Είναι μόδα η οικολογία!

Παραδέχεται ότι η οικολογία είναι μόδα, αλλά το να λειτουργείς οικολογικά είναι πάνω από τα κόμματα, λέει. Υπάρχουν λύσεις, για πράσινες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πράσινες θέσεις εργασίας και έτσι θα προστατευθεί η φύση και θα γλιτώσει το κλαδί από το πριόνισμα. Μπαίνει και στον δικό του χώρο, και δεν διστάζει να πει ότι οι ποιοτικοί είναι στο περιθώριο, ενώ ευθέως τονίζει ότι η τηλεόραση είναι ένα κουτσομπολιό και τα κανάλια γερανοί συμφερόντων! Έχει κανείς αντίρρηση; Τον λόγο έχει ο καλός ηθοποιός που σας περιμένει στις 7 Ιουνίου στην κάλπη.

// Ποιος ο λόγος που σηκώνετε σημαία και γροθιά; Με την έννοια ότι σήμερα οι άνθρωποι που ασχολούνται με το περιβάλλον αντιστέκονται σε πολλά συμφέροντα… Αυτός είναι ο λόγος που μπαίνετε στην ενεργό πολιτική;

«Οι άνθρωποι που μιλάνε σήμερα για το περιβάλλον είναι αυτοί που θα συγκρουστούν αύριο με το κεφάλαιο. Μέχρι τώρα δεν έχω αναλάβει κάποια τέτοια δράση… Δεν είμαι ακτιβιστής. Στην πολιτική μπαίνω ως πολιτευόμενος πολίτης και όχι ως επαγγελματίας πολιτικός που θέλει να μπει στο σύστημα. Οι Οικολόγοι δεν χωρίζουν τους ψηφοφόρους τους σε αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους. Το να σκέφτεσαι οικολογικά και να λειτουργείς οικολογικά μέσα στην κοινωνία είναι πάνω από τα κόμματα. Το απαιτεί η ίδια η ζωή. Χρειάζεται και αλλαγή στη νοοτροπία καθώς και συναίνεση και ρήξη. Απευθυνόμαστε σε όλους».

// Τα γκάλοπ δείχνουν τους Οικολόγους με πολύ καλά ποσοστά. Ποιους όμως εκπροσωπείτε εσείς, δεδομένου ότι υπάρχουν μέχρι τώρα, αν δεν κάνω λάθος, τέσσερα κόμματα οικολόγων;

«Τους Οικολόγους Πράσινους, με σήμα το ηλιοτρόπιο και αρχηγό τον Μιχάλη Τρεμόπουλο. Μαθαίνω ότι οι δημοσκοπήσεις μας παρουσιάζουν με υψηλά ποσοστά. Πιο πάνω και από το ΛΑΟΣ. Λέγεται ότι διεκδικούμε και δεύτερη έδρα. Μακάρι».

// Ποιο είναι το πολιτικό έργο των Οικολόγων;

«Καταρχήν, φιλοδοξούμε να αλλάξουμε την πολιτική κουλτούρα. Οι Οικολόγοι θέλουν να συνεργαστούν με όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας και να εφαρμόσουν τις ήδη υπογεγραμμένες αποφάσεις για το περιβάλλον. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας. Υπάρχει πράσινη λύση ακόμη για την οικονομική κρίση».

// Έχετε λύσεις για την ανεργία;

«Και βέβαια. Να δημιουργηθούν πράσινες θέσεις εργασίας, οι οποίες χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο προς αυτήν την κατεύθυνση».

// Μιλώντας για πράσινες θέσεις εργασίας, τι εννοείτε;

«Όλα τα κτίρια του Δημοσίου, τα υπουργεία, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν τη σωστή μόνωση, με αποτέλεσμα τη μη σωστή ψύξη και θέρμανση. Αυτό συνεπάγεται και σπατάλη ενέργειας και σπατάλη σε χρήματα. Με τις κατάλληλες οικολογικές επεμβάσεις στα κτίρια και οικονομία θα κάνουμε και καλό στο περιβάλλον και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Αυτό μπορεί να γίνει με τις κατάλληλες επεμβάσεις και στα σπίτια μας και υπάρχει και η ανάλογη επιδότηση. Μιλάμε και για 150.000 θέσεις εργασίας. Γιατί η Ε.Ε. δεν επιδοτεί τη μετατροπή των ξενοδοχείων σε πράσινα ξενοδοχεία;».

// Έχετε πρόγραμμα και για τις χωματερές;

«Οι χωματερές δεν είναι λύση. Με το να ζητάμε δημιουργία χωματερών βλέπουμε κοντόφθαλμα. Κάποια στιγμή και οι νέες χωματερές θα υποδεχτούν δισεκατομμύρια σκουπίδια, με αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν. Απλά μεταθέτουμε το πρόβλημα στην άλλη γενιά. Μόνο με τη δημιουργία εργοστασίων ανακύκλωσης και εργοστασίων λυμάτων λύνεται το πρόβλημα και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Τα παράγωγα από τα σκουπίδια θα φέρουν έσοδα στους δήμους».

