Τον Αύγουστο θα πάρουν αγρότες και δικαιούχοι ΕΚΑΣ αυξήσεις και επιδόματα
= Την παρέμβαση στο σύστημα των επικουρικών συντάξεων 1.000.000 πολιτών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι οποίοι και χρηματοδοτούν μαζί με τις εισφορές των εργοδοτών (δεν υπάρχει συμμετοχή του κράτους) το μέρος αυτό της συνολικής σύνταξής τους. Πρόκειται για «εξοικονόμηση» ποσού ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ, από «ξένη τσέπη». Σε συνδυασμό μάλιστα με το πάγωμα των κύριων συντάξεων, το ποσό με το οποίο οι συνταξιούχοι τελικώς προικοδοτούν το κράτος, ανέρχεται σε σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ!
Στο μεταξύ:
Μετά το κλείσιμο της Βουλής, στον αέρα βρίσκεται η αύξηση των κύριων συντάξεων του ΟΓΑ (σ.σ.: για τις οποίες οι αγρότες καταβάλλουν εισφορές) και
= Η χορήγηση του ΕΚΑΣ είναι σε πλήρη εκκρεμότητα (τα ποσά, οι διευρυμένες κλίμακες κ.λπ.) καθώς επίσης απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για εφαρμογή των αποφάσεων που εξήγγειλαν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι. Το πακέτο αγροτών – δικαιούχων ΕΚΑΣ ανέρχεται σε 200.000.000 ευρώ, τα οποία θα χορηγηθούν 2-3 μήνες μετά. Έτσι:
«Καλό Αύγουστο» οι αγρότες, αλλά και οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, θα πάρουν, όπως υπολογίζεται, αυξημένες τις συντάξεις και τα επιδόματά τους. Οι αγρότες είναι πιθανόν να λάβουν τα 18 ευρώ στη βασική τους σύνταξη, όπως τουλάχιστον επιμένει ο διοικητής του ΟΓΑ Λ. Παπαγεωργόπουλος.
Με τον σχεδιασμό της «χαμένης» εισοδηματικής πολιτικής του 2009 η κυβέρνηση μεταφέρει για το 2010 περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι εφεξής θα έχουν συνεχείς απώλειες, καθώς οι όποιες αυξήσεις τους δοθούν την επόμενη χρονιά θα υπολογιστούν στα ποσά των συντάξεων του 2008.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γ. Κουτρουμάνης, είναι κατηγορηματικός: «Όλοι οι συνταξιούχοι άνω των 800 ευρώ είναι οι χαμένοι των κυβερνητικών πολιτικών, καθώς έδωσαν και δίνουν τον “οβολό” τους για να ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι κάτω των 500 ευρώ…». Με άλλα λόγια, με αναδιανομή των συντάξεων η κυβέρνηση ενισχύει, στον βαθμό που ενισχύει, με βοηθήματα – επιδόματα τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ) στις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ενώ η ΓΣΕΕ, καθώς και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΜΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση, με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν σε υψηλότατους τόνους τις νέες «αντισυνταξιουχικές» αποφάσεις. Συγκεκριμένα:
= Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα απασχόλησης Εύη Χριστοφιλοπούλου υπογραμμίζει ότι το «πάγωμα» των επικουρικών συντάξεων είναι «ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να φορτώσει στις πλάτες των μη προνομιούχων το βάρος της δημοσιονομικής εκτροπής». Η κ. Χριστοφιλοπούλου μιλά ακόμη για «βίαιη και πρόωρη εφαρμογή του ν. 3655/08 που προβλέπει τη συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων στο 20% των συντάξιμων αποδοχών και στους παλαιούς ασφαλισμένους».
= Η ΓΣΕΕ (σ.σ.: «Πάγωσαν» οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ από την κυβερνητική απόφαση) καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι: «Η κυβερνητική απόφαση εξαίρεσης των επικουρικών συντάξεων (οποιουδήποτε ποσού) και από αυτήν την ελάχιστη εφάπαξ ποσού ενίσχυση των συντάξεων κάτω των 1.100 ευρώ, αποτελεί εμπαιγμό, πρόκληση και ασέβεια προς 950.000 συνταξιούχους που δεν θα πάρουν ούτε ένα (1) ευρώ αύξηση για το 2009, θεωρούμενοι ως υπεύθυνοι της κατάρρευσης του προϋπολογισμού της χώρας και της παγκόσμιας κρίσης».
= Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους μπροστά στις ευρωεκλογές «να καταδικάσουν και με την ψήφο τους την ΕΕ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο για την εργατική τάξη της χώρας μας. Για να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει».
= Η Αυτόνομη Παρέμβαση τονίζει μεταξύ άλλων: «Η κυβερνητική αναλγησία δεν έχει όρια. Τα βάρη της κρίσης ρίχνονται στις πλάτες των πιο ευάλωτων στρωμάτων. Φαντάζεται κανείς τι θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές; Η άμεση αντίδραση συνδικάτων, εργαζομένων και συνταξιούχων είναι η ενδεδειγμένη λύση».
Επειδή και αυτή η απόφαση, που προστίθεται σε όλη τη διαδικασία ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, πρόκειται να υλοποιηθεί γιατί, εκτός των άλλων, είναι ανύπαρκτα τα συνδικαλιστικά αναχώματα, είναι καιρός ίσως οι παρατάξεις, παντός χρώματος, να επανεξετάσουν τη στάση τους και σοβαρά πια να αντιμετωπίσουν τον κατακερματισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.