«Καυτό» καλοκαίρι για τον Αρχιεπίσκοπο

Όπως συνήθιζε να κάνει και ο προκάτοχός του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναμένεται εντός του θέρους να προετοιμάσει την ομιλία του για την επόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας. Η συγκεκριμένη ομιλία (σίγουρα όχι τόσο μακροσκελής όσο του Μακαριστού Χριστόδουλου) θα οριοθετήσει την «ατζέντα» των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους αρχιερείς τις τρεις ημέρες που θα συνεδριάσουν.

Η προετοιμασία ξεκινά τέσσερις μήνες νωρίτερα καθώς, εκτός από τη… θερινή ραστώνη που κάνει τα πάντα στην Εκκλησία να κινούνται με αργούς ρυθμούς, ο Αρχιεπίσκοπος έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες βολιδοσκοπήσεις και συζητήσεις με «συμμάχους» και αντιπάλους αρχιερείς για να φτάσει στη συνεδρίαση κατάλληλα προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν.

Στη Σύνοδο της Ιεραρχίας οι συμμετέχοντες θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα που έχουν ανακύψει τον τελευταίο χρόνο, όπως η διαχείριση της υπόθεσης Μπεζενίτη, η κάλυψη της κενής θέσης στη Μητρόπολη Αττικής, οι σχέσεις με το Φανάρι, η άντληση κοινοτικών κονδυλίων κ.λπ. «Ο Αρχιεπίσκοπος τον Οκτώβριο θα έχει συμπληρώσει ενάμιση χρόνο στο τιμόνι της Εκκλησίας. Σε αντίθεση με την προηγούμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας, που η τοποθέτησή του ήταν πιο πολύ διερευνητική αφού βρισκόταν μόλις λίγους μήνες στην ηγεσία της Εκκλησίας, σε αυτή θα έχει μια πιο πλήρη εικόνα για το τι χρειάζεται να γίνει από τούδε και στο εξής» λέει Μητροπολίτης που έχει συνεργαστεί αρκετές φορές μαζί του.

Το κυρίαρχο θέμα που θα απασχολήσει την Ιεραρχία του Οκτωβρίου, όπως σημειώνουν Μητροπολίτες, είναι κυρίως ο τρόπος που θα ξεπεράσουν τον σκόπελο που λέγεται Παντελεήμονας Μπεζενίτης. Οι νομικοί του έγκλειστου πρώην Αττικής και νυν μοναχού Παντελεήμονα ήδη τον συμβουλεύουν να χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό και εκκλησιαστικό ένδικο μέσο (προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, «έκκλητο» στο Οικουμενικό Πατριαρχείο) για να κερδίσει κάτι περισσότερο από τον… τίτλο του μοναχού. Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα συζητηθεί εκτενώς από τους αρχιερείς και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο στη συνεδρίαση. Και αυτό γιατί οι κινήσεις του Μπεζενίτη όχι μόνο θα δημιουργήσουν προβλήματα σε όποιον κληρικό ψηφισθεί για να καλύψει την κενή θέση στη Μητρόπολη, αλλά είναι πολύ πιθανό να «ανακατέψει» και τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Φανάρι.

Ήδη υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι Φαναριώτες έχουν σηκώσει… πυρετό (καμία σχέση με την ίωση που ταλαιπώρησε τον Βαρθολομαίο) από την ημέρα που οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισαν να ακολουθήσουν τους νόμους της Πολιτείας και να αγνοήσουν τους ιερούς κανόνες. Ένα ενδεχόμενο που θεωρούσαν δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσουν επί Χριστοδούλου, αλλά ποτέ επί των ημερών του Ιερωνύμου… Ο Αρχιεπίσκοπος κάνει συχνές συναντήσεις και έχει επικοινωνία με πολλούς Μητροπολίτες για να δει τις πτυχές του ζητήματος. Πρόσφατα συνάντησε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τον Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο (τον οποίο ακολουθούν δεκάδες Μητροπολίτες) και θεωρείται ένας από τους βασικούς εκφραστές των δικαίων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως λέγεται, ο Ιερώνυμος και ο Ευστάθιος κυρίως συζήτησαν το ζήτημα της Μητρόπολης Αττικής και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον από τις κινήσεις του Παντελεήμονα, όπως φυσικά και το ποιος θα είναι ο εκλεκτός που θα τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη Μητρόπολη. Οι επίδοξοι διάδοχοι -εντός και εκτός αρχιεπισκοπικού «κύκλου»- είναι πολλοί και τα προεκλογικά μαγειρέματα που γίνονται αυτήν την περίοδο στην Εκκλησία θα τα ζήλευαν ακόμη και στη… Ρηγίλλης. Πάντως οι αρχιερείς, που συνήθως δίνουν το σύνθημα για να προχωρήσει ένας υποψήφιος κληρικός να θέσει εαυτόν υποψήφιο για μια Μητρόπολη, δεν έχουν δώσει ακόμη το «πράσινο φως» για μια ανάλογη κίνηση.

Ένα ακόμη ζήτημα που θα συζητηθεί στην Ιεραρχία είναι η άρση του επιτιμίου της ακοινωνησίας (εισήγηση του Ζακύνθου που του έχει γίνει… εμμονή) που έχει επιβληθεί στον «Ιερωνυμικό» πρώην Αττικής Νικόδημο Γκατζιρούλη. Οι Μητροπολίτες εκτιμούν ότι καμία εκλογή δεν μπορεί να προχωρήσει στη Μητρόπολη Αττικής εάν προηγουμένως δεν τακτοποιηθεί το ζήτημα του Γκατζιρούλη, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικό «πρόβλημα» για οποιονδήποτε κληρικό τοποθετηθεί στη «Μητρόπολή του», όπως λέει ένθεν κακείθεν.

Τέλος, υπάρχει και το σενάριο η εκλογή για τη Μητρόπολη Αττικής, εφόσον υπάρξουν μεγάλα προβλήματα με τους «πρώην», Παντελεήμονα και Νικόδημο, να αναβληθεί προσωρινά και να μην πραγματοποιηθεί ούτε τον Οκτώβριο, τουλάχιστον μέχρι να ηρεμήσουν τα οξυμμένα από τους γηραιούς πρώην αρχιερείς πνεύματα…

Στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα εξαγγείλει -ακόμη μια φορά- το «όραμά» του για την Εκκλησία της Ελλάδος (φιλανθρωπική δράση, ιδρύματα για νέους κ.λπ.), αλλά και θα επιδιώξει (σε πνεύμα… συνοδικότητας πάντα) να πάρει και την έγκριση από το σύνολο της Ιεραρχίας για τις κινήσεις και τα σχέδια των golden boys στην κεντρική υπηρεσία των οικονομικών της Εκκλησίας και των άλλων εκκλησιαστικών εταιρειών. Η συγκεκριμένη επιδίωξη του Ιερωνύμου δεν προβλέπεται να είναι και τόσο εύκολο να πραγματοποιηθεί, αν αναλογιστεί κανείς τους αρνητικούς «ψιθύρους» που εκφράζουν ήδη μερικοί Μητροπολίτες για την «ομάδα Ζ» που, όπως λένε, λύνει και δένει στην Εκκλησία της Ελλάδος με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου…


Σχολιάστε εδώ