Η Άγκυρα επιλέγει οριστικά συνομοσπονδία

Κι αυτό έρχεται ουσιαστικά να δώσει τη χαριστική βολή στις διαπραγματευτικές διαδικασίες που συνεχίζονται μεν, αλλά έχουν φθάσει σε οριακό αδιέξοδο δε. Παρ’ όλο που δεν ομολογείται, εντούτοις η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και αναμένονται τώρα:

α) Εκβιαστικές παρεμβάσεις από τρίτους για νέα και «γενναιότερα βήματα» όπως τα χαρακτηρίζουν βρετανικοί κύκλοι, προκειμένου η διαδικασία να μην καταρρεύσει και η Κύπρος να διχοτομηθεί οριστικά!

β) Κινήσεις του ιδίου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου η Λευκωσία να δεχθεί επιδιαιτησία (κατά το πρότυπο Ανάν) ώστε να υπάρξει τελική λύση. Διαφορετικά θα αποσυρθεί από την Κύπρο η Ειρηνευτική Δύναμη (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων και κυρίως των προοπτικών που διανοίγονται αναμένεται ότι από πλευράς της η Λευκωσία θα λάβει κρίσιμες αποφάσεις, για τις οποίες η συνδρομή της Αθήνας θα είναι αποφασιστική. Γιατί κάποιοι και στο εσωτερικό πιέζουν για «τελικά βήματα» έστω και αν υπάρξει «επιπλέον κόστος», δεδομένου ότι -κατά τους ιδίους- η διχοτόμηση θα αποβεί και αναπόφευκτη και ολέθρια.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαισθάνεται (και το εξομολογείται σε στενούς συνεργάτες του) ότι θα γίνει στόχος ισχυρών πιέσεων κι επαχθών εκβιασμών.

Δεν θα υποκύψει λέει, αλλά κύκλοι που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα, φοβούνται «βραχυκύκλωση» της Λευκωσίας, η οποία μπορεί να βρεθεί αίφνης προ τετελεσμένων.

Και θεωρούν ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι Βρετανοί, που είναι και οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού στο παρασκήνιο, προετοιμάζοντας μεθοδικά μονοδρόμηση των εξελίξεων, για οριστική κατάληξη του Κυπριακού, ό,τι και να συμβαίνει, ανεξαρτήτως κόστους.

Με την ξεκάθαρη συνομοσπονδιακή επιλογή της Άγκυρας συμπλέει και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πάνω από τον οποίον επικρέμαται δαμόκλειος σπάθη.

Και όσον αφορά τις εσωτερικές κομματικές ισορροπίες και όσον αφορά τις σχέσεις του με την Άγκυρα, που ελέγχει τα πάντα με τους εγκαθέτους της. Κυρίως με τη δημογραφική ανατροπή, που ήδη επιταχύνεται ακόμη περισσότερο, με την εγκατάσταση και άλλων εποίκων σε διάφορες περιοχές. Με τον πληθυσμό στα Κατεχόμενα να ξεπερνά κατά πολύ τις 45.000 σύμφωνα με στοιχεία των ιδίων των Τουρκοκυπρίων. Μερικοί μάλιστα μιλούν για μισό εκατομμύριο και πάνω!


Σχολιάστε εδώ