ΚΑΡΤΕΛ ΣΤH ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚH ΔΑΠΑΝH

Η έλλειψη αντικειμενικών και αξιόπιστων στατιστικών μελετών και επιστημονικών δεδομένων για τη διάρθρωση και τις συνθήκες λειτουργίας της ελληνικής τηλεοπτικής αγοράς δυσχεραίνει το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στις οποίες ανατέθηκε η διερεύνηση της υπόθεσης αμέσως μετά την κατάθεση της καταγγελίας.

Όπως αναφέρουν πηγές της Επιτροπής, αυτό που «προβληματίζει» ήδη κατά το παρόν στάδιο της συλλογής στοιχείων τις ελεγκτικές υπηρεσίες της, είναι το ότι κατά την τελευταία -πριν από την καταγγελία- πενταετία οι «μεγάλοι» ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί διατηρούν σταθερά πολύ μεγαλύτερα μερίδια συμμετοχής στην τηλεοπτική διαφημιστική αγορά από τα μερίδια τηλεθέασής τους και μάλιστα ανεξάρτητα από τις τυχόν προς τα κάτω μεταβολές στο ποσοστό τηλεθέασης, καταφέρνοντας μάλιστα να ελέγχουν πάνω από το 90% της τηλεοπτικής διαφημιστικής αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχα περιστατικά αντιμετώπισαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Το 2001 η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Γαλλίας καταδίκασε για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά τηλεοπτικής διαφήμισης τους τηλεοπτικούς σταθμούς Canal +, TF 1, TF1 Publicite, France 2, France 3, France Television Publicite, M6 Publicite. Το 2007 η γερμανική Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πάρα πολύ υψηλό πρόστιμο στους σταθμούς RTL και Pro7Sat.1 για απαγορευμένη τιμολογιακή πολιτική των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος συνεργασίας των εθνικών αρχών ανταγωνισμού η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να αναζητήσει τα φώτα και τη συνδρομή των ομολόγων της.

Ωστόσο, δεν αναμένεται στο άμεσο μέλλον η εισαγωγή της υπόθεσης στην Ολομέλεια. Η λήξη της θητείας του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού από 19 Ιανουαρίου 2009 και η «προσωρινή» παραμονή του κ. Ζησιμόπουλου στη θέση του μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που προβλέπει, κατά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, σημαντικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της, που σήμερα καθυστερεί λόγω και της διακοπής των εργασιών της Βουλής, προστίθεται στα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα της «πολυπαθούς» Επιτροπής Ανταγωνισμού και παρατείνει ακόμα περισσότερο την καθυστέρηση στις εκκρεμείς υποθέσεις που από τον Οκτώβριο 2008 αναμένεται να εισαχθούν προς εκδίκαση στην Ολομέλειά της.

Τέλος, με στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού συναντήθηκε η Ένωση Τεχνικών της τηλεόρασης μεταφέροντάς τους τα προβλήματα που καταγράφονται στον χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης και τα «κόλπα» που κάνουν τα κανάλια, θέτοντας έτσι θέμα τήρησης των όρων της άδειάς τους, αλλά και των κανόνων του ανταγωνισμού.


Σχολιάστε εδώ