Οι 4 κρίσιμες εκτιμήσεις του Μαξίμου για τις Ευρωεκλογές

Έπειτα από συνεχείς αναλύσεις των εκλογικών στοιχείων ανά Περιφέρεια, στο Μαξίμου οδηγήθηκαν σε ορισμένα συγκεκριμένα συμπεράσματα που είναι δύσκολο να αλλάξουν δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

= Η πρώτη εκτίμηση έχει να κάνει με την προσέλευση του κόσμου. Είναι σαφές ότι και το τριήμερό του… το Άγιο Πνεύμα θα πρέπει να… φωτίσει τους ψηφοφόρους των κομμάτων να μην εκδράμουν. Ωστόσο στο Μαξίμου πιστεύουν ότι οι διαρροές δεν θα είναι της τάξεως που υπολογίζουν ορισμένες μετρήσεις της κοινής γνώμης. Θεωρούν ότι θα μιλήσει περισσότερο το κομματικό ένστικτο και δεν θα είναι υψηλή η αποχή. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν, η αποχή θα είναι σχεδόν η ίδια ανάμεσα στους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

= Η δεύτερη εκτίμηση σχετίζεται με το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα δεν φαίνεται ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του απέναντι στην καταλληλότητα της διαχείρισης από τη Νέα Δημοκρατία, ιδίως στα οικονομικά θέματα. Γι’ αυτό και σχολίαζαν και ως «πολύ περίεργο» ένα γκάλοπ που δημοσιεύθηκε τελευταία και δίνει τους ίδιους πόντους αξιοπιστίας σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία στην ερώτηση περί «καλύτερης κυβέρνησης»…

= Η τρίτη… βεβαιότητα, όχι εκτίμηση, προέρχεται από μέτρηση που καταδεικνύει πως εάν ακόμη δεν έχουν αποφασίσει από τη μεγάλη οικογένεια των αναποφάσιστων ποιο κόμμα θα ψηφίσουν, είναι σίγουρο ότι θα αποφασίσουν έστω και την τελευταία στιγμή. Αυτό φυσικά θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί ότι δεν είναι και τόσο θετικό για την κυβερνητική παράταξη, αν και η πλέον συνήθης περίπτωση είναι οι αναποφάσιστοι κατά πλειοψηφία, μικρή ή μεγάλη, να προτιμούν και πάλι το κόμμα που είχαν ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές. Αυτό φυσικά συμβαίνει μόνον όταν οι μετρήσεις δεν δείχνουν ριζικές ανατροπές.

= Η τέταρτη εκτίμηση έχει να κάνει με το προαναφερόμενο συμπέρασμα: Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξουν ανατροπές. Οι μετρήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν διαφορά από 2,8% έως και 4,3%. Φαίνεται ότι η διαφορά θα είναι μικρότερη των τριών εκατοστιαίων μονάδων. Στην περίπτωση μεγαλύτερης συσπείρωσης, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η διαφορά δεν θα ξεπεράσει τη μία με μιάμιση μονάδα. Στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι οι εκτιμήσεις τους είναι πολύ περισσότερο «σεμνές» από το πρόσφατο παρελθόν, καθώς και η σχετική συνθηματολογία τους τονίζει ότι «νίκη είναι ακόμη και η μία ψήφος διαφορά» κάτι που φυσικά μπορεί να λέγεται για να συσπειρώσει και όχι από… ταπεινότητα και σεμνότητα.

Οι εκτιμήσεις αυτές σχετίζονται κυρίως με το γεγονός ότι σημειώνεται σταδιακή βελτίωση της συσπείρωσης. Μια βελτίωση που για πρώτη φορά όμως -γι’ αυτό και είναι ολίγον συγκρατημένοι στη Νέα Δημοκρατία- ενώ έχει συνεχείς τάσεις ανόδου, σημειώνει… βήματα σημειωτόν από διάφορα γεγονότα. Αυτό με τη σειρά του ερμηνεύεται ως «συνεχής προβληματισμός» μέρους ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τα πολιτικά τεκταινόμενα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται πάντως για μια τάση που, όπως λένε, θα εξαφανισθεί όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Το θέμα είναι εάν τα πολυπόθητα ποσοστά του 86% και άνω της συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας επαναληφθούν στις ευρωεκλογές.

Στη Ρηγίλλης δεν το θεωρούν απίθανο, παρότι διαβλέπουν μια κούραση του κόσμου, που μαζί με την απογοήτευση και την οικονομική κατάσταση σαφώς δεν προσφέρεται για κομματικούς εναγκαλισμούς. Ωστόσο θεωρούν ότι οι περισσότεροι εκ των απογοητευμένων θα δώσουν άλλη μια ευκαιρία στην κυβέρνηση. Επίσης θεωρούν ότι μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε και το γεγονός ότι η «επίθεση σκανδαλολογίας» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ συσπείρωσε μεγάλο μέρος των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