Προτάσεις για τις πυρκαγιές

Κύριε Διευθυντά,
Με λίγα λόγια θα επαναλάβω σήμερα όσα έχω προτείνει τα προηγούμενα χρόνια για το θέμα της αντιμετώπισης των θερινών πυρκαγιών στα δάση μας. Αυτά είναι:
1. Να απαγορευθεί από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο μετά τις 9 μ.μ. η κυκλοφορία των πολιτών στα δάση.
2. Να συσταθούν μεικτά περίπολα από δύο ένοπλους στρατιωτικούς, έναν αστυνομικό, έναν υπάλληλο της τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμου ή κοινότητας) και ίσως και έναν δασικό υπάλληλο.
Τα περίπολα αυτά θα ελέγχουν κάθε ύποπτο εμπρησμού που θα κυκλοφορεί τους θερινούς μήνες, ιδιαίτερα Ιούνιο – Αύγουστο, και αφού τον συλλάβουν θα οδηγείται αυτόφωρο, με ποινές μη εξαγοράσιμες.
Ακόμη πρέπει να καθιερωθούν αμοιβές σε όσους βοηθούν τις Αρχές σε σύλληψη εμπρηστών.
3. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ελέγξει όλες τις υπάρχουσες χωματερές που συνορεύουν με δάση και να καθαρίσει τον χώρο γύρω από αυτές από εύφλεκτα υλικά (ξερά χόρτα, σκουπίδια κ.λπ.).
4. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να οργανώσει αντιπυρική προστασία από εθελοντές πολίτες με επικεφαλής υπαλλήλους των δήμων και κοινοτήτων για να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές υπηρεσίες του κράτους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
5. Να κληθούν από το υπουργείο Παιδείας οι εκπαιδευτικοί μας δύο μήνες πριν από τον Μάιο να εξηγούν στους μαθητές για το κακό που προκαλούν όσοι καταστρέφουν με φωτιά τα δάση και να προσπαθήσουν να μάθουν στη νεολαία να αγαπά το πράσινο.
Με εκτίμηση
Θεμ. Χρ. Σαράκος


Σχολιάστε εδώ