Το δίλημμα Καραμανλή

Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν νίκη ΠΑΣΟΚ (στις ευρωεκλογές) με διαφορά πάνω από 3 μονάδες έναντι της ΝΔ, η τακτική του πρωθυπουργού να πάρει επάνω του τον προεκλογικό αγώνα της παράταξής του είναι υψηλού ρίσκου. Όπως επίσης, υψηλού ρίσκου είναι και η επιμονή του να στρέφει τα πυρά της ρητορικής του κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί ο κ. Καραμανλής κινδυνεύει να φορτωθεί προσωπικά την ήττα και μάλιστα, η ήττα αυτή να καταγραφεί και ως προσωπική νίκη του αντιπάλου του έναντί του – και η πρώτη αυτή νίκη του κ. Παπανδρέου να πλήξει καίρια την εικόνα του αήττητου Καραμανλή. Θα έλεγε κανείς ότι η άριστη τακτική εκ μέρους του πρωθυπουργού θα ήταν να αναθέσει το βάρος της αντιπαράθεσης σε άλλα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, ο ίδιος να βγει έξω απ’ το πεδίο της προεκλογικής σύγκρουσης, περιοριζόμενος αυστηρά στα καθήκοντα του πρωθυπουργικού αξιώματος, οπότε και τη βαρύτητα του λαϊκού μηνύματος της ευρωκάλπης θα μείωνε και την προσωπική ήττα θα απέτρεπε.

•Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα είτε να υποβαθμίσει εκ των προτέρων την ευρωκάλπη με κίνδυνο η διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ να πάρει μεγάλες διαστάσεις είτε να ρίξει το προσωπικό του κύρος στην εκλογική μάχη, με αποτέλεσμα να φορτωθεί προσωπικά την ήττα. Φαίνεται πως ο πρωθυπουργός τελικά επέλεξε να βγει μπροστά, να αναλάβει το ρίσκο, να προωθήσει τη μετωπική σύγκρουση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ -οπότε αναπόφευκτα και ενδεχομένως παρά τη θέλησή του, να δώσει στις ευρωεκλογές διαστάσεις εθνικών εκλογών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

• Κατά τη γνώμη μας, ο πρωθυπουργός έπρεπε να ακολουθήσει την τακτική της, εκ των προτέρων, υποβάθμισης της σημασίας των ευρωεκλογών, να περιοριστεί στα πρωθυπουργικά καθήκοντά του, να αφήσει τα στελέχη του να δώσουν τη μάχη και να εισπράξουν το κόστος της ήττας – και μ’ αυτήν την τακτική ο ίδιος θα έμενε αλώβητος, ενώ η μεγάλη αποχή λόγω της μη προεκλογικής πόλωσης, θα του έδινε ένα επιπρόσθετο επιχείρημα προς αμφισβήτηση της σημασίας του εκλογικού αποτελέσματος. Τώρα βέβαια ήδη πήρε τη μάχη πάνω του και δύσκολα μπορεί να κάνει στροφή 180 μοιρών.


Σχολιάστε εδώ