Οι εχθροί της ελληνικής γλώσσας εντός των τειχών

Κύριε Διευθυντά,
Τελευταία επιχειρείται σε έγκυρες εφημερίδες η αμφισβήτηση της ελληνικής γλώσσας ως της πλουσιότερης γλώσσας του κόσμου από ομάδα υπαρκτών ή ανύπαρκτων ατόμων με μη δυνατότητα επιβεβαίωσης των επιστημονικών τους γνώσεων περί την ελληνικήν. Και προβάλλεται ως τέτοιας της αγγλικής, που μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να θεωρηθεί.
Με σκοπό την ενημέρωση και μόνον την ενημέρωση των αναγνωστών και επειδή η ανοησία της άγνοιας έχει και αυτή τα όριά της, αν δεν είναι προβοκατόρικη από τους δήθεν λάτρεις της ελληνικής γλώσσας, τίθενται υπ’ όψιν τα κάτωθι στοιχεία, η εγκυρότητα των οποίων είναι αναμφισβήτητη στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας. Κατά τον κορυφαίο ισπανό γλωσσολόγο Francisco R. Adradas, για τον δυτικό κόσμο η ελληνική είναι η γλώσσα μητέρα, με πλούσια δάνεια προς τις άλλες γλώσσες που τις θεωρεί κρυφοελληνικές (βλ. το τελευταίο έργο του Adradas «Ιστορία της ελληνικής γλώσσης από τις αρχές ως τις μέρες μας»). Και από την άποψη αυτή η ελληνική είναι η πλουσιότερη του κόσμου.
Το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια ανέλαβε την αποθησαύριση του πλούτου της ελληνικής γλώσσας, διαθέτοντας εκατομμύρια δολάρια. Επικεφαλής του προγράμματος της αποθησαύρισης της ελληνικής τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος-ελληνίστρια ΜακΝτόναλι και οι καθηγητές ηλεκτρονικής, Μπρούνερ και Πάκαρι. Στον Η/Υ Ίβυκος αποθησαυρίστηκαν ήδη 6.000.000 λεκτικοί τύποι της ελληνικής, όταν είναι γνωστό ότι η αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς και επιστημονικούς όρους εκ των οποίων -σύμφωνα με έρευνα 30 χρόνων του συγγραφέα Αριστείδη Κωνσταντινίδη- περισσότερες από 150.000 είναι ελληνικές λέξεις. Δηλαδή, η αγγλική γλώσσα είναι το 1/100 μόλις της ελληνικής και το λεξικό Γουέμπστερ μας φανερώνει ότι η αγγλική έχει δανεισθεί από την ελληνική 41.615 λέξεις και μόνο 57 και 34 λέξεις από την τουρκική και τις σλαβικές γλώσσες. Ακόμα στον Η/Υ Ίμυκο ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα με τα 4.000 να είναι αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται.
Τέλος οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φτάσουν όταν το έργο ολοκληρωθεί στα 90.000.000 έναντι 9.000.000 της λατινικής και τότε θα δούμε για ποιον εξωφρενικό αριθμό λέξεων θα αναγκαστούν να μιλάνε οι εντός των πυλών εχθροί της.

Δρ Θεόδωρος Ανδρεάκος
πρ. γενικός επιθεωρητής Αν. Παιδείας
Ομότιμος καθηγητής


Σχολιάστε εδώ