ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΜΕ… ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΦΕΣΙ!
Mάλιστα, πρόσθεσε ότι είναι υποχρέωση όλων να βοηθήσουν ώστε να υπάρξει το κατάλληλο κλίμα που θα βοηθήσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εξευρεθεί τελική λύση. Προφανώς, ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι το κλείσιμο του Κυπριακού θα γλιτώσει και τον ίδιο και την Τουρκία από μεγάλους μπελάδες τον προσεχή Δεκέμβριο. Οι Σουηδοί, με τη βοήθεια των Βρετανών, σχεδιάζουν, λοιπόν, να μεταφέρουν τους μπελάδες στους ώμους του Χριστόφια.
Εκτός της ΕΕ
Οι τοποθετήσεις του υπουργού των Εξωτερικών, Καρλ Μπιλτ, έγιναν την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, μετά το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ. Ήταν, μάλιστα, η πρώτη στην ΕΕ παρουσία του τούρκου υπουργού των Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Όλι Ρεν. Ο κοινοτικός επίτροπος αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, η οποία είναι αναγκαία για την ΕΕ και στην πολιτική θέση του τούρκου υπουργού των Εξωτερικών για μηδενικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες. Παρ’ όλα αυτά, το Κυπριακό παραμένει άλυτο, η Άγκυρα συνεχίζει να κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος και ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει (όπως επιδιώκει η βρετανική και η τουρκική πολιτική) ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, αλλά των Κυπρίων και του ΟΗΕ!
Το μήνυμα στον Χριστόφια
Η Αθήνα έχει στείλει μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να προσέχει τους Σουηδούς, οι οποίοι είναι προφανές, και ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών τους Καρλ Μπιλτ ότι θα στηρίξουν την Τουρκία. Η Σουηδία δεν επιθυμεί να προκαλέσει προβλήματα στην τουρκική ενταξιακή πορεία τον Δεκέμβριο, όταν η Άγκυρα θα αξιολογηθεί και θα κριθεί κατά πόσον εκπλήρωσε ή όχι τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μεταξύ των υποχρεώσεων αυτών περιλαμβάνονται η άρση του εμπάργκο που η Τουρκία επιβάλλει εις βάρος των πλοίων και αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και η αναγνώρισή της από την Άγκυρα. Το ζητούμενο είναι εάν θα επιβληθούν επιπρόσθετες κυρώσεις επί της Τουρκίας. Πέραν δηλαδή των οκτώ -«παγωμένων»- κεφαλαίων.
Αναστολή ενταξιακής
διαδικασίας
Βεβαίως, ποια μπορεί να είναι αυτή η επιπρόσθετη κύρωση για την Τουρκία; Λογικά, η μόνη εναπομείνασα ποινή είναι η αναστολή της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας μέχρι που η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να βοηθήσει πραγματικά στη λύση του Κυπριακού επί τη βάσει των αρχών και των αξιών της ΕΕ, όπως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ορίζουν.
Οι Βρετανοί καθώς και οι Σουηδοί ούτε θέλουν να ακούσουν περί αναστολής των ενταξιακών διαδικασιών.
Ο βρετανικός ισχυρισμός διατυπώνεται από τώρα ως εξής: Κυρώσεις ή λύση. Αυτό είναι το δίλημμα που θα τεθεί προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και την Αθήνα για να τη βγάλει η Τουρκία… καθαρή τον Δεκέμβριο. Από τώρα το Λονδίνο υποστηρίζει ότι εάν η ΕΕ κάνει πιο σκληρή τη στάση της στο Κυπριακό, τότε θα προκύψει εμπλοκή στο Κυπριακό και στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, οπότε κανείς δεν θα είναι κερδισμένος και οι πολιτικές ευθύνες θα βαρύνουν και τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Ο βρετανικός εκβιασμός, ο οποίος υιοθετείται από τους Σουηδούς, τροφοδοτείται και από την πολιτική Χριστόφια, ο οποίος θεωρεί μονόδρομη την υφιστάμενη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, χωρίς να έχει σχέδιο Β΄.
Υπό αυτές τις συνθήκες, Βρετανία και Σουηδία επιχειρούν να πείσουν και τους λοιπούς ευρωπαίους εταίρους ότι με βάση την υφιστάμενη πολιτική φιλοσοφία στο Κυπριακό, δεν υπάρχει άλλη λογική παρά μόνον εκείνη που ορίζει ότι η Τουρκία πρέπει να μείνει στις ράγες της ΕΕ.
Διότι με αυτόν τον τρόπο θα υποβοηθηθεί και η λύση του Κυπριακού, πολιτική πρακτική, που όπως τονίζουν Λονδίνο και Στοκχόλμη, υιοθετούν τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία.
Συνεπώς, αυτό που απομένει είναι να προωθηθεί η λύση του Κυπριακού και αν είναι δυνατόν ένα προσύμφωνο αρχών λύσης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 ώστε: 1) Να βοηθηθεί η Τουρκία ώστε να στηρίξει με τη σειρά της την τελική φάση των συνομιλιών. 2) Να βοηθηθεί ο κ. Ταλάτ εν όψει των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα Κατεχόμενα την άνοιξη του 2010 για να κερδίσει τις εκλογές με τον Ντερβίς Έρογλου και αυτός (δηλαδή ο Ταλάτ) να μπορέσει με τη σειρά του να προχωρήσει στη λύση του Κυπριακού.
Η φόρμουλα και οι κίνδυνοι
Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι εάν οι συνομιλίες οδηγούνται προς αδιέξοδο, τότε η σουηδική προεδρία θα προωθήσει φόρμουλα, η οποία δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Λευκωσία. Τότε ο Πρόεδρος Χριστόφιας είτε θα αναγκαστεί να αποδεχτεί απαράδεκτα συμπεράσματα που δεν θα ενοχλούν και δεν θα επιβάλλουν επιπρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία είτε θα θέσει βέτο επί των συμπερασμάτων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου οπότε δεν θα εκδοθούν συμπεράσματα και η Άγκυρα δεν θα τιμωρηθεί.
Όμως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας (που δεν έχει σχέδιο Β΄ και από την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο δεσμεύτηκε εκ των προτέρων, χωρίς ουδείς να του το ζητήσει, ότι δεν θα ασκήσει βέτο) θα πάθει αυτό που φοβάται. Θα κινδυνέψει να μπει στη γωνία των εξελίξεων.
Η άσκηση βέτο θα θεωρηθεί ενέργεια εκτός της πολιτικής του φιλοσοφίας, της πρακτικής του και των δεσμεύσεών του. Είναι εμφανές ότι έλληνες διπλωμάτες διαβλέπουν τους κινδύνους που, επί του παρόντος, ακόμη και αν βλέπουν, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία δεν έχουν ακόμη καμιά πολιτική αντιμετώπισής τους.
Και όπως είναι γνωστό, τη δωδεκάτη ώρα δεν μπορείς να σώσεις και πολλά πράγματα. Σε… πλακώνουν τα γεγονότα και οι παραλείψεις σου.