Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Νέα υψηλά εξαμήνου σημείωσε και πάλι η αγορά μας με τους αγοραστές να δίνουν τον τόνο των εξελίξεων και κυρίως τις τραπεζικές μετοχές να έχουν διπλασιάσει τις τιμές τους από τα χαμηλά του Μαρτίου μέχρι σήμερα! Εντυπωσιακό το στοιχείο, ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως το γεγονός πως από αυτό το «σιωπηρό» ράλι κερδισμένοι βγήκαν πρωτίστως οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς και πολύ λιγότερο οι ιδιώτες μικροεπενδυτές, οι οποίοι ούτως ή άλλως μαθαίνουν τα καλά νέα με διαφορά φάσης…

Η υψηλή κεφαλαιοποίηση πάντως, παραμένει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και διατηρεί ψηλά το ηθικό των επενδυτών, ενώ τις τελευταίες ημέρες «συμπαρέσυρε» μεσαία με μικρότερη κεφαλαιοποίηση σε θετικότατες αντιδράσεις. Κι αυτό ίσως, να είναι και το μεγαλύτερο κέρδος για όλους εμάς, αφού όσο ανεβαίνει ο τζίρος τόσο διαχέεται το ενδιαφέρον και η κινητικότητα και προς τίτλους που οι περισσότεροι εξ ημών μπορούμε να «ακουμπήσουμε»!

Βέβαια, οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν πως υπάρχει ακόμα σημαντικότατη ρευστότητα εκτός αγοράς, ακόμα και από επαγγελματίες που φοβήθηκαν να τοποθετηθούν ή και από αρκετούς που πρόλαβαν το πρώτο «τρενάκι» ανόδου για αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αποκόμισαν τις όποιες υπεραξίες τους και τώρα έχουν μεν κεφάλαια προς διάθεση, πλην όμως οι «στόχοι» τους έχουν ξεφύγει ελαφρώς σε επίπεδο τιμών. Ακριβώς αυτός όμως είναι κι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αισιοδοξίας για την περαιτέρω πορεία του ΧΑΑ καθώς όλοι εκτιμούν πως ακόμα και στο πιο μικρό γύρισμα – διόρθωση του δείκτη η ρευστότητα που παραμένει εκτός θα κάνει τα πάντα για να τοποθετηθεί, ακόμα και ανεξαρτήτως κεφαλαιοποιήσεων. Και η αλήθεια είναι πως το σενάριο αυτό μπορεί όντως να… περπατήσει. Για παράδειγμα την Τετάρτη η συνεδρίαση είχε αρκετά έντονες διακυμάνσεις που έδωσαν «παράθυρα εισόδου» για πολλούς και κυρίως σε μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Πάντως, οι πλέον «έμπειροι» προειδοποιούν πως όσοι ποντάρουν σε «θερμό» καλοκαίρι – σε επίπεδο εταιρικών ειδήσεων τουλάχιστον – θα χρειαστεί ίσως να περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο, οπότε και αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε «μεγάλες ειδήσεις».

ΥΓ: Επανέρχεται το short selling από την 1η Ιουνίου. Βέβαια, η σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περιλαμβάνει και τουλάχιστον τέσσερις προϋποθέσεις για την επαναφορά σε ισχύ του καθεστώτος των ανοικτών πωλήσεων. Πλην όμως η πράξη θα δείξει κατά πόσον αυτές οι προϋποθέσεις θα τηρηθούν «ευλαβικά». Επομένως καλό είναι να περιμένουμε να δούμε κατά πόσον δεν θα έχουμε ξανά «περίεργες» καταστάσεις του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος…


Σχολιάστε εδώ