην εκδήλωση. Σε ορισμένους μάλιστα, με τους οποίους έχει περισσότερο θάρρος… «έβαλε τις φωνές», λέγοντάς τους ότι «πήγατε και στήσατε αντίπαλο για μένα»! Παράλληλα στελέχη που κινούνται στον στενό πυρήνα της (Γ. Κοντογιάννης) δήλωναν δημόσια ότι «τέτοια εποχή δεν πρέπει να οργανώνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις, γιατί στέλνουν λάθος μηνύματα».

Δύο ήταν τα στοιχεία από τη συγκεκριμένη εκδήλωση που προκάλεσαν ρίγη ανησυχίας στην Ντόρα: Πρώτον η παρουσία εκεί των μελών της στενής καραμανλικής ομάδας, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου. Ήτοι οι Ευρ. Στυλιανίδης, Β. Αντώναρος, Χρ. Χατζηεμμανουήλ, Μ. Δασκαλάκης, Γ. Ανδριανός, Κ. Σταϊκούρας, Μ. Δασκαλάκης, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι πριν πάνε στην εκδήλωση είχαν επικοινωνήσει με το Μέγαρο Μαξίμου, πιθανότατα με τον κ. Αγγέλου. Παράλληλα δεν πέρασε απαρατήρητο το εγκώμιο που έπλεξε στον Σαμαρά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γ. Βαρβιτσιώτης, ενώ στην αντίστοιχη ομιλία της Ντόρας δεν είχε πει κουβέντα. Κι αυτό παρότι στον ανασχηματισμό η Ντόρα είχε φροντίσει να οριστεί υφυπουργός Εξωτερικών ο γιος του Μιλτιάδης. Ότι η ευρύτερη οικογένεια Καραμανλή στηρίζει τον υπουργό Πολιτισμού έγινε φανερό και από την υποδοχή που είχε οργανώσει ο Αχ. Καραμανλής κατά τη πρόσφατη επίσκεψή του στις Σέρρες. Επίσκεψη που προβλήθηκε ως… προσκύνημα στη κοιτίδα του Καραμανλισμού, ενώ ο Αχιλλέας οργάνωσε και δείπνο προς τιμήν του. Ναι μεν ο τελευταίος δεν έχει πλέον μεγάλη επιρροή στην παράταξη, ωστόσο η στάση του έχει και συμβολικό χαρακτήρα.

Το δεύτερο σημείο που «τρόμαξε» την Ντόρα ήταν ο τρόπος που αντιμετώπισαν τα Μέσα Ενημέρωσης την ομιλία του Σαμαρά, αλλά κυρίως την εντυπωσιακή παρουσία στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Περισσότερο την ενόχλησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Βήματος», που έκανε λόγο για «επίδειξη δύναμης» από τον υπουργό Πολιτισμού, κι αυτό διότι θεωρούσε δεδομένη τη στήριξη. Τις επόμενες ημέρες ήρθε να προστεθεί ένα θετικό άρθρο των «Νέων» για τον τελευταίο, στοιχεία που δημιούργησαν την εντύπωση ότι το Συγκρότημα Λαμπράκη «αλλάζει γραμμή και κατεύθυνση».

Την ίδια στιγμή υπάρχει έντονη γκρίνια μεταξύ των βουλευτών για το «προσωπικό παιχνίδι» της υπουργού Εξωτερικών. Σημειώνουν δε ότι άγνωστο πώς αποκατέστησε τις σχέσεις της με τον ιδιοκτήτη του ΑΝΤ1 Μ. Κυριακού (μετά τη σκληρή κόντρα για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή) και έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις της στο κανάλι. Σε διάστημα ολίγων ημερών βγήκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και στην πρωινή εκπομπή με τον Γ. Παπαδάκη. Το κανάλι ωστόσο συνεχίζει να ασκεί «ανελέητη κριτική» στην κυβέρνηση, ενώ παρουσιάζει και τις πλέον αρνητικές δημοσκοπήσεις για τη Ν. Δημοκρατία. «Φροντίζει μόνο για τη προώθηση των προσωπικών φιλοδοξιών της, αδιαφορώντας για την παράταξη», σημειώνουν οι βουλευτές.


Σχολιάστε εδώ