Η εικόνα μιας πλατείας της Αθήνας

Προσπαθεί ο δήμος να κρατήσει καθαρή την πλατεία. Άδικος ο κόπος του. Είναι απίστευτο το τι βρίσκεται σε αυτήν. Τα πάσης φύσεως απορρίμματα που είναι απλωμένα προέρχονται από ομάδες αστέγων και άλλων, κυρίως αθίγγανων, που έχουν εγκατασταθεί εκεί. Δίπλα στην πλατεία βρίσκονται κάποια αυτοκίνητα τα οποία προφανώς ανήκουν στους αθίγγανους και στους άστεγους που διαμένουν σχεδόν μόνιμα στην πλατεία. Κατά διαστήματα η Αστυνομία, αλλά και ο δήμος, παρεμβαίνουν προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ματαίως. Παιδιά, μικροί και μεγάλοι ξαπλώνουν στην πλατεία, μαγειρεύουν, εξυπηρετούν όλες τους τις ανάγκες, αδιαφορώντας παντελώς για τις διαμαρτυρίες και την αγανάκτηση των κατοίκων που διαμένουν στην περιοχή.

Καλά, τόσο αδύναμη είναι η Πολιτεία; Δεν μπορεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που παρά τις δυσκολίες του δεν παύει να είναι απλό. Δεν μπορεί δηλαδή να καταστήσει σεβαστή την απαγόρευση διαμονής των αστέγων και όλων των άλλων στην πλατεία; Σε ποιο ευνομούμενο κράτος της Ευρώπης συμβαίνουν αυτά στο κέντρο της πόλης δίπλα σε εκκλησία και παιδιά;

Άπαντες άξιοι επαίνων!

Η Πολιτεία οφείλει με τη δράση της, με τις ενέργειές της, να παραδειγματίζει τους πολίτες. Ειδικότερα οφείλουν οι φορείς της εξουσίας να αποτελούν τα πρότυπα. Ορισμένοι από τους αναγνώστες μπορεί να χαμογελάσουν διαβάζοντας τις γραμμές αυτές. Να αναφωνήσουν: «Μα πού ζείτε; Δεν βλέπετε γύρω σας;». Δεν θα επιχειρηματολογήσουμε αν έχουν δίκιο ή άδικο. Σας αφήνουμε να το κρίνετε. Θεωρούμε όμως αναγκαίο να αναφερθούμε στους εκατοντάδες επαίνους που απένειμαν αδιακρίτως σε όσους έχουν σχέση με την εκπαίδευση ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης και ο δημοτικός σύμβουλος Χρ. Τεντόμας.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», απένειμαν επαίνους σε όλους τους προσκεκλημένους για την καθημερινή τους προσφορά στην εκπαίδευση. Είχαν προσκληθεί να παρευρεθούν εκεί όλοι οι διευθυντές των σχολείων, οι πρόεδροι και τα μέλη των σχολικών επιτροπών, οι πρόεδροι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, οι δημοτικές επιτροπές Παιδείας και οι πάσης φύσεως προϊστάμενοι εκπαίδευσης. Μιλάμε δηλαδή για εκατοντάδες άτομα.

Εκρίθη λοιπόν ότι άπαντες έπρεπε να βραβευτούν και μάλιστα διʼ εγγράφου επαίνου φέροντος την υπογραφή του δημάρχου και του αρμόδιου δημοτικού συμβούλου (!). Ενδεχομένως, ορισμένοι θα απόρησαν με τη βράβευση, αφού απλώς κάνουν τη δουλειά τους για την οποία και πληρώνονται από την Πολιτεία. Άλλοι, ίσως δεν κατάλαβαν γιατί γινόταν όλη αυτή η εκδήλωση. Τέλος, άλλοι, θεώρησαν ότι έτσι έπρεπε να γίνει. Το άξιζαν.

Ποια όμως ήταν η αιτιολογία της βράβευσης; Αναγραφόταν στον Έπαινο: «Για την καθημερινή προσφορά τους στην Εκπαίδευση». Δηλαδή όλοι, ανεξαρτήτως έργου και επιδόσεως, βραβεύτηκαν. Με άλλα λόγια, αφού όλοι όσοι συμμετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία, χωρίς να προσδιορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για την παραγωγή έργου, το οποίο άλλωστε και δεν κατονομάζεται, κρίνονται άξιοι επαίνου, τότε το εκπαιδευτικό μας σύστημα λειτουργεί άψογα. Γιατί όμως δεν βραβεύτηκαν σε αυτήν την περίπτωση ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος και οι αρμόδιοι υφυπουργοί; Στη λογική του δήμου θα έπρεπε και αυτοί να βραβευτούν «για την καθημερινή προσφορά τους στην Εκπαίδευση»! Αλήθεια, άλλη σοβαρότερη δουλειά στον δήμο δεν έχουν να κάνουν από το να καλούν εκατοντάδες άτομα και να τα «βραβεύουν» άνευ λόγου;

• Συζήτηση με θέμα «Χρήσεις γης και προβλήματα της περιοχής Κολωνακίου» διοργανώνει η Κίνηση Πολιτών της περιοχής, στο ξενοδοχείο «Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού», αύριο στις 7 μ.μ. Ομιλητές θα είναι ο πολεοδόμος Α. Αραβαντινός, η αρχιτέκτων Ελ. Σιόλα και ο επίσης αρχιτέκτων Π. Παρασκευόπουλος.

ΑΤΡΟΠΟΣ


Σχολιάστε εδώ