Εξευτελίζουν και ποδοπατούν τους θεσμούς

Επισημάνσεις βαρύνουσας σημασίας από το γεγονός ότι γράφτηκαν από έναν επιστήμονα που στα χρόνια τα κρίσιμα ήταν διευθυντής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο κ. Κασιμάτης μιλά για βαρβαρότητα, για την υποκρισία της ψήφου κατά συνείδησης για τον εξευτελισμό των θεσμών, για τον χρηματισμό κομμάτων.

Αποκαλυπτικά τα παρακάτω αποσπάσματα που παραθέτουμε:

«=Ο χειρισμός του θεσμού της ποινικής δίωξης υπουργών στη χώρα μας παρουσιάζει παγίως σοβαρή κατάπτωση των πολιτικών ηθών, που συνοδεύεται και με παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Συντάγματος. Την τελευταία, μάλιστα, περίοδο φοβούμαι ότι πέρασε κάθε όριο αυτής της κατάπτωσης.

Σʼ αυτό συνέβαλε η πλήρης εναρμόνιση των κραυγών των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης –αλλά και του τύπου– και των πολιτικών, ιδίως των δύο μεγάλων κομμάτων, που παλεύουν για την εξουσία.

Γιατί δεν το αντιλαμβάνονται τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι των καναλιών ότι η ποινική δίωξη δεν γίνεται ούτε καλύπτεται με κραυγές;

=Η τέλεση εγκλημάτων και η εκτέλεση των ποινών γινόταν με φωνές, ύβρεις και εμπτυσμούς σε πρωτόγονες κοινωνίες. Δυστυχώς, ατόφια αυτή η πρωτόγονη πρακτική έχει αναβιώσει στα πολιτικά ήθη των τηλεοράσεων και της πολιτικής πράξης –απλώς εξελιγμένη με τις νέες τεχνολογίες. Οι διακεκριμένοι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί που βγαίνουν στα “παράθυρα” και φωνασκούν και τα πολιτικά κόμματα που το βάζουν –όπως και τα κανάλια– πρώτο θέμα στον πολιτικό τους λόγο, εγκαταλείποντας τα κρίσιμα προβλήματα της κοινωνίας μας, δεν βλέπουν την κατάπτωσή τους; Δεν βλέπουν τη βαρβαρότητα του μέσου;

=Όσον αφορά την “ψήφο κατά συνείδηση”. Άλλη μια πολιτική διακήρυξη για να καλυφθεί η παραβίασή της. Το γεγονός ότι συνδέθηκε η ψήφος αφενός με την απειλή εκλογών και αφετέρου με οφέλη αντιπολίτευσης δεν αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της συνείδησης;

Και ακόμη χειρότερα: δεν αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Συντάγματος: της αρχής του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής αρχής; Ας θυμηθούμε την ίδιου μεγέθους παραβίαση του πολιτεύματος, που γινόταν προ καιρού, όταν τα πολιτικά μας κόμματα συνέδεαν ανοιχτά, σε δημόσιες συζητήσεις, τη διενέργεια εκλογών με την “ευκαιρία” της ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, εξευτελίζοντας και ποδοπατώντας και τους δύο θεσμούς μαζί.

=Είναι γεγονός ότι στην πολιτική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί η έννοια του πολιτικού εγκλήματος και της ποινικής ευθύνης πολιτικών. Το βλέπομε αυτό σε πάρα πολλά επίπεδα.

Θα θυμίσω, ως παράδειγμα, όταν έγινε δήλωση ότι ελήφθη ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά με τη δικαιολογία ότι δόθηκε στο κόμμα (!). Όλοι είπαν: “Α, ωραία, αφού δεν τα πήρε ο ίδιος, είναι εντάξει”.

Δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι το έγκλημα χρηματισμού του κόμματος –και μάλιστα από μια ξένη εταιρεία που δεν μπορεί να έχει ιδεολογικούς σκοπούς υποστήριξης μιας πολιτικής παράταξης στην Ελλάδα– είναι τρομακτικά βαρύτερο (είναι παραβίαση του πολιτεύματος) από τον χρηματισμό ιδιώτη».


Σχολιάστε εδώ