// Πώς μπορεί ο καθένας μας να γίνει πράσινος επενδυτής;

«Με το να γεμίσουμε τις στέγες και τις ταράτσες των σπιτιών μας με φωτοβολταϊκές μονάδες ενέργειας. Με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες δεν πήγαμε ένα βήμα μπροστά; Δεν εξοικονομήσαμε τεράστια ποσά ενέργειας; Η τεχνολογία δεν μας βοήθησε σ’ αυτό; Ε, λοιπόν, στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας κάθε κτίριο παράγει τη δική του ενέργεια, το δικό του ρεύμα. Τις ηλιόλουστες ημέρες συσσωρεύουν ρεύμα πάνω στην ταράτσα τους και το χειμώνα το πουλάνε στο ηλεκτρικό δίκτυο της περιοχής. Για την οικολογία υπάρχουν επιδοτήσεις από την Ευρώπη. Το θέμα είναι οι Ευρωβουλευτές μας να τις αναζητήσουν και να τις αξιοποιήσουν αυτές τις επιδοτήσεις. Στην Ελλάδα όμως μας έφαγε η γραφειοκρατία και οι κομματικοί μηχανισμοί».

// Πιστεύετε ότι σ’ αυτές τις εκλογές ο πολίτης θα ψηφίσει συνειδητά Οικολόγους ή θα είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας για τα άλλα κόμματα;

«Θα είναι συνειδητή ψήφος αλλά και ψήφος διαμαρτυρίας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, δεν αντιπροσωπεύουμε κάποιο παραδοσιακό κόμμα, όλοι έχουμε το δικό μας επάγγελμα που ζούμε από αυτό και δεν περιμένουμε να ζήσουμε από την πολιτική. Όσοι πολιτευόμαστε με τους Οικολόγους Πράσινους είμαστε πολίτες που δραστηριοποιούμαστε στις τοπικές μας κοινωνίες».

// Οι Οικολόγοι θα πάρουν το ίδιο ποσοστό και στις εθνικές εκλογές; Όταν ο ψηφοφόρος θα πάει στην κάλπη θα ψηφίσει οικολογικά ή με βάση οικονομικούς όρους;

«Ο ψηφοφόρος ψηφίζει με κριτήριο τη βελτίωση της ζωής του. Την άμεση βελτίωση μάλιστα… Αλλά η ζωή του είναι δεμένη με τη φύση. Ο ψηφοφόρος όμως συνειδητοποίησε ότι λύσεις άμεσες στα προβλήματά του δεν υπήρξαν παρά τις υποσχέσεις των κομμάτων. Ούτε Μεσσίες ούτε πεφωτισμένοι… Και οι οδηγίες για εντιμότητα, σεμνότητα, ταπεινότητα δεν λειτούργησαν».

// Είναι μόδα η οικολογία ή ανάγκη; Στην κίνηση «Σώστε τη Γη» η Ελλάδα ανταποκρίθηκε…

«Κοιτάξτε, με μια έννοια η οικολογία είναι μόδα. Είναι στην ανθρώπινη φύση να ακολουθεί τη μόδα. Αυτό σημαίνει ότι ανήκουμε σε μια ευρύτερη ομάδα. Υπάρχουν καλές μόδες και κακές μόδες. Το να προστατεύεις τη φύση είναι μια καλή μόδα. Όταν ήμουν 18 χρόνων ήταν στη μόδα να ακούω Μπομπ Ντίλαν. Δεν ήξερα το γιατί, αλλά μ’ έκανε καλύτερο άνθρωπο. Τα βιολογικά προϊόντα έγιναν μόδα τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνουν καλό στην υγεία μας, γιατί ωριμάζουν χωρίς φυτοφάρμακα. Επίσης, είναι και σημαντικό για την οικονομία μας. Η Ελλάδα δεν παράγει, μόνο εξυπηρετεί. Μήπως είναι καιρός να περάσουμε στα παραγωγικά επαγγέλματα τώρα που οι επιδοτήσεις από την Ευρώπη για τα αγροτικά προϊόντα στενεύουν; Να καθαρίσουμε τα χωράφια μας, να παράξουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα και να τα αγοράζουμε σε κανονικές τιμές; Και να αφήσουμε λίγο στην άκρη τα δευτερογενή επαγγέλματα;».

// Γιατί οι μεγάλοι της Γης δεν υπογράφουν τις συνθήκες για το περιβάλλον, ενώ λιώνουν οι πάγοι, τα δάση του Αμαζονίου αποψιλώνονται και το κλίμα αλλάζει ανά περιοχή;

«Γιατί υπάρχουν πολύ ισχυρά βιομηχανικά λόμπι με κοινή στρατηγική. Η χώρα μας, αντί να συμμορφωθεί με τη συνθήκη του Κιότο, πληρώνει πρόστιμα για να αγοράζει το δικαίωμα να ρυπαίνει. Ούτε μειώνουμε τους ρύπους των αυτοκινήτων μας, ούτε έλεγχο στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν κάνουν οι αρμόδιοι φορείς. Πρόκειται για μια αντικοινωνική στάση. Πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε όλοι. Αυτό το κλαδί όμως το μοιραζόμαστε όλοι. Ζούμε σ’ έναν άδικο κόσμο. Στην Ελλάδα πετάμε μισό κιλό τροφή την ημέρα και ο τρίτος κόσμος πεινάει».


Σχολιάστε εδώ