Πάμε για άγρια σύγκρουση πρακτόρων – εφημεριδοπωλών

Πυροβολισμοί από λιμενικό (!), παρεμπόδιση της κυκλοφορίας των εφημερίδων και καταδίωξη οχημάτων, με έναν απεργό στο καπό! Η 24ωρη απεργία των εφημεριδοπωλών στην Αθήνα και τον Πειραιά το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν φύλλα οι εφημερίδες σε μια εποχή που αναζητούν τρόπο σωτηρίας. Οι εφημεριδοπώλες για μια ακόμη φορά διεκδίκησαν επί της ουσίας την είσπραξη ποσοστού και από τον ΦΠΑ (!) αφού από τον περασμένο Φεβρουάριο η αμοιβή τους προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου. Το αποτέλεσμα όμως ήταν ακόμη και εφημερίδες που δεν έχουν σχέση με τα καρτέλ της διαπλοκής να υποστούν αναλογικά σημαντικές απώλειες, καθώς οι εφημερίδες της Κυριακής δεν ήταν έγκαιρα στα σημεία πώλησης το απόγευμα του Σαββάτου.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της απεργίας και της επιχείρησης της διανομής των φύλλων απευθείας από τα πρακτορεία, συνελήφθησαν 6 άτομα. Όμως εκείνο που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία ήταν οι πυροβολισμοί που δέχθηκε φορτηγό δημόσιας χρήσης που μετέφερε τις εφημερίδες και έναν απεργό στο καπό του κατά μήκος της Αττικής Οδού! Το όχημα βρέθηκε περικυκλωμένο από απεργούς στα Βριλήσσια και προσπάθησε να διαφύγει βγαίνοντας στην Αττική Οδό. Όμως ένας εκ των απεργών κατάφερε να σκαρφαλώσει και να κρατηθεί στο καπό του οχήματος. Ακολούθησε καταδίωξη με οχήματα των εφημεριδοπωλών κατά μήκους της Αττικής Οδού! Ο οδηγός του οχήματος ζήτησε, σταματώντας 3 φορές, από τον εφημεριδοπώλη να κατέβει, χωρίς όμως ανταπόκριση. Σε ένα σημείο της Αττικής Οδού, από ένα διερχόμενο μηχανάκι ένας λιμενικός έβγαλε το όπλο που κρατούσε και πυροβόλησε 3-4 φορές προς το όχημα. Ο οδηγός του φορτηγού γκάζωσε και τελικά έφτασε στο τέλος της Αττικής Οδού όπου και συνελήφθησαν οι περισσότεροι, με εξαίρεση τους δύο επιβάτες της μηχανής που εντοπίστηκαν την επόμενη ημέρα!

Τα δύο πρακτορεία σε ανακοίνωσή τους (16/5) αναφέρουν πως «η ”απεργία” των εφημεριδοπωλών δεν επέτυχε μεν να εισακουστούν αιτήματα του κλάδου, αλλά επέτυχε ασφαλώς να κλείσει η φωνή του Τύπου διά της βίας και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο». «Με σημαία δήθεν την έλλειψη δικαιώματος των πρακτορείων να μοιράσουν μόνα τους φύλλα -ωσάν και ο Τύπος και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της πληροφόρησης να είναι ιδιοκτησία τους- οι εφημεριδοπώλες παρεμπόδισαν με κάθε μέσο, ακόμα και με χρήση βίας, τη διανομή του Τύπου στα περίπτερα» υπογραμμίζουν.

Στέλνουν δε το μήνυμα πως «σε κάθε περίπτωση θα επιδιώκουν τη διανομή του Τύπου όταν συμβαίνουν φαινόμενα όπως αυτά, που καταχρώνται δικαιώματα και εξουσίες και μάλιστα σε υποστήριξη παράνομων αξιώσεων».

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτική ήταν η ανακοίνωση του Σαββάτου (15/5) που υπενθύμιζε πως οι εφημεριδοπώλες είναι ένα κλειστό επάγγελμα, με τα μέλη του να επιλέγονται απευθείας από τον υπουργό: «Ο κλάδος σας αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, όχι μόνο στον ελληνικό αλλά και στον δυτικό ευρωπαϊκό χώρο, εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, οι οποίοι δεν επιλέγονται από τον εργοδότη τους και των οποίων η αμοιβή δεν προσδιορίζεται από συλλογικές ή ατομικές συμφωνίες μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Και τούτο διότι ο εφημεριδοπώλης δεν επιλέγεται με όρους αγοράς, όπως κάθε άλλος εργαζόμενος στο κύκλωμα του Τύπου, αλλά διορίζεται από το Κράτος και μάλιστα χωρίς κριτήρια, εφόσον για να γίνει κάποιος εφημεριδοπώλης απαιτείται μόνο η υπογραφή του εκάστοτε υπουργού Τύπου».

Τα δύο πρακτορεία θύμισαν πως το καθεστώς λειτουργίας του κλάδου «διέπεται από διατάξεις νόμων 60 ετών και πλέον, αφού το ποσοστό προμηθείας σας ανατρέχει σε υπουργική απόφαση του 1949 (!) που εκδόθηκε βάσει εξουσιοδοτικής διάταξης του 1944 (!) αμέσως μετά την απελευθέρωση, με προφανείς τους λόγους που είχαν οι τότε κυβερνήσεις να ελέγξουν τον Τύπο, ακόμα και στο σκέλος της διανομής του».


Σχολιάστε εδώ