Τηλεοπτικοί σταθμοί εναντίον κινητής τηλεφωνίας
Βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ τηλεοπτικών καναλιών και τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για τις τηλεοπτικές συχνότητες και τις επενδύσεις στις απελευθερωμένες υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν με τη σύγκλιση media και telecoms. Η δεύτερη μέρα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Ευρυζωνικότητας έβγαλε στην επιφάνεια την παρασκηνιακή μάχη που σοβεί εδώ και αρκετό καιρό για το «λάφυρο» των τηλεοπτικών συχνοτήτων στα UHF όταν θα αρχίσει η ψηφιακή εκπομπή της τηλεόρασης. Τόσο ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών όσο και οι εκπρόσωποι των παρόχων τηλεπικοινωνιών μίλησαν καθαρά ή με υπονοούμενα για την καθυστέρηση των καναλιών να καταλάβουν το μέλλον, προτρέποντας την τηλεόραση να περιοριστεί στον ρόλο του «παραγωγού περιεχομένου».
Οι συχνότητες και η κατάργηση των δελτίων ειδήσεων
Η απάντηση από τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών ήταν άκρως επιθετική. «Αιφνιδιαστήκαμε», είπε. «Εκπλαγήκαμε» πρόσθεσε, για το γεγονός ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες από την 61 ως την 66 στα UHF γίνονται το «μήλον της Έριδος» από κάποιους που τις θεωρούν το νέο «Ελ Ντοράντο» για την αύξηση των κερδών τους. Ο κ. Κιμπουρόπουλος προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ο νόμος 3592/ 2007 που πέρασε από 4 επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιτέθηκε στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών επειδή βλέπουν τους πολίτες ως «πελάτες», ενώ τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης τους αντιμετωπίζουν ως «πολίτς». Στο σημείο αυτό όμως υπάρχει η αντίφαση από τους ίδιους τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας που, επικαλούμενοι την κρίση, καταργούν τα νυχτερινά δελτία ειδήσεών τους, επιλέγοντας να μην παρέχουν την υπηρεσία της ενημέρωσης που επικαλούνται ενώπιον τρίτων.
Ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ ξεκαθάρισε επίσης τη θέση των ιδιωτικών καναλιών: μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως συζήτηση για τις συχνότητες 61 ως 66, γιατί εκεί εκπέμπουν ελευθέρα κανάλια. Και μετά τη μετάβαση πάλι, τα ιδιωτικά κανάλια θέλουν μέρος των συχνοτήτων αυτών για να αναπτύξουν συνδρομητικές υπηρεσίες και τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας.
Η επιθετική τακτική του Κ. Κιμπουρόπουλου εξηγείται εύκολα από όσα ακούστηκαν την πρώτη μέρα του συνεδρίου, αλλά και από όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Νικήτας Αλεξανδρίδης μίλησε για λάθη στην ελληνική νομοθεσία και μεγάλη καθυστέρηση. Με έντονο τρόπο τέθηκε το ζήτημα ότι οι συχνότητες του φάσματος από την 61 ως την 66 στα UHF έχουν δοθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και αυτό δημιουργεί στην Ελλάδα σοβαρό πρόβλημα, αφού σε αυτές τις συχνότητες εκπέμπουν «νομίμως» τηλεοπτικά κανάλια τα οποία θα μεταβούν στην ψηφιακή τηλεόραση ζητώντας τις ίδιες συχνότητες! Ο αντιπρόεδρος της On Telecoms Περικλής Κατσούλιας μίλησε για «εχθρότητα» των παρόχων περιεχομένου στη σύγκλιση μεταξύ media και τηλεπικοινωνιών, υποστήριξε ότι οι «παραδοσιακοί πάροχοι βρίσκονται μια φάση πίσω από τις ανάγκες της σύγκλισης» και επίσης ότι υπάρχουν ρυθμιστικά κενά.