Σιγουριά, αυτοπεποίθηση και ελπίδα έχει ανάγκη ο λαός

Μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στην εκδήλωση του Ινστιτούτου «Κ. Καραμανλής» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι αν η Ελλάδα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της «θα φύγει μπροστά με ταχύτατους αναπτυξιακούς ρυθμούς», φθάνει -όπως σημείωσε- «να μη χάσει τον βηματισμό της, να χαλυβδώνει κάθε μέρα την ενότητά της, να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που χρόνια τώρα ωριμάζουν. Η Ν. Δημοκρατία είναι η εγγύηση ότι θα συμβούν όλα αυτά» τόνισε. Παράλληλα ο υπουργός Πολιτισμού άσκησε σκληρή κριτική στην αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «αυτοί που καταχρέωσαν τον τόπο διά βίου, ανοίγουν τον ανεμιστήρα της κινδυνολογίας και -κάνοντας το ψέμα αλήθεια- προσπαθούν να μας σερβίρουν ψευτοδιαγγέλματα σωτηρίας».

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία:

l Η Νέα Δημοκρατία, δεν έχει κανέναν λόγο να απολογείται. Κάθε άλλο…

Δεν είναι δυνατό να έχουμε την ευθύνη για τις τύχες της κοινωνίας μας, αν είμαστε υποχρεωμένοι, κάθε τόσο, να δίνουμε «εξετάσεις» ψευτο-προοδευτικότητας, να μετριόμαστε με αρχές που δεν είναι δικές μας ή με προτάγματα που δεν τα υιοθετεί η ελληνική κοινωνία και δεν τα έχουμε εμείς αποδεχθεί.

Είναι χρέος μας να θέσουμε τον πήχη ψηλά, αλλά τον πήχη των δικών μας αξιών και των δικών μας προταγμάτων. Αυτών που ενστερνίζεται η ελληνική κοινωνία κι αυτών που την εκφράζουν και την αντιπροσωπεύουν.

l Η Νέα Δημοκρατία διαφοροποιείται ακριβώς γιατί έχει στέρεα και διαυγή ιδεολογική ταυτότητα.

Δεν τσαλαβουτάμε σε «θολά νερά». Δεν γέρνουμε πότε λίγο προς τα αριστερά, όταν είναι της μόδας, πότε λίγο προς τα δεξιά, όταν γίνεται ντεμοντέ η Αριστερά και «δεν πολυφοριέται» πλέον…

Η ιδεολογία μας είναι φιλελεύθερη και κοινωνική ταυτόχρονα. Είναι η σύνθεση ενός φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσωπο: Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός.

– Όχι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός που εναποθέτει τα πάντα στην απληστία των αγορών…

– Όχι ο ακραίος κρατισμός που καταργεί τις αγορές και τις υποκαθιστά με μιαν άκαμπτη και ανταναπτυξιακή γραφειοκρατία που καταπιέζει τον πολίτη και τις ελευθερίες του.

l Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δίνει προτεραιότητα σε τρία πράγματα: Στην Παιδεία και στον πολιτισμό, στη μεσαία τάξη και στην ανταγωνιστικότητα.

Η Παιδεία, ο πολιτισμός, η μεσαία τάξη και η ανταγωνιστικότητα συμπληρώνονται από ακόμα μια έννοια-κλειδί: την κοινωνική συνοχή.

Όπου «συνοχή» δεν σημαίνει μόνο αναδιανομή εισοδήματος από τους ισχυρούς στους αδύνατους. Σημαίνει επίσης κοινή αίσθηση του ανήκειν. Ισχυρή συλλογική ταυτότητα. Εθνική συνοχή και εθνική συνείδηση. Που δεν καλλιεργούν εχθρότητα προς οποιονδήποτε ξένο. Αλλά υπερηφάνεια γι’ αυτό που είμαστε εμείς.

l Ο πατριωτισμός είναι προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής, αυτοπεποίθησης, ασφάλειας και ειρηνικής συνεργασίας με τους άλλους λαούς.

Όσοι θεωρούν την εθνική συνείδηση και τη συλλογική μας ταυτότητα… «κουσούρι» κάνουν λάθος! Πολύ σοβαρό λάθος. Κι έρχονται σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Ο οποίος δεν διαπραγματεύεται ούτε την παράδοσή του ούτε τον πολιτισμό του ούτε όλα όσα τον ενώνουν αιώνες τώρα.

Η ελευθερία μας και η ελληνικότητά μας είναι αδιαπραγμάτευτα αγαθά.

l Η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και η μεγάλη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

Και τη μεσαία τάξη πρέπει να αγκαλιάσουμε και να την ανακουφίσουμε. Γιατί φυσικός εκπρόσωπός της είναι η Νέα Δημοκρατία.

Η μεσαία τάξη δεν θέλει ανεύθυνες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Θέλει υπευθυνότητα και αξιοπιστία. Θέλει πολιτικούς ηγέτες που δεν είναι υποχείρια έξω-θεσμικών κέντρων. Θέλει ηγέτες που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις ισχυρών ιδιωτών ή ισχυρών συντεχνιών.

l Όσον αφορά την ελληνική θέση για την ένταξη της Τουρκίας -ότι δηλαδή η πλήρης συμμόρφωση προς το κοινοτικό κεκτημένο θα οδηγήσει σε πλήρη ένταξη- αυτή η θέση εξυπηρετεί πλήρως τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Χωρίς να αντίκειται στην προηγούμενη θέση για τα γεωγραφικά σύνορα της Ευρώπης.

Γιατί μια Τουρκία που συμμορφώνεται πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο τη στιγμή που εντάσσεται και αναλαμβάνει την υποχρέωση να το τηρεί πλήρως στο εξής, θα είναι μια Τουρκία πολύ διαφορετική και πολύ λιγότερο επικίνδυνη απ’ ό,τι τη γνωρίσαμε ως σήμερα.

Βέβαια, το τι ακριβώς θα κάνει η Τουρκία, δεν εξαρτάται από μας.

Ενώ, το ποια Ευρώπη θα υπάρξει εξαρτάται και από μας. Και τη θέλουμε πολιτικά ενωμένη. Και η Ελλάδα θα νιώθει ασφαλής μέσα σε μια πολιτικά ενωμένη Ευρώπη, είτε η Τουρκία συμμορφωθεί και προσχωρήσει σ’ αυτήν είτε όχι.

l Σε συνθήκες κρίσης, όταν άλλοι περιγράφουν ένα μέλλον «ζοφερό», η Νέα Δημοκρατία εμπνέει σιγουριά.

Όταν άλλοι μιλούν για «αναπόφευκτη καταστροφή», η Νέα Δημοκρατία εμπνέει αυτοπεποίθηση.

Αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός, αυτό που έχει ανάγκη κάθε λαός σε δύσκολες στιγμές:

Σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Κι αυτό ακριβώς οφείλουμε να του προσφέρουμε, ανεβάζοντας τους δικούς μας, νεοδημοκρατικούς, δείκτες συσπείρωσης.

Οι ευρωεκλογές μας προσφέρουν αυτήν την ευκαιρία. Και στις ευρωεκλογές θα το δείξουμε.

l Αν θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, αν θέλουμε να οδηγήσουμε ξανά στη νίκη της παράταξής μας, αρκεί να ενστερνιστούμε αυτές τις δύο λέξεις: Σιγουριά κι αυτοπεποίθηση.

Και μία ακόμα: την ελπίδα. Στις δύσκολες στιγμές, ελπίδα! Μπροστά σε μεγάλα εμπόδια, ελπίδα! Όταν οι «Σειρήνες» κινδυνολογούν, ελπίδα!

Όχι την ελπίδα της παθητικής προσμονής…

Αλλά την μαχητική ελπίδα που μας δίνουν οι ιδέες μας, οι αξίες μας, και η πίστη στις δυνατότητες της Ελλάδας.

Στο όνομα αυτής της πίστης ο ποιητής μας, ο Ελύτης, μας έδωσε ξεκάθαρη την εντολή:

– Να προτρέχει του χρόνου, ο χτύπος της καρδιάς μας!

Από αγάπη για αυτόν τον τόπο.

Όποιος προσφέρει τέτοιαν ελπίδα και τέτοια πίστη στον λαό μας, θα τον κερδίσει. Και στις ευρωεκλογές και μετά απ’ αυτές…

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών τους 4 υπουργοί, 10 υφυπουργοί, 70 βουλευτές και 10 ευρωβουλευτές (πρώην ή υποψήφιοι). Αναλυτικά οι υπουργοί: Ευρ. Στυλιανίδης, Ν. Δένδιας, Κ. Μαρκόπουλος, Γ. Παπαθανασίου. Οι υφυπουργοί: Γ. Βλάχος, Χρ. Ζώης, Κ. Γκιουλέκας, Ν. Λέγκας, Γ. Μπούγας, Αθ. Μπούρας, Μιχ. Παπαδόπουλος, Σπ. Ταλιαδούρος, Κ. Τασούλας, Αθ. Νάκος. Οι βουλευτές: Κ. Αγοραστός, Π. Αδρακτάς, Μ. Βολουδάκης, Κ. Γεροντόπουλος, Γ. Γιαννέλης, Αλ. Δερμεντζόπουλος, Π. Δούκας, Λ. Ζαγορίτης, Γ. Καλαντζής, Ηλ. Καλιώρας, Κρ. Κανελλοπούλου, Αχ. Καραμανλής, Ν. Καντερές, Αν. Καραμάριος, Γ. Καρασμάνης, Ι. Βρούτσης, Αντ. Καρπούζας, Ολ. Κεφαλογιάννη, Μ. Τσαρούχα-Κόλλια, Κ. Κόλλιας, Γ. Κοσμίδης, Κ. Κουκοδήμος, Α. Κουτσούμπας, Αν. Λιάσκος, Σπ. Λιβανός, Αρ. Μανούσου, Γ. Μανώλης, Β. Μιχαλολιάκος, Α. Ψαρούδα-Μπενάκη, Αν. Νεράντζης, Γ. Ορφανός, Ν. Παναγιωτόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Γ. Παπαγεωργίου, Κ. Παπακώστα, Κ. Παπασιώζος, Αλ. Παρίσης, Αδ. Ρεγκούζας, Γ. Σαλαγκούδης, Δ. Σαμπαζιώτης, Π. Σκανδαλάκης, Γ. Σούρλας, Χρ. Σταϊκούρας, Δ. Σταμάτης, Απ. Σταύρου, Κ. Τζαβάρας, Γ. Τραγάκης, Γ. Τρυφωνίδης, Λ. Τσαβδαρίδης, Σ. Τσιτουρίδης, Π. Φουντουκίδου, Χρ. Φώλιας, Μιχ. Χαλκίδης, Π. Χηνοφώτης.


Σχολιάστε εδώ