ΚΑΤΩ… στον ΠΕΙΡΑΙΑ

Παρόντες, εκτός του δημάρχου Π. Φασούλα και πολλών αντιδημάρχων, ο βουλευτής του ΣΥΝ της Αʼ Πειραιά Θ. Δρίτσας, οι σύμβουλοι του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας» στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά και ο ιστορικός ηγέτης του πολιτικού χώρου που εκφράζει ο Συνασπισμός, Λεωνίδας Κύρκος. Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λ. Κύρκος κατεβαίνει στον Πειραιά. Έχει έρθει αρκετές φορές στον δήμο και έχει συναντηθεί με τον δήμαρχο στο πλαίσιο διάφορων εκδηλώσεων που έχουν γίνει.

// «Λίφτινγκ» στον συνδυασμό του θα κάνει ο Π. Φασούλας στο πλαίσιο της προσπάθειας να επανεκλεγεί του χρόνου στο… τιμόνι του δήμου. Ήδη ετοιμάζει δυναμικό ψηφοδέλτιο με συμμετοχή νέων και άφθαρτων ονομάτων από όλους τους πολιτικούς χώρους, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει παμπειραϊκό και πολυσυλλεκτικό «χρώμα», ενώ εντός των ημερών θα ενοικιαστούν γραφεία στο κέντρο της πόλης για να αποτελέσουν το «στρατηγείο» του συνδυασμού.

// Σε πλήρη συμφωνία κατέληξε η σύσκεψη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής που έγινε για να καθοριστούν οι χώροι όπου θα «στηθούν» τα προεκλογικό κιόσκια των κομμάτων για τις ευρωεκλογές, αλλά και τα διαφημιστικά πλαίσια όπου θα τοποθετηθούν οι αφίσες ή οι υπαίθριες διαφημίσεις.

Η συμφωνία ήρθε για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο όπου ψηφίστηκε φυσικά ομόφωνα, αν και ο Τάσος Κάρλες, της μείζονος μειοψηφίας, εξέφρασε κάποιες αντιρρήσεις. Γιατί όμως; Αφού ο εκπρόσωπος του κόμματος στο οποίο ανήκει είχε συμφωνήσει. Ασυνεννοησία ή ρήξη;

// Κλειστό μέχρι… νεωτέρας και φυσικά αναξιοποίητο θα παραμείνει το ιστορικό εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου στον Πειραιά. Ήδη η Phillip Morris, που έχει εξαγοράσει την εταιρεία, ίδρυσε υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας τσιγάρων στον Ασπρόπυργο και το εργοστάσιο στον Πειραιά μένει πλέον αχρησιμοποίητο, αφού η νέα μονάδα έχει ακόμα και αποθηκευτικούς χώρους με ειδική θερμοκρασία ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα αλλοίωσης της γεύσης του καπνού. Κατά την τελετή των εγκαινίων της νέας μονάδας, που έγιναν παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, που έκοψε και την κορδέλα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία… πρεμούρα για την αξιοποίηση ή την πώληση του κτιρίου του Πειραιά, οπότε δεν υπάρχει αυτήν την εποχή καμία προοπτική. Η εταιρεία, αν υπάρξει κάποια πρόταση, θα την εξετάσει, αλλά η ίδια δεν πρόκειται να πάρει πρωτοβουλία (να προκηρύξει δηλαδή πλειοδοτικό διαγωνισμό) για την πώληση του ακινήτου. Ο διευθύνων σύμβουλος πάντως δεσμεύτηκε ότι το κτίριο θα συντηρείται και δεν πρόκειται να το αφήσουν να γίνει… ερείπιο. Κάτι είναι κι αυτό…

// Ο πιο… προνομιακός δήμος της περιφέρειας του Πειραιά είναι ο Δήμος Ρέντη. Έχει τους λιγότερους κατοίκους, γύρω στις 12.000, και τα περισσότερα αποθεματικά! Ο προϋπολογισμός του είναι 37 εκατ. ευρώ και τα διαθέσιμα ξεπερνούν τα 13 εκατ. ευρώ! Η… χρυσοφόρα ιδιαιτερότητα του δήμου είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ελεύθερες εκτάσεις, οι οποίες κτίστηκαν, με αποτέλεσμα ο Ρέντης να δικαιούται εισφορές σε γη και χρήμα! Έτσι μπήκαν πολλά λεφτά στα ταμεία του και γι’ αυτό έχει αυτό το τεράστιο αποθεματικό. Και φυσικά παρ’ όλο που έχουν κτιστεί πολλές, ελεύθερες εκτάσεις υπάρχουν ακόμα…

Ενώ όμως είναι δήμος προνομιακός, ο επί τρεις τετραετίες δήμαρχός του Γιώργος Ιωακειμίδης, απόφοιτος της ιστορικής Ιωννιδείου Σχολής του Πειραιά, αρκείται στον ρόλο του διαχειριστή και το έργο που έχει κάνει δεν θα λέγαμε ότι… συνάδει με την οικονομική ευρωστία του δήμου. Γι’ αυτό άλλωστε έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από την αντιπολίτευση και ειδικά από τον κυριότερο αντίπαλό του, Δήμο Σταματάτο, που είναι επικεφαλής του συνδυασμού της ΝΔ στον Δήμο Ρέντη.

// Ανανεώνεται ριζικά ο στόλος των μίνι μπας που εξυπηρετούν τη δημοτική συγκοινωνία του Πειραιά. Η δημαρχιακή επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Τάκη Αβραμίδη, αποφάσισε την προμήθεια 10 νέων σύγχρονων μίνι μπας που θα εξυπηρετήσουν δύσκολες περιοχές του δήμου, όπως τον λόφο Βώκου, τα Καμίνια, την Παλιά Κοκκινιά κ.λπ. Το κονδύλι που θα διαθέσει ο δήμος για την προμήθεια αυτή θα φτάσει τα 2.200.000 ευρώ συν ΦΠΑ και θα καλυφθεί από τον δημοτικό προϋπολογισμό. Να σημειώσουμε ότι τα λεωφορεία, που εξυπηρετούν σήμερα τη δημοτική συγκοινωνία, είχαν αγοραστεί το 1993 την πρώτη περίοδο της δημαρχίας Λογοθέτη, δηλαδή έχουν ξεπεράσει τα 15 χρόνια πλήρους δραστηριότητας.

Επίσης, η δημαρχιακή επιτροπή αποφάσισε την προμήθεια τριών φορτηγών συμπιεστών απορριμμάτων που θα δημιουργήσουν τρεις κινητούς σταθμούς μεταφόρτωσης και έξι υπερσύγχρονων απορριμματοφόρων.

Η προμήθεια των οχημάτων αυτών θα στοιχίσει 1.680.000 ευρώ συν ΦΠΑ και το κόστος θα καλυφθεί κι αυτό από τον δημοτικό προϋπολογισμό.

// Σε ακόμα ένα έργο που αποσκοπεί στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών στον Δήμο Κορυδαλλού, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, προχωρά η Νομαρχία Πειραιά. Πρόκειται για το έργο της ανάπλασης της οδού Ποταμού, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από ίδια έσοδα της Νομαρχίας Πειραιά. Σκοπός της ανάπλασης είναι η αναβάθμιση, η ανάπτυξη, αλλά και ο εμπλουτισμός των πεζοδρομίων της οδού με δέντρα, με στόχο τη μείωση της ηχορρύπανσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.


Σχολιάστε εδώ